Un scandal declansat la Antena 2 de realizatorii emisiunii "Scoala vietii", care au preluat si discutat o imagine trucata cu Mihaela Radulescu, in care acesteia ii erau atribuite cuvinte obscene, a trezit dezbateri aprinse in blogosfera si pe forumuri. O inregistrare a emisiunii in cauza, in care realizatorii chiar au contactat-o pe Mihaela Radulescu pentru a-i cere parerea fata de mesajul vulgar ce ii era atribuit, s-a raspandit viral pe internet, a fost preluata in presa, a dus la suspendarea emisiunii si a trezit dezbateri despre profesionalismul unor jurnalisti si vedete in aglomerata piata media din Romania.

UPDATE:Contactata de HotNews.ro, Mihaela Radulescu a declarat ca nu stie cum va evolua campania antifumat dupa scandalul iscat pe marginea acestui subiect, dar ca: "pot doar sa sper ca prostii vor alege sa rada la o gluma sinistra ca asta a unui blogger frustrat, iar cei destepti vor lua in calcul varianta de a se lasa de fumat. In acest spirit am facut campania, nu m-am gandit ca mitocania va da navala si intr-o campanie sociala, extrem de necesara", a adaugat vedeta.

Intrebata daca va da postul Antena 2 in judecata pentru prejudiciul de imagine ce i-a fost adus, Radulescu a precizat ca: "Astept masurile finale pe care le va lua conducerea trustului. Am incredere ca vor face ceea ce trebuie, macar dupa o asemenea nenorocire. Poate din incidentul acesta neplacut invatam ca nu poti angaja si lasa pe un post de televiziune pe oricine, ca nu poti tolera un producator pe care nu-l duce capul - e totusi enorm de multa responsabilitate in aceasta meserie care vorbeste publicului si care n-are voie sa transmita asemenea aberatii".

"Sincer, nu mai e nimic de comentat", a continuat Radulescu, referitor la faptul ca a fost ridiculizata de proprii colegi din trust. "Dar i-as pune pe toti cei de la Antena 2, care au fost implicati in mizeria asta, sa le explice baiatului meu, parintilor mei, nepoatei mele de 14 ani si altora, ce-au avut in minte cand au facut o asemenea porcarie, cand au ignorat cu maxima ticalosie simplul fapt ca sunt o femeie, mama a unui baiat si, absolut intamplator, un om foarte respectat in meseria pe care o face", a incheiat vedeta postului Antena 1.

Firul epic:

  • La inceputul acestei saptamani, Ministerul Sanatatii a lansat o campanie sociala antifumat, realizata de consortiul Seaview. Campania include imagini cu Mihaela Radulescu pozand imbracata sumar. Una dintre aceste imagini este insotita de textul "Acum esti ajutat sa te lasi de fumat".
  • Imaginea este prelucrata de bloggerul Zoso, care s-a jucat cu mesajul, rezultatul avand conotatii obscene.
  • Marti, realizatorii emisiunii "Scoala vietii" de la Antena 2 gasesc fotografia modificata pe internet, iau mesajul in serios si il discuta in direct, fara sa citeze sursa. Ei chiar o contacteaza pe colega lor de trust, Mihaela Radulescu, sa explice mesajul vulgar, iar aceasta ii acuza, tot in direct, ca sunt amatori si neprofesionisti.
  • Joi, Chinezu preia pe blogul sau o inregistrare din emisiune, care se raspandeste rapid in blogosfera, fiind preluata inclusiv de Zoso, unul dintre cei mai cititi bloggeri. Antena 2 anunta, tot joi, suspendarea emisiunii si "isi cere scuze public pentru regretabila eroare".

Vineri, numerosi bloggeri analizeaza situatia fara precedent creata astfel, incercand sa afle care sunt motivele ce au determinat gafa celor de la Antena 2:

  • Vlad Petreanu spune pe blogul sau ca "Unii se-ntreaba: cum a fost posibil? Eu cred ca intrebarea corecta este alta: de ce abia acum? Incidentul de la Antena 2 este ilustrarea unei caderi teribile, in ultimii ani, nu doar a actului jurnalistic in sine, ci si a nivelului de cultura, de bun simt in breasla".
  • Manafu se intreaba, la randul sau, daca acesta este "momentul anului in blogosfera" si crede ca "exista multi jurnalisti buni, care stiu sa isi faca meseria, problema e ca sunt prea multe media, iar locurile goale din grile sau pagini trebuie umplute cu ceva". Tot Manafu crede ca acest clip preluat de pe Antena 2 "va candida cu succes la titlul viralul anului".
  • Sorin Tudor aprecia inca de ieri ca este "cel mai halucinant caz de neprofesionalism jurnalistic".
  • Iar Victor Kapra comenteaza ca "si in acest peisaj mioritic cu new media primitive, cei care isi inchipuie ca lumea va mai putea fi condusa, influentata, doar cu stiri tv si cu ziare (din ce in ce mai prost scrise) s-ar putea sa aiba in viitorul nu prea indepartat o supriza (...) iar stirea seaca suna asa: farsa unui blogger a modificat grila unei televiziuni".
  • Chinezu precizeaza astazi: "Pentru cei din Antene care ma vad implicat in tot felul de conspiratii care mai de care de prost gust precizez cu scarba de rigoare ca singura conspiratie la care am fost partas, adica ce partas, ditai instigatorul, a fost conspiratia impotriva depasirii abrupte a bunului simt si impotriva lipsei de profesionalism pe care le-au executat cei de la Antena 2".

Scandalul ar putea determina nu doar acuzatii de amatorism, ci si sanctiuni din partea CNA. Potrivit unor membri CNA contactati de HotNews.ro, "este evident" ca realizatorii emisiunii "Scoala Vietii" au incalcat dreptul la propria imagine si informarea corecta a publicului in ceea ce o priveste pe Mihaela Radulescu. Prin urmare, aceasta ar putea sesiza CNA-ul daca doreste si o interventie din partea unei autoritati publice pentru sanctionarea postului. Dar, cred reprezentantii CNA, este posibil ca aceasta situatie sa fie rezolvata la nivel intern, avand in vedere ca postul si-a cerut scuze public si ca Mihaela Radulescu face si ea parte din trust.