Membrii CNA au votat, marti, in unanimitate, ca accesul la emisiunile de dezbatere electorala sa fie gratuit la posturile private de radio si televiziune, politicienii urmand sa plateasca doar pentru emisiunile de promovare electorala. In plus, in pauzele publicitare ale emisiunilor de dezbatere electorala pot fi introduse calupuri de spoturi electorale platite, fapt ce va permite posturilor sa recupereze cheltuielile de productie, a declarat pentru HotNews.ro Rasvan Popescu, presedintele CNA.

"Caracterul platit al campaniei electorale la posturile private nu este o initiativa a CNA-ului, ci o prevedere expresa a legii votului uninominal. CNA nu face decat sa detalieze intr-o decizie conditiile de desfasurare ale campaniei prevazute de aceasta lege", a tinut sa precizeze Popescu.

Potrivit acestuia, in baza legii amintite si propunerilor venite din partea reprezentantilor posturilor de radio si TV si a ONG-urilor specializate in media, CNA nu a facut decat sa delimiteze emisiunile de promovare electorala, unde "candidatii pot achizitiona timp de antena la posturile private, pentru a-si mediatiza mesajul", de emisiunile de dezbateri electorale in care accesul sa fie gratuit, dar in care "sigur vor fi luati la intrebari de catre realizatori, alti candidati sau analisti politici, in legatura cu programul, trecutul sau averile pe care le detin".

Momentul alegerilor nu trebuie sa se transforme intr-o posibilitate de a castiga multi bani pentru posturile de televiziune si radio, avertizeaza presedintele CNA. Insa acestea "trebuie sa aiba posibilititatea de a-si acoperi costurile de productie pentru acoperirea campaniei electorale", spune el. In mod special, banii primiti in urma emisiunilor de promovare electorala si a calupurilor publicitare permise in pauzele emisiunilor de dezbateri vor permite si posturilor mici din provincie sa acopere la scara mai mare campania electorala.

In plus, tarifele unice aplicate pentru toti candidatii si obligativitatea posturilor de a le face publice "vor conduce la o campanie electorala echitabila si mai transparenta", a conchis Popescu.