Televiziunea publica lanseaza, vineri, "primul post national dedicat comunitatilor locale" - TVR 3. Noul post, ce va fi urmat tot in octombrie de TVR Info, reprezinta pentru realizatorii din studiourile teritoriale un "pariu asumat", in conditiile in care incepe sa transmita fara o conducere numita prin concurs si cu investitii minime.

Gazda "evenimentului" de lansare va fi emisiunea "O data-n viata!", pe TVR 1, incepand cu orele 20:00, emisiune de la care nu va lipsi niciun reprezentant al posturilor din teritoriu. TVR 3 va fi un post generalist, spun reprezentantii postului, urmand sa acorde spatii de emisie si campaniei electorale la nivelul regiunilor.

"Oamenii au nevoie de mai multa informatie la nivel local si regional. Cei de la oras au nevoie sa stie cum traiesc cei de la sat si invers. (...) In epoca informatiei nu stim din pacate decat foarte putin din modul in care se deruleaza viata intr-o comunitate din Romania. De aceea avem nevoie de TVR 3, care se doreste a fi o legatura mai puternica intre cetatenii Romaniei", a afirmat Alexandru Sassu, presedintele-director general al TVR la o conferinta de presa.

Potrivit Murei Franculescu, directorul de proiect al postului, "O data-n viata!" este emisiunea cu cea mai mare audienta care permite prin format lansarea TVR 3, pentru ca se vor regasi vedete din teritoriu si cantareti de muzica populara", a aratat Franculescu.

TVR 3 va scoate la concurs, foarte curand, pozitia de conducere a noii televiziuni.

Greul cade pe umerii studiourilor din teritoriu

TVR 3 va fi un post cu productii realizate exclusiv de televiziunile regionale - TVR Iasi, TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Timisoara si TVR Targu Mures, a explicat Sassu. Realizatorii de emisiuni ai noului post "vor tine cont de grilele existente pe celelalte posturi ale televiziunii publice (TVR1, TVR2 si TVR Cultural), pentru a nu se repeta", a adaugat si Mura Franculescu. Programele noului post urmeaza sa acopere toate tipurile de productii: reportaje, anchete, stiri, spectacole, concerte, magazine sportive, emisiuni pentru copii etc.

Directorii studiourilor TVR din teritoriu vorbesc despre credibilitate, concurenta cu proprii colegi si "pariuri pregatite in amanunt"

  • Dietlinde Dinesz, director TVR Timisoara: "Lucrul care ne bucura cel mai mult este faptul ca povestile si imaginile noastre vor fi cunoscute de romanii din intreaga tara. Si ne mai bucura ceva. Ca intram in competitie cu ceilalti colegi din teritoriu".
  • Romeo Couti,  director TVR Cluj: "Sper ca acest proiect sa ridice si mai mult cota de credibilitate a televiziunii publice".
  • Vasile Arhire, director TVR Iasi: "Pentru noi revenirea in atentia publicului din intreaga tara este un pariu. Un pariu pe care ni l-am asumat si pe care l-am pregatit in cele mai mici amanunte".
  • Traian Barbulescu, director TVR Craiova: "TVR 3 inseamna sansa realizatorirlor, impreuna cu echipa, de a-si demonstra profesionalismul".
  • Ioan Ceausescu, coordonator TVR Targu Mures: "Studiul din Targu Mures este mai tanar, dar vom avea o emisiune in limba maghiara de 45 de minute si emisiuni muzicale, pentru ca avem o activitate culturala foarte bogata".

Atentie mare la alegerile parlamentare

Noul post dedicat vietii comunitatilor locale va incerca "se reflecte cat mai bine si alegerile parlamentare", a precizat Franculescu, "avand in vedere ca anul acesta alegerile parlamentare se vor efectua in colegii, care vor fi in teritoriu". De altfel, acoperirea campaniilor electorale la nivel regional a fost un argument important in fata CNA, la inceputul anului, cand postul a primit licenta audiovizuala. La acea vreme, Alexandru Sassu a mentionat ca intentioneaza lansarea postului inainte de inceperea campaniei electorale.

Costurile televiziunii publice cu postul TVR 3 "vor fi foarte mici, pentru ca se lucreaza cu oamenii deja existenti in studiourile regionale", a spus Sassu. Potrivit acestuia, programele studiourilor regionale vor mai rula pe TVR 2 doar pentru o luna, urmand sa fie preluate in totalitate de TVR 3. Programul este preluat in grilele RCS si UPC in regim "must carry".

Potrivit lui Sassu, urmatorul post regional pe care TVR intentioneaza sa-l lanseze in spatiul audiovizual este TVR Constanta. "E o tinta pe care ne-am fixat-o si sper sa o facem cat de repede. As incerca la anul, dar nu cred ca iese", a precizat el.

UPDATE: Membrii CNA au aprobat, joi, o serie de modificari la reglementarile privind felul cum este aplicat principiul "must carry", modificari prin care distribuitorii de programe prin retele de telecomunicatii sunt obligati sa retransmita toate programele SRTv destinate publicului din Romania si programul TV5. Pana acum, posturile publice incluse in pachetele "must carry" erau nominalizate individual.

Noua instructiune CNA forteaza astfel cablistii sa includa in pachetele de baza posturile TVR 3 si TVR Info.

Aceeasi instructiune spune ca "programele radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, a caror retransmisie este obligatorie in limita a 25% din totalul programelor retransmise, se stabilesc in ordinea descrescatoare a audientei (rating)", exclusiv in functie de datele de audienta obtinute de la GfK-Romania.