Consiliul National al Audiovizualului a decis marti sa amendeze postul B1 TV cu 2500 de lei pentru emisiunea Nasul din 10 noiembrie, in care Traian Basescu acuza mai multi lideri politici ca pregatesc o lovitura de stat. Tot in sedinta de marti, CNA a emis somatii publice si pentru mai multe posturi TV pentru felul cum au acoperit accidentul de la mina Petrila.

CNA a decis in sedinta de marti sa amendeze postul B1 deoarece, in emisiunea "Nasul" din 10 noiembrie, in care Radu Moraru l-a avut invitat pe Traian Basescu, au fost incalcate principiile de impartialitate, echilibru si favorizarea liberei formari a opiniilor, principii aparate prin prevederile Codului de reglementare in audiovizual. CNA a notat si faptul ca nu a fost respectat nici articolul din Cod ce ii obliga pe realizatori sa respecte dreptul persoanei la propria imagine si sa ii puna pe interlocutori sa probeze afirmatiile acuzatoare.

In cadrul emisiunii respective, Basescu a spus ca Dan Voiculescu, Viorel Hebenciuc si Mircea Geoana intentionau o lovitura de stat prin suspendarea sa, afirmand ca insusi "Voiculescu a spus-o si eu o stiu de doua luni. Au hotarat sa puna un premier stabilit de ei, iar pe presedinte il vor suspenda din nou pe motive constitutionale".

Pentru o discutie la "Sinteza zilei" pe tema aceluiasi interviu de la B1, luni a fost amendat cu 2.500 de lei si postul Antena 3, pentru incalcarea reglementarilor privind respectarea pluralismului politic si social, respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului, precum si a principiilor de impartialitate si echilibru.

Tot in sedinta de marti, CNA a emis somatii publice pentru posturile Antena 1, Antena 3, B1 TV, National TV, N 24, OTV, Prima TV si Realitatea TV pentru ca, in mod repetat si fara avertisment verbal, au difuzat imagini socante cu impact emotional negativ despre accidentul de la mina Petrila. Potrivit Codului de reglementare in audiovizual, posturile aveau obligativitatea sa avertizeze verbal publicul si sa evite imaginile ce exploateaza sau scot in evidenta traumele sau traumatismele unei persoane.

Luni, Realitatea TV se mandrea, intr-un comunicat de presa ca, prin editia speciala realizata de Mihai Tatulici cu supravietuitorii exploziilor de la Petrila, postul a fost, duminica, lider de piata in intervalul orar 10:00-11:00, 11:00-12:00 si 17:15-17:45 si ca peste 450.000 de romani din mediul urban au urmarit in medie pe minut transmisiunile acestei editii speciale.

CNA a anuntat ca va transmite scrisori de atentionare si posturilor TVR1 si PRO TV, prin care li se solicita sa "manifeste mai multa grija atunci cand prezinta, la emisiunile de stiri, scene si imagini tragice".