Intalnirile Media HotNews.ro

Catalin Tolontan a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre viitorul presei din Romania

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:00 Economie | Media & Publicitate


Tolontan in redactia HotNews.ro
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Catalin Tolontan, redactor-sef al "Gazetei sporturilor", s-a aflat in redactia HotNews.ro, pentru cea de-a cincea Intalnire Media. Pana la ora 16.00, Tolontan a discutat online cu cititorii HotNews.ro si Iulian Comanescu despre viitorul paresei scrise si on-line romanesti, bloguri, meseria de jurnalist in Romania lui 2008 si branduri personale.


Catalin Tolontan este unul din cei mai cunoscuti jurnalisti de presa sportiva din Romania, redactor-sef al Gazetei Sporturilor. A dus acest titlu in pozitia de lider pe segmentul de sport si este cunoscut pentru luarile de pozitie independente, intr-un grup media in care exista nume si asset-uri despre care s-a spus adesea ca reprezinta interesele patronilor, familia Voiculescu.

Biografie lui Tolontan pe MediaPedia.ro Editiile trecute ale Intalnirilor Media HotNews.ro:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Addy

  Observ ca de la un timp gsp.ro abunda in emoticoane. Credeti ca aceasta indepartare de stilul jurnalistic este de bun augur ?

  Dar totusi,daca e sa acceptam emoticoanele, considerati ca peste 10-20 de ani studentii la jurnalism vor fi invatati sa racordeze anumite situatii cu anumite emoticoane?

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Da, stiu, emotiocoanele au stirnit ironii in breasla. Dupa cum au stirnit ironii wiki articolele, scrise impreuna cu cititorii. Sint inovatii ale noastre. Credem ca ne adresam unui public care are alte gusturi decit eram obisnuiti. Si vrem sa mergem acolo unde merg obisnuintele lor de consum. Uite, de pilda, eu scriu saptaminal pt Orange, o rubrica pe telefonul mobil unde folosesc abrevieri specifice, de genul pt k, me 2, rubrica de succes. Lumea se schimba.

 • Întrebarea nr. 2 Florin Iaru

  Dragă Cătălin. Tu lucrezi la un ziar al lui Felix Motanul (Dan Voiculescu) şi, cu toate astea, părerea ta, exprimată public, în repetate rînduri, a diferit fundamental de a trustului.
  Explică şi publicului cum a fost posibil. Şi dacă, în concepţia ta, există cu adevărat tonomate de presă.
  Oricum, mulţumesc pentru remarca de acum patru ani: în calea năvălitorilor PSD nu au rămas decît o revistă satirică şi un ziar de sport. Îţi mai aduci aminte?

  • 0 (2 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Da, cred si acum ca regimul PSD adusese presa intr-o stare de subordonare, economica in primul rind, inacceptabila. La chestiunea cu trustul. Nu cred ca exista neaparat o opinie a trustului. In general, oamenii au opinii, nu companiile. Inteleg la ce te referi, dar eu nu cred, de pilda, ca pe Mircea Badea il pune cineva sa se exprime impotriva cuiva. Este opinia libera, incurajata de un anume fel de a gindi si de a vedea lucrurile din jurul tau. Intr-o sedinta cu managerii din grup, la care eu particip cam o data pe an, am si spus clar cind Dan Voiculescu se enervase pentru ca i se parea ca ne certam intre noi in public ca mi se pare esential si nenegociabil ca Mircea Badea sa-l poata critica pe Catalin Tolontan daca asa crede el.

 • Întrebarea nr. 3 ioan timisoara

  Domnule Tolontan,

  1. sunteti de parere ca tabloidizarea a mers mult prea departe in Romania si are efecte nocive? Nu sunteti de parere ca a patra putere nu are doar putere ci si responsabilitate, si nu credeti ca jurnalistii adevarati (nu ziaristii) trebuie sa combata tabloidizarea atat in scop propriu cat si in scop general?

  2.Ma astept (asteptam) de la Dvs sa expuneti/combateti consecvent coruptia din fotbal. De ce nu faceti asta (intr-o masura mai mare)?

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Cind ziarele in Romania se citesc de 3 ori mai putin decit in Ungaria si de 4,5 ori mai putin decit in Cehia dati-mi voie sa privesc cu respect eforturile oricarui ziar, inclsuiv ale unui tabloid, ca sa creasca numarul cititorilor. Nu cu orice pret, desigur. Dar eu cred ca presa romana trece printr-o perioada buna si ca poate intimpina anul 2009 fara dangat de clopot. Cifrele BRAT spun k in trimestrul 3 al lui 2008 vinzarile la cotidiene au crescut cu 5% fata de acelasi trimestru al lui 2007, iar audienta publicatiilor a crescut si ea cu 1% cf SNA. E un trend care vine din eforturi diverse, inclusiv din marketing.

 • Întrebarea nr. 4 Daniel Popescu

  1. Cind/daca credeti ca va intra GSPTV pe break-even? 2. In piata (7Plus) au aparut info despre iminenta invcidere a GSPTV. E adevarat ca exista aceasta intentie?
  3. Aveti in vedere restructurari de personal/salariale la GSPTV?

  multumesc

  • -1 (1 vot)    
   Catalin Tolontan

   Nu am o implicare manageriala sau de alt fel in gsptv. Acolo exista o echipa f buna, condusa de Radu Naum si Cristian Zagaradniuc, iar managementul il face Dan Matiescu, de la A1. Eu pot sa va spun, ca jurnalist, ca-mi place postul, chiar daca e ebident perfectibil, ca e civilizat si polemic in acelasi timp. Cit despre chestiunile financiare, nu le cunosc.

 • Întrebarea nr. 5 byanka

  Am terminat jurnalism si sunt la master Mass media in sport. Din ce-am invatat eu pina acum nici ca se poate numi jurnalism sportiv ceea ce fac oamenii de la GSP, Prosport sau celelalte aparitii online de sport. Cind o sa putem vorbi de jurnalismul sportiv ca despre un jurnalism de nisa bine ancorat? Si cind vom vedea in ziarul dvs altceva decit peste 50% fotbal? In publicatiile din strainatate nu asta este procentul de informatii din fotbal.

  • -1 (1 vot)    
   Catalin Tolontan

   Judeci in categorii. Scuze, dar tu chiar citesti gsp? Ii citesti pe Radu Cosasu, pe Tudor Octavian, pe Andrei Vochin sau pe Ovidiu Ioanitoaia? Ai citit investigatiile despre Baza Tineretului sau despre lipsa unui stadion modern? Ai citit articolele de la Olimpiada? Numesti aceste produse jurnalistice taloide? :-)

 • Întrebarea nr. 6 escu

  Catalin, ai scris pe blog despre unele presiuni ale publicitarilor asupra jurnalistilor din anumite redactii. Sunt din ce in ce mai multe si mai mari dupa stiinta mea. Apoi, sunt trusturi care fac presa ca niste adevarate buticuri. Astfel ca media se indeparteaza din ce in ce mai mult de cititor, continutul nu vine pe asteptarile acestuia din urma. Corecteaza-ma daca gresesc sau exagerez. Cum se poate regla totusi treaba asta? Multumesc.

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Da, e adevarat, exista ziare care si-au facut o norma din a presa agentiile si clientii. Din acest punct de vedere, criza este utila. "Cumsecade", cum spune Dan C Mihailescu. Va face curat. Trebuie sa dispara aceste publicatii care au facut mult rau breslei. Un sef de mare companie imi spunea: "Sa nu crezi ca in 2009 aceste ziare vor muri pur si simplui. Vor incerca pina in ultima clipa sa ne preseze". Pe de alta parte, exista si clienti care cred ca, achizitionind spatiu si audienta, cumpara de fapt bunavointa sau chiar imunitate. Ambele cazuri sint, insa, tot mai rare si marginale.

 • Întrebarea nr. 7 kraft

  1. Se pare ca media tiparita va ajunge in cativa ani din chioscuri in muzee! Deja multe publicatii au facut trecerea de la tipar la virtual! Cat timp credeti ca vor mai rezista publicatiile sportive tiparite?

  2. V-ati gandit vreodata sa va creati propria publicatie sportiva (virtuala)?

  3. In "razboiul" UPC-GSPTV abonatul (microbist) UPC a avut de suferit destul de mult. Cat va mai dura aceasta situatie neplacuta?

  4. Sunteti criticati ca prezentati mai mult scandaluri decat sport curat. Credeti ca o publicatie sportiva ar putea fi eficienta daca ar prezenta numai faze tehnice si stiri sportive?

  • 0 (2 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Ziarele au mai murit de citeva ori. Cind a aparut radioul, cind a aparut televiziunea, cind a aparut internetul. De fapt, ele continua sa existe si sa ramina principalul vector de continut din media. De continut, nu de influenta. Inclusiv in topul siteurilor americane de informatie veti gasi siteurile ziarelor. De ce? pentru ca produc relevanta in mod profesionist. Nu am nici un fel de simpatie pentru refrenul "presa scrisa va muri"

   • 0 (0 voturi)    
    Iulian Comanescu

    Am mai spus şi în alte locuri - presa moare nu neapărat din cauza suportului, ci şi a stilului de management. Cum îmi spunea un amic de la o publicaţie străină, afacerea asta a fost condusă de contabili şi nu de redactori-şefi în ultimii 30 de ani. Ceea ce duce la conservatorism şi ochi cât cepele pe cifre - adică prea puţină deschidere pentru idei revoluţionare.

    Marele avantaj al online-ului nu constă neapărat în hipertext, multimedia şi celelalte gadget-uri, cât în faptul că aici costurile de start-up sunt mici. Publishing-ul pe internet e foarte ieftin şi atunci ideile noi sunt uşor de pus în aplicare.

    • 0 (0 voturi)    
     Catalin Tolontan

     Da, netul se supune mai degraba logicii de business "The long tail". In loc sa creezi acelasi produs replicat la nivel de masa, lansezi mai multe produse de nisa, pentru ca, pe net, costurile de dezvoltare, lansare, promovare sint, intr-adevar, mai mici. Stii cum se spune: "televiziunea este acelasi show pt un milion de oameni, netul este un om care are de ales intre un milion de showuri disponibile"

 • Întrebarea nr. 8 madagascar 5

  1. Cum mai sta treaba cu Rodipet? S-au coalizat publisherii sau nu? GSP si celelalte publicatii din/de pe langa Intact ce fac daca sucombeaza Rodipet? Concurentii cum se misca pe frontul asta?
  2. Vad ca si azi ai scris de ziarele quality ca o sa se taie intre ele la anul. Cum iti imaginezi ca vor supravietui ziarele cu tiraje medii/din ce in ce mai mici anului care vine sau urmatorilor doi ani? Sa zicem Jurnalul, Evenimentul, RL, Adevarul, Coti.
  3. Cand crezi ca va fi anuntat primul deces relevant din presa scrisa? Cine va fi victima si de ce?
  4. Pe net GSP e prin preajma lui Intact Interactiv dar se vinde prin Boom. Tu ce crezi, e bine sau nu e bine ca se umple un segment mic din publicitatea online de regii/departamente interne de vanzari online?
  5. Pana la urma ce face Ocean Strategy la Intact?

  • -1 (1 vot)    
   Catalin Tolontan

   5. Ocean e compusa din niste tipi extrem de bine informati, cu o expertiza foarte buna pe piete care vin din viitor, dc e sa le comparam cu cea romaneasca. Am avut mai multe discutii cu ei si cred ca sint strategi, nu oameni de operational, dar care iti ofera o vedere de ansamblu. Noi, la gsp, i-am rugat sa ne faca un SWOT si l-am gasit realist. de pilda, i-a impresionat faptul ca avem o strategie puternic conturata si pe care o urmam consecventi, dar i-au ingrijorat costurile cu salariile. E corect. Aceasta a fost intotdeauna politica noastra, una, ca sa ma exprim pompos, a dedicatiei pentru talentul uman.

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   4. Boom e o regie competenta si a fost un partener serios. Am decis sa raminem impreuna si in 2009. De la 1 ianuarie vom vedea ce facem. In acest moment ne antrenam si pt varianta de a internaliza vinzarile de net. Mai ales ca BRAT face pasi importanti in 2009 catre unificarea audiente off si on line.

 • Întrebarea nr. 9 Bianca Caldaras

  Cite semne de intrebare au aparut in ochii celor care v-au privit, v-au citit si s-au gindit ca "asta e mare in sport si de-acu isi da cu parerea si despre politica, economie, cultura, toata presa"? Cu ce va sustineti postarile de pe blog din alte domenii decit sportul?

  • -1 (1 vot)    
   Catalin Tolontan

   Nu-mi sustin competenta in politica. Si nici nu cred ca e un delict sa recomand pe blog carti care mie mi-au placut. Pe blog, postez des si informatii media si din publicitate. Sint conectat la industria comunicarii, o mai dau in bara, rectific, imi cer scuze, asta e munca unui jurnalist.

 • Întrebarea nr. 10 omar

  Ce parere ai de retributiile din presa ? Cat reflecta ele capacitatea oamenilor de a atrage bani. Ma refer aici la salariile atat de la GSPTV cat si la cele de la Realitatea TV., care sunt cele mai mari de pe piata. Crezi ca in contextul economic actual va veni o vreme in care si un producator sau un editor sa castige macar o fractiune din salariul unei vedete tv?

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Cred ca, in ultimii ani, s-a renuntat la prejudeaca potrivit careia ca sa fii bine platit in presa tb sa ai o functie. Un salariu de 1500 de euro / luna in ziarele care fac profit e un salariu obisnuit pentru oameni f buni, chiar dc nu au functii. Dar asemenea oameni pot ajunge si la 2500 de euro. Ma refer la ziare. Iar in privinta managerului de rang mediu, el poate ajunge la un venit de 3.500 de euro. Nu e vorba doar de jurnalisti, ci si de pozitiile tehnice, oarecum omologii producatorilor din TV. Ce facem noi la Gazeta e sa asiguram conectarea oamenilor la succesul ziarului. De aceea avem o rata de retentie mare, sint putini oameni care au plecat in ultimii ani.

 • Întrebarea nr. 11 Iulian Comanescu

  Că tot au apărut rezultatele pe trimestrul al treilea la BRAT.ro - o întrebare amabilă, dar necesară:

  GSP - 89.814 de exemplare vândute în medie, pe iulie-septembrie 2008

  PRO SPORT - 56.551, idem.

  Până acum vreo doi ani, cele două ziare de sport erau cot la cot, de regulă PRO SPORT avea tiraj mai mare, iar GSP audienţă mai mare. Acum se pare că ultimul, pe care îl conduci, s-a desprins. De ce şi cum crezi că aţi făcut-o?

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Cred ca cei din Pro au fost prea siguri ca ne vor depasi. Ca sa o citez pe Anca Budinschi, directorul ProTV, care nu are treaba cu proiectul, dar am vazut recent o declaratie a ei in ZF: "Spiritul nu se poate replica". Se referea la spiritul Pro desigur, dar mai exista si alte spirite :-) Pe de alta parte, competitia e o lupta fara linie de finis si ProSport e un ziar solid, muncit, pe care il respectam.

 • Întrebarea nr. 12 Yoda

  Auzi Tolo, nu cumva faptul ca GSP merge bine pe nisa lui iti da dreptul sa-l injuri pe patron ? Ti-ai pus intrebarea ca odata s-ar putea sa te invite cineva din conducerea trustului la un ceai cald si sa-ti spuna: Tolo, nu esti de neinlocuit si "drumurile noastre se opresc aici"?
  Multumesc

  • +1 (1 vot)    
   Catalin Tolontan

   Eu nu injur. Si nu critic oameni, ci fapte. Dar nu inseamna ca nu am dreptul sa fiu in dezacord cu miscarile politice ale patronului. Tu si eu avem opinii diferite despre presa. Tu crezi ca patronul e stapinul continutului sau chiar al oamenilor, eu cred ca e doar detinatorul brandului. Daca ma va chema cineva sa ma dea afara? Asta se poate oricind. Ce nu se poate e ca sa nu spun ceea ce gindesc. Asa cum, in gsp, Adrian georgescu, de pilda, critica sau ironizeaza anumite actiuni ale ziarului.

 • Întrebarea nr. 13 Iulian Comanescu

  Tolontan, pe Tolo.ro, 1 decembrie 2008: "De fapt, cel mai clar se vede asta [că există o stângă care nu e în PSD+PC] in programele Antenelor, in principal a Antenei 3. Pentru ca PC nu este un partid, priviti personaje concrete grotesti!, ci o platforma media pe care s-au sublimat argumentele stingii."

  - care-s "personajele concrete groteşti"?
  - care parte din grupul Voiculescu e "platforma media a PC" şi care parte e mai puţin la remorca fondatorului grupului dpdv politic?

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Personaje grotesti de la PC? Senatorul Marinescu, Piedone sau Codrin Stefanescu, cel care a vrut sa elibereze Bucurestiul cu tancul in campania pentru Primarie si care protesta impotriva experimentului fizic european. Dar exista si altfel de personaje, gen Codrut Seres. Nu discut chestiunea dpdv juridic, e treaba instantei, dar nu inteleg cum un om care, iesit din sedinta de guvern, ii spune bulgarului Stancev ca a inaintat hotarirea dorita de compania bulgarului, dar ca i-a fost rusine (exista stenograma), asadar cum un asemenea om mai are curajul sa ramina pe scena politica?
   Cit despre remorcile PC, eu n-am spus asta. Am spus ca pe A3, de pilda, exista gruparea unor oameni de stinga, uneori cu un discurs aprioric nihilist si impotriva oricarei forme de succes in Romania. Eu asta cred. Ca PC e o fictiune, el reprezentind doar platforma media care a permis resuscitarea PSD in dezbaterea publica. Ceea ce, politic vorbind, e logic.

 • Întrebarea nr. 14 Iulian Comanescu

  Din cei peste 100 de milioane pe care i-a dat coaliţia Antena-RCS ca să guverneze asupra drepturilor din prima ligă, câţi bani se recuperează până la urmă? A fost o afacere bună?

  • -1 (1 vot)    
   Catalin Tolontan

   Nu cunosc modelul de business. Am inteles ca o parte din bani sint asumati ca cheltuieli de marketing de catre RCS. Dar repet, nu stiu exact, altcineva se ocupa de managementul postului gsptv. Gsp a furnizat brandul si colaboram la nivel editorial.

 • Întrebarea nr. 15 Iulian Comanescu

  "Din cand in cand simti insa nevoia sa joci in alta liga, cu alte subiecte, care sa te scoata din sirul lung de cetateni care traiesc fragmentat intre momentul in care Borcea inspira si momentul cand Netoiu expectoreaza. Si atunci vorbesti despre politica, societate, cultura. Dar nu e suficient. Trebuie sa capeti si un aer de dizident. Fals desigur, pentru ca nu exista o ideologie activa, o cardasie vinovata careia sa i te opui. Dar nu conteaza. Nu traim intr-o lume a adevarului, ci intr-una a perceptiilor." Mircea-Badea.ro, 1 decembrie 2008.

  Auzi, că eşti un fals dizident (sic). Cum comentezi?

  • -1 (1 vot)    
   Catalin Tolontan

   Mircea Badea este savuros la tv, are o energie in care se regaseste romanul, mai ales cel care e anti sistem. Ma amuz deseori cind ma ataca. Are charisma, munceste enorm, nu pot sa nu vad asta, chiar daca avem opinii diferite in multe chestiuni si, oricit m-ar injura, o sa am propriile opinii in continuare. Cit despre atitudinea mea din grup, nu ma mai stirni! Aici, Dan Voiculescu este campion. A spus in fata celorlalti manageri: "Asa se fac afacerile, ca la gsp!". Moment in care i-am zis: "Multumesc, ne-ati ingropat definitiv!". Acum serios, cred ca Intact are prea putina stiinta de a-si promova lucrurile bune reusite. Dupa cum cei din Pro au talentul desavirsit de a face sa se vorbeasca doar despre succesele lor. Uite exemplul Gandul. In momentul preluarii, era un ziar cu o perceptie publica clara. Foarte bine scris, cu multe nume mari. Unde e azi?

 • Întrebarea nr. 16 Iulian Comanescu

  Dan Gheorghe (Povestidangheorghe.blogspot.com): "intrebarea despre viitorul presei nu poate ocoli criza economica. pe langa criza de credibilitate cu care se confrunta presa noastra de ani buni, acum a venit si criza economica. ce va fi anul 2009 - anul morii presei romanesti sau anul relansarii? relansare inseamna cu totul alte principii…"

  • -1 (1 vot)    
   Catalin Tolontan

   Cred ca, daca Evenimentul sau Jurnalul nu fac ceva spactaculos, e posibil ca in 2009 sa asistam la schimbarea liderului in categoria quality. 2009 va fi anul asaltului decisiv al Adevarului. Am inregistrat, cu atentie, declaratiile facute de sefii Evenimentului care au spus ca se vor intoarce la fundamentul profesiei. Era indirect o neglijare a merketingului sau asa mi s-a parut mie. Cit despre Jurnalul, eu nu cred ca Tuca stie sa piarda. Fenomenul Jurnalul s-a construit, editorial vorbind, pe formidabila lui intuitie de a lansa edityiile speciale si promovarea pe tv a continutului. Au fost primii in RO care au facut asta. Marius are o ambitie supraumana, echipa lui e foarte buna, dar nu stiu daca asta poate compensa investitiile uriase pe care le face Patriciu si determinarea oamenilor de acolo.

 • Întrebarea nr. 17 Iulian Comanescu

  MePlusMyself (Danpopovici.blogspot.com): "Care este cea mai dificila componenta off-line care trebuie respectata pe termen lung in conducerea unui print performant?
  Extrapoland, aceeasi intrebare pentru o aplicatie media on-line."

  • +1 (1 vot)    
   Catalin Tolontan

   Cred ca in ambele media, vorbim despre concept si despre urmarirea lui stratgica. La ce ma refer? "Gazeta este o dezbatere libera si spectaculoasa despre sport, realizata de o companie inalt profitabila". Aceasta este declaratia noastra strategica si incurajam dezbaterea prin multe cai. Chiar dc publicul ne neaga uneori, chiar dc oamenii din sport se declara deranjat raminem fermi pe strategia noastra. Uite, eu nu cred ca in on-line exista un alt tip de marketing decit in off-line. De fapt, la baza teoretica ma refer. este aceeasi. Noi avem, la gsp, o super echipa de marketing care se ocupa si de off line, si de on line si de contentul de telefonie mobila.

 • Întrebarea nr. 18 suez

  v-ati gandit sa candidati? ati primit oferte? eu unul v-as fi votat.

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Nu, nu m-am gindit la asta. Am respect pentru politica teoretic, nu neaparat pt ce se vede in RO, dar imi place ceea ce fac. Am prieteni care ma intreaba "Tu cind ti-ai gindit exitul? La 45 de ani sau la citi bani?". Si am realizat ca, de fapt, ceea ce ma streseaza e partea de management, nu profesia de jurnalist, care simt ca ma reprezinta mai mult decit o simpla cariera.

 • Întrebarea nr. 19 Iulian Comanescu

  Liviu: "Care este motivul pentru care badea si ciutacu te ataca de cate ori au ocazia? relatia cu GMP? simpatia pentru PDL?"

  • -1 (1 vot)    
   Catalin Tolontan

   N-am o relatie speciala cu Felix Tataru, dc la te referi. Sau, mai corect, am aceeasi relatie de respect asa cum am cu multi oameni din agentiile de publicitate. Care agentii, fie vorba intyre noi, sint mult mai competente decit comisionul de 2% - 3% care li se ofera de catre clienti. Aici e o za complet gresita a procesului, care se repercuteaza si asupra ziarelor. Agentiile sint subplatite, ajung sa ceara discounturi foarte mari, ziarele isi vind ieftin uneori o munca de calitate. Nu e in regula!

 • Întrebarea nr. 20 Alexandru Neamtu

  In cazul de fata intrebarea este in legatura cu tine si cu Mircea Badea. Dar sunt multe scandaluri care similare.

  Conflictul (diferentele de opinie) dintre tine si Mircea Badea e real sau e facut doar ca sa atrageti atentia asupra voastra?

  • -1 (1 vot)    
   Catalin Tolontan

   Diferentele de opinie dintre mine si Mircea Badea sin reale, nu jucate. Nu cred ca vreunul dintre noi e genul de om care poate improviza asa ceva. Cit despre conflict, nu i-am raspuns niciodata, nici in ziar si nici pe blog. Daca e conflict, e unilateral. Repet: cd o sa am ceva de spus despre Intact o sa spun, chiar dc asta i se pare oricum lui.

 • Întrebarea nr. 21 sorin finti

  lipsa de profesionalism sau salariile mici va indeamna de a avea subiecte numai despre steaua si despre fotbal?
  95% din subiectele pe care le aveti in ziar sunt numai despre patronul stelei

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Regret, dar nu cititi gazeta! Procentele vehiculate de dvs sint fantezii. Cit despre salarii, nu stiu dc sint mari sau mici, sint veniturile unor oameni care au facut in ultimii 3 ani un profit cumulat de 5 milioane de euro.

 • Întrebarea nr. 22 anonimus

  va este dor de perioada de la Sportul romanesc?
  Cum ati fost indepartat de vechea echipa a celor de la gazeta sporturilor/
  Multumesc frumos!

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Eu, impreuna cu Luminita Paul, am plecat in 1994 de la Gazeta Sporturilor pt k ne-a fost refuzata publicarea unei investigatii despre dopaj. Si pt k articolul ajunsese pe masa unui ministru, care-l corectase cu pixul. Astea erau vremurile, dar si atunci existau oameni, nu ma refer la mine k nu fac pe eroul, care stiau k asta nu se face. Dupa cum au existat oameni care n-aui acceptat ca publicitatea sa fie vinduta de jurnalisti. Aici ne-am potrivit perfect cu cei din Pro. Si ei gindeau la fel.

 • Întrebarea nr. 23 Iulian Comanescu

  Tot din tranşa proaspăt pusă, medii pe trimestrul al treilea din 2008 (exemplare vândute):

  Adevărul - 37.091 (creştere cu inserturi masive, DVD şi colecţii de carte)
  Cotidianul - 13.639 (picaj abrupt după renunţarea la inserturi şi micşorearea nr. de pagini)
  Evenimentul zilei - 46.942 (scade sub 50.000, deşi Marius Hagger, GM-ul Ringier, vorbea despre "stabilizarea tirajului)
  Gandul - 19.851 (scade şi el, sub 20.000)
  Jurnalul naţional - 54.793 (peste 10.000 în jos faţă de primul semestru)
  Ziua - 12.840 (ce să mai vorbim).

  Una peste alta, rezultatele arată foarte prost. Cum comentezi? Cine trăieşte şi cine moare?

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Cred ca Cotidianul sau chiar si Gandul tb sa-si formuleze o noua categorie de super premium. Nu fac pe desteptul, pur si simplu asa mi se pare ca ar avea o sansa pt k nu se pot bate cu investitiile de la Adevarul, Jurnalul si Evenimentul. Dar mai e ceva de spus si nu ma refer la nici unul dintre titlurile amintite: abia astept ca BRAT sa-si internalizeze auditul pt k atunci s-ar putea sa asistam la surprize. Toata lumea vorbeste despre titluri pe care nu le vezi la taraba, dar care raporteaza mult. Exista limite ale auditului si la BRAT ne preocupa asta. Fake-urile trebuie sa dispara!

 • Întrebarea nr. 24 Iulian Comanescu

  Şi întrebările obligatorii despre criză:

  1. Cum staţi cu veniturile din publicitate la GSP?
  2. Ce clienţi rămân pe poziţie, ce clienţi scad bugetele? (FMCG, servicii financiare, maşini etc.)
  3. Poţi extrapola la toată piaţa media (sau de publicitate, cum vrei s-o luăm)?
  4. Există presupunerea că online-ul va fi favorizat de criză, fiindcă mulţi din marii advertiseri vor redirecţiona pe net porţiuni din buget, din motive de costuri reduse. Subscrii la părerea asta?

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   1. Stam foarte bine pt k sintem inovativi si flexibili. Dar nu putem decit sa netezim tendintele, nu sa evadam din criza. Care criza insa, nu cred ca va fi atit de accentuata pentru lideri in media. Gsp e o gazda foarte eficienta pentru mesajul publicitarilor.
   2. Masinile isi vor reduce bugetele. Poate chiar la jumatate. FMCG-urile vor ramine insa pe baricada.
   4. Din tv se va taia cel mai putin, iar on-line-ul va creste in continuare. Dar nu cred ca on-line-ul va fi favorizat. Repet, cred ca vor fi preferate brandurile stabile si puternice, prin care poti sa-ti transmiti mesajul unui public tinta clar. pentru asta am muncit la gsp in ultimii 5 ani.

 • Întrebarea nr. 25 argonaut

  Exista o rezistenta a jurnalistului la mediu online?
  Dvs ar trebui sa stiti cel mai bine acest lucru. Puteti sa ne spuneti cum stau in realitate lucrurile, cat de deschisi sunt jurnalistii de la GSP la noile media. Multumesc.

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Nu doar jurnalistii de la gsp, ci cei din RO in general sint mult mai deschisi la schimbari decit cei de afara. Am povestit unor colegi din strainatate cum am integrat noi intr-o zi fizic netul in redactie (acum oamenii de net nu se disting de ceilalti pt simplul motiv ca toti lucreaza si pt net si pt ziar si apoi articolele se declina separat) si au ramas uimiti. La ei dureaza cu anii pina cd ii conving. Presa romana, tocmai din cauza subdezvoltarii, nu are un balast tehnologic si poate deveni direct postmoderna, integrind netul mult mai repede. Pe de alta parte, citeam azi in ziare ca sintem pe penultimul loc in Europa la conexiuni pe net.

 • Întrebarea nr. 26 emil

  E clar ca presa din Romania e in mana a catorva puternici, cateva trusturi controlate de cativa insi. (presa centrala in orice caz)
  Asta cred ca o stiti dvs. mai bine, dar zic ca e o evidenta pentru toti.

  Intrbarea este: cat de multa libertate de opinie au jurnalistii in conditiile astea ? Sunteti in presa si stiti bine situatia, spuneti-ne : Jurnalistii isi prezinta opiniile proprii sau cele impuse de managementul aflat in cateva maini monopolistice ? (asta mai ales in domeniul politic)

  • -1 (1 vot)    
   Catalin Tolontan

   Nu, proprietatea de presa e in mina unor oameni, ceea ce e normal. Dar presa nu. Cine cenzureaza la Evenimentul? Nimeni! Cine cenzureaza la Academia Catavencu sau la Cotidianul sau la Gandul sau la gsp? Nimeni!

 • Întrebarea nr. 27 Exclusiv

  Nu credeti ca pe varianta online, GSP si Pro Sport au ucis semnificatia cuvantului Exclusiv, atribuind acest termen oricarei declaratii prostesti, de genul Exclusiv / Panduru: "Mi-a crescut o musca pe fata"?

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Ai dreptate, dar tine cont de faptul ca netul este un mediu in care trebuie sa scoti in fata noutatea intr-o avalansa de informatii. Exageram uneori, dar, pe total, echipa condusa de Gusti Roman si de Sorin Danilescu face o treaba extrordinara. gsp.ro si siteurile noastre au 1,4 milioane unici neduplicati de luna cf SATI si incasam cam 10% din veniturile de publicitate pe net din Romania. Suna bine, asa-i?

 • Întrebarea nr. 28 Iulian Comanescu

  GSP.ro e mai solid decât acum un an şi jumătate, când lumea se întreba de ce nu ia Tolontan un ziar quality sau un news magazine. Ai (mai) primit astfel de oferte? Îţi doreşti să faci altceva decât presă de sport?

  Eu sunt frapat de faptul că niciun mogul nu a investit încă într-un news magazine. De ce crezi că n-o fac?

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Un saptaminal e un proiect costisitor. Nu stiu dc si-l asuma cineva. Gazeta e solida, intr-adevar, dar nu cred ca in 2009 voi face altceva. Ma simt legat de brand si de oameni si vin timpuri cd e nevoie sa fim impreuna. Ce va fi mai incolo, voi vedea.

 • Întrebarea nr. 29 Iulian Comanescu

  Cum crezi că va evolua rebate-ul agenţiilor dat fiind că e criză? Ok, advertiserii reduc, publisherii primesc mai puţini bani. Nu e cazul ca şi agenţiile să îşi mai diminueze din venituri?

  • 0 (0 voturi)    
   Catalin Tolontan

   Lucrurile sint complicate. Voi, la net, sinteti intr-adevar mai afectati pt k aici se da cel mai mare rebate, care ajunge si la 15%. El exista peste tot in Europa, dar este transparent fata de clienti. Pe de alta parte, revin, e ilogic ca clientii sa dea 2% unei agentii la un volum de, sa zicem, 3 milioane de euro. Asta inseamna 60K euro pe an pentru operare, strategie, media planuri. E putin! Si apoi sa ceara si tot rebate-ul inapoi. Nu sint avocatul agentiilor, desi le pretuiesc munca, uneori ma enerveaza pt k discuta despre absurditati gen deflatie pe 2009, ca si cum vreunul dintre clientii lor si-ar scadea preturile din magazine, dar, repet, cred ca problema reala e la clienti care s-au obisnuit sa cumpere munca buna si ieftina de la agentii si audienta buna si ieftina de la ziare, pe net sau de la televiziuni!

6167 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Emoticoane (Marţi, 2 decembrie 2008, 20:53)

  Addy [utilizator]

  Observ ca de la un timp gsp.ro abunda in emoticoane. Credeti ca aceasta indepartare de stilul jurnalistic este de bun augur ?

  Dar totusi,daca e sa acceptam emoticoanele, considerati ca peste 10-20 de ani studentii la jurnalism vor fi invatati sa racordeze anumite situatii cu anumite emoticoane?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:36)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Addy

   Da, stiu, emotiocoanele au stirnit ironii in breasla. Dupa cum au stirnit ironii wiki articolele, scrise impreuna cu cititorii. Sint inovatii ale noastre. Credem ca ne adresam unui public care are alte gusturi decit eram obisnuiti. Si vrem sa mergem acolo unde merg obisnuintele lor de consum. Uite, de pilda, eu scriu saptaminal pt Orange, o rubrica pe telefonul mobil unde folosesc abrevieri specifice, de genul pt k, me 2, rubrica de succes. Lumea se schimba.
 • 0 (0 voturi)    
  presa incotro? (Marţi, 2 decembrie 2008, 21:22)

  Alexandru [anonim]

  Domnule Tolontan,

  O intrebare scurta si foarte des rostita in ultima vreme - cand va reveni presa SPORTIVA la subiectele sportive? Chiar si dupa '90, imi aduc aminte, pt ca a fost primul meu contract cu presa de orice gen, erau articole scrise literar, iar multe cuvinte solicitau o rasfoire a DEX-ului... Astazi, mai ales "ziarul" unde va desfasurati activitatea, este plin de articole fara sens, adevarate compuneri de scoala generala, presarate cu greseli de exprimare, gramaticale si elucubratii. Asadar?
 • 0 (0 voturi)    
  Din Harghita (Miercuri, 3 decembrie 2008, 2:27)

  Arpad Ferencz [anonim]

  Domnule Tolontan unde erati si ce faceati cand ati primit vestea ca Gigi Becalii nu intra in Parlament? Care a fost reactia dvs?
  • -1 (1 vot)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:38)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Arpad Ferencz

   Eram in fata televizorului si am vazut sondajele de la iesirea de la urne. Nu am o idiosincrazie in ceea ce-l priveste pe Becali, chiar dc ne-am contrat de zeci de ori la tv. A facut lucruri bune si lucruri rele la Steaua.
 • 0 (0 voturi)    
  Independenta (Miercuri, 3 decembrie 2008, 2:31)

  Florin Iaru [anonim]

  Dragă Cătălin. Tu lucrezi la un ziar al lui Felix Motanul (Dan Voiculescu) şi, cu toate astea, părerea ta, exprimată public, în repetate rînduri, a diferit fundamental de a trustului.
  Explică şi publicului cum a fost posibil. Şi dacă, în concepţia ta, există cu adevărat tonomate de presă.
  Oricum, mulţumesc pentru remarca de acum patru ani: în calea năvălitorilor PSD nu au rămas decît o revistă satirică şi un ziar de sport. Îţi mai aduci aminte?
  • 0 (2 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:26)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin Iaru

   Da, cred si acum ca regimul PSD adusese presa intr-o stare de subordonare, economica in primul rind, inacceptabila. La chestiunea cu trustul. Nu cred ca exista neaparat o opinie a trustului. In general, oamenii au opinii, nu companiile. Inteleg la ce te referi, dar eu nu cred, de pilda, ca pe Mircea Badea il pune cineva sa se exprime impotriva cuiva. Este opinia libera, incurajata de un anume fel de a gindi si de a vedea lucrurile din jurul tau. Intr-o sedinta cu managerii din grup, la care eu particip cam o data pe an, am si spus clar cind Dan Voiculescu se enervase pentru ca i se parea ca ne certam intre noi in public ca mi se pare esential si nenegociabil ca Mircea Badea sa-l poata critica pe Catalin Tolontan daca asa crede el.
 • 0 (0 voturi)    
  tabloidizarea si coruptia (Miercuri, 3 decembrie 2008, 3:41)

  ioan timisoara [anonim]

  Domnule Tolontan,

  1. sunteti de parere ca tabloidizarea a mers mult prea departe in Romania si are efecte nocive? Nu sunteti de parere ca a patra putere nu are doar putere ci si responsabilitate, si nu credeti ca jurnalistii adevarati (nu ziaristii) trebuie sa combata tabloidizarea atat in scop propriu cat si in scop general?

  2.Ma astept (asteptam) de la Dvs sa expuneti/combateti consecvent coruptia din fotbal. De ce nu faceti asta (intr-o masura mai mare)?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:30)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioan timisoara

   Cind ziarele in Romania se citesc de 3 ori mai putin decit in Ungaria si de 4,5 ori mai putin decit in Cehia dati-mi voie sa privesc cu respect eforturile oricarui ziar, inclsuiv ale unui tabloid, ca sa creasca numarul cititorilor. Nu cu orice pret, desigur. Dar eu cred ca presa romana trece printr-o perioada buna si ca poate intimpina anul 2009 fara dangat de clopot. Cifrele BRAT spun k in trimestrul 3 al lui 2008 vinzarile la cotidiene au crescut cu 5% fata de acelasi trimestru al lui 2007, iar audienta publicatiilor a crescut si ea cu 1% cf SNA. E un trend care vine din eforturi diverse, inclusiv din marketing.
   • 0 (0 voturi)    
    tabloide (Miercuri, 3 decembrie 2008, 17:41)

    zulu [anonim] i-a raspuns lui Catalin Tolontan

    Si motivul pentru care se citesc de 3, 4, 5 ori mai putin decat in alte tari este...?! Se pare ca nicidecum calitatea infecta a majoritatii ziarelor romanesti, inclusiv gsp, care fac, nu-i asa, respectabile eforturi in a concura libertatea, click si alte abjectii la categoriile monden (citeste barfe), femei si titluri bombastice. Daca aveti impresia ca un editorial de Tudor Octavian sau de dvs. poate sterge restul de n pagini de informatii gen tabloid din gsp, va inselati. Puteti pune chiar si o poezie de Tudor Arghezi pe prima pagina, tot aia va fi...Cat despre Ioanitoaia, sa fim seriosi, va ramane in istoria presei romanesti ca parintele emisiunilor in care asa-zisi oameni de fotbal cu fair-play-ul in sange se porcaiesc dupa fiecare etapa.
 • 0 (0 voturi)    
  GSPTV (Miercuri, 3 decembrie 2008, 9:36)

  razvan.gliga [utilizator]

  Domnule Tolontan,
  Sunteti multumit de rezultatele de pana acum ale GSPTV, proiect in care ai fost implicat?
 • 0 (0 voturi)    
  GSPTV (Miercuri, 3 decembrie 2008, 10:03)

  Daniel Popescu [anonim]

  1. Cind/daca credeti ca va intra GSPTV pe break-even? 2. In piata (7Plus) au aparut info despre iminenta invcidere a GSPTV. E adevarat ca exista aceasta intentie?
  3. Aveti in vedere restructurari de personal/salariale la GSPTV?

  multumesc
  • -1 (1 vot)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:31)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel Popescu

   Nu am o implicare manageriala sau de alt fel in gsptv. Acolo exista o echipa f buna, condusa de Radu Naum si Cristian Zagaradniuc, iar managementul il face Dan Matiescu, de la A1. Eu pot sa va spun, ca jurnalist, ca-mi place postul, chiar daca e ebident perfectibil, ca e civilizat si polemic in acelasi timp. Cit despre chestiunile financiare, nu le cunosc.
 • 0 (0 voturi)    
  jurnalism sportiv (Miercuri, 3 decembrie 2008, 11:04)

  byanka [anonim]

  Am terminat jurnalism si sunt la master Mass media in sport. Din ce-am invatat eu pina acum nici ca se poate numi jurnalism sportiv ceea ce fac oamenii de la GSP, Prosport sau celelalte aparitii online de sport. Cind o sa putem vorbi de jurnalismul sportiv ca despre un jurnalism de nisa bine ancorat? Si cind vom vedea in ziarul dvs altceva decit peste 50% fotbal? In publicatiile din strainatate nu asta este procentul de informatii din fotbal.
  • -1 (1 vot)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:33)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui byanka

   Judeci in categorii. Scuze, dar tu chiar citesti gsp? Ii citesti pe Radu Cosasu, pe Tudor Octavian, pe Andrei Vochin sau pe Ovidiu Ioanitoaia? Ai citit investigatiile despre Baza Tineretului sau despre lipsa unui stadion modern? Ai citit articolele de la Olimpiada? Numesti aceste produse jurnalistice taloide? :-)
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:43)

    byanka [anonim] i-a raspuns lui Catalin Tolontan

    N-am spus ca sunt tabloid, nici nu m-am gindit la asa ceva. Da, am citita GSP, de Prosport m-am apropiat prea putin. Am analizat ziarele din multe puncte de vedere pentru temele de la facultate.
    Nu mi-ai raspuns pe cind mai mult despre altceva si mai putin despre fotbal, cind deschiderile sunt citate din X sau Y? Stim cu totii ca acum subiectele sunt facute din razboaie in declaratii dintre mai marii sportului? Vorbesc de subiecte adevarate. Iar articolele despre Olimpiada sunt odata la 4 ani.
 • 0 (0 voturi)    
  gazeta.... (Miercuri, 3 decembrie 2008, 11:09)

  Florin [anonim]

  Buna ziua
  Stimate domnule Tolontan, desi imi place fotbalul ,de foarte multe ori cand apar perfromante in alte sporturi, preferati ca pe prima pagina sa puneti declaratiile d-lui Becali , etc., decat sa mediatizati acele performante; ma intreb care sunt performantele extraordinare ale fotbalului romanesc de umple mereu prima pagina a GSP?!Nu credeti ca ziarul dumneavoasra urmareste de multe ori doar senzationalul telenovelistic( ce a declarat ala, ce a zis celalalt etc)!
 • 0 (0 voturi)    
  postari blog (Miercuri, 3 decembrie 2008, 11:28)

  luiza [anonim]

  Vă citesc blogul frecvent, nefiind neloc o consumatoare de fotbal. Vă citesc mai ales pentru pertinenţa articolelor dvs., pentru luările de poziţie şi pentru coerenţa argumentelor. De fapt, în ultimii doi ani, de fiecare dată când au fost alegeri, postările de pe blog mi s-au părut mai potrivite decât majoritatea comentariilor din presa scrisă. Cum se face totuşi că unul din cei mai buni editorialişti de la noi e un comentator de sport?
 • 0 (0 voturi)    
  Se muta printul pe online? (Miercuri, 3 decembrie 2008, 11:49)

  liviutz [utilizator]

  Se vorbeste deja de aproape un an despre moartea print-ului si cresterea publicatiilor online. Insa deocamdata nu prea se intrevad schimbari. Lumea citeste din ce in ce mai putine ziare, indiferent ca sunt online si tiparite. Care credeti ca este viitorul publicatiilor care apar exclusiv online? Cum credeti ca vor arata ziarele romanesti peste cinci ani? Vor fi toate mutate exclusiv pe Net?
 • 0 (0 voturi)    
  Peste cati ani? (Miercuri, 3 decembrie 2008, 12:04)

  Westbam [utilizator]

  Peste cati ani estimati ca presa scrisa sportiva (inclusiv GSP) va depasi stadiul de tabloid ? Cand vom putea citi articole strict sportive si nu elucubratiile a tot felul de personaje mai mult decat indoielnice?
  Mentionez ca nu citesc GSP, Prosport din aceleasi motive pentru care nu citesc Libertatea...
 • 0 (0 voturi)    
  Despre Constitutie! (Miercuri, 3 decembrie 2008, 12:06)

  Gheorghe Bacaoanu [anonim]

  1.-Domnule Catalin! Ati putea sa-mi spuneti de ce unii ziaristi ( si vai, din pacate prea multi) fac comentarii politice, scriu editoriale, participa la talk-show-uri in care critica personalitati politice pe diverse fapte, fara a tine cont de prevederile constutionale in domeniu. Am citit din pacate f. multe articole scrise de ziaristi cu morga care critica Presedintele si presedintia pentru nerealizari care nu tin de domeniul acestora. De ce? Pentru ca ziaristii nu sunt oameni politici, ei sunt formatori de opinie si daca induci unor oameni mai putin educati idei gresite raul dupa parerea mea este imens.Va multumesc!
  2.-Daca un partid solitar se lupta in alegeri cu o alianta si ies invingatori la egalitate de puncte, sau sensibil egali, partidul solitar nu beneficiaza de nici un bonus? Va multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  INTREBARE DESPRE JURNALISMUL SPORTIV (Miercuri, 3 decembrie 2008, 12:09)

  Cosmin Vaman [anonim]

  Adesea vocile care va contesta (multe chiar din trust, stiti...) in lipsa argumentelor, incep sa faca glume cu "iz" sportiv, sa duca in derizoriu activitatea dvs, incercand sa puna sub semnul intrebarii competenta unui om care scrie despre sport, decredibilizandu-l si "furandu-i" dreptul la opinie.
  INTREBARE: E o rusine sa scrii despre sport ? sau e mai rau sa scrii bine despre sport decat sa scrii prost despre politica?
 • 0 (0 voturi)    
  dependenta de politic (Miercuri, 3 decembrie 2008, 12:15)

  xyz [anonim]

  cum isi poate pastra media locala, in special presa scrisa, independenta fata de influentele politice, mai acute in special in preajma camapniilor?
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari (Miercuri, 3 decembrie 2008, 12:33)

  Silviu Predescu [anonim]

  1. Intrebarea vi se va parea poate simplista, dar de in Gazeta sunt poze atat de mare si texte atat de scurte?

  2. Cat de mult ar scadea vanzarile ziarului daca ati renunta la pozele cu femei apetisante ?

  3. Promovati foarte mult certurile intre oameni de fotbal, ii mai si invrahbiti ca sa faceti audienta, cati ani va mai fi gustat acest sortiment de presa ?

  4. care este in prezent tirajul gazetei si cum estimati ca va fi peste un an? E posibil sa creasca puternic acum cand online ul e pe val?

  Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  Pt cine jucati dumneavoastra ??? (Miercuri, 3 decembrie 2008, 12:34)

  ali [anonim]

  Dumneavoastra sunteti platit in PLUS de CINEVA special sa denigrati de cate ori aveti ocazia trustul Intact ??
  Jucati cumva la doua capete si credeti ca aia din Intact sunt atat de "prosti " si nu-si dau seama ??
  Iar placa cu Gazeta pe profit ..mai incet ca si Mircea Badea aduce profit si doar cu o echipa din 2 oameni si costuri minime !!
 • 0 (0 voturi)    
  publicitate (Miercuri, 3 decembrie 2008, 13:34)

  escu [anonim]

  Catalin, ai scris pe blog despre unele presiuni ale publicitarilor asupra jurnalistilor din anumite redactii. Sunt din ce in ce mai multe si mai mari dupa stiinta mea. Apoi, sunt trusturi care fac presa ca niste adevarate buticuri. Astfel ca media se indeparteaza din ce in ce mai mult de cititor, continutul nu vine pe asteptarile acestuia din urma. Corecteaza-ma daca gresesc sau exagerez. Cum se poate regla totusi treaba asta? Multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:21)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui escu

   Da, e adevarat, exista ziare care si-au facut o norma din a presa agentiile si clientii. Din acest punct de vedere, criza este utila. "Cumsecade", cum spune Dan C Mihailescu. Va face curat. Trebuie sa dispara aceste publicatii care au facut mult rau breslei. Un sef de mare companie imi spunea: "Sa nu crezi ca in 2009 aceste ziare vor muri pur si simplui. Vor incerca pina in ultima clipa sa ne preseze". Pe de alta parte, exista si clienti care cred ca, achizitionind spatiu si audienta, cumpara de fapt bunavointa sau chiar imunitate. Ambele cazuri sint, insa, tot mai rare si marginale.
 • 0 (0 voturi)    
  Care este scopul presei sportive? (Miercuri, 3 decembrie 2008, 13:41)

  Mircea [anonim]

  Cine beneficiaza de pe urma procentajului extrem de ingrijoratori (cred ca la ora actuala e peste 80%) de stiri tip "tabloid" din presa sportiva (print,online sau TV)? A castigat cineva ceva, de exemplu, de pe urma stirii cu dinamovistii manelisti? Care e scopul presei sportive?
 • 0 (0 voturi)    
  sitemul electoral (Miercuri, 3 decembrie 2008, 13:44)

  evdochim marin [anonim]

  de ce presa nu a explicat sitemul electoral inaintea alegerilor l am studiat de curind si numai sistem uninominal nu se poate numi votul alegatorului este dus pe cai intortocheate astfel incit isi pierde valenta de vot uninominal numai la noi ai multe procente la vot si nu esti ales sau ai mai multe procente si mandate mai putine nu am incredere in cei care s au cocotat la putere si mi e frica pentru mine si copii mei de ce va fi in viitor fiindca alesii au un progrm comun de guvernare:sa furam cit putem mai mult mai ales ca au venit in parlament si multi flaminzi. succes si sanatate la toata lumea.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebari (Miercuri, 3 decembrie 2008, 13:46)

  kraft [utilizator]

  1. Se pare ca media tiparita va ajunge in cativa ani din chioscuri in muzee! Deja multe publicatii au facut trecerea de la tipar la virtual! Cat timp credeti ca vor mai rezista publicatiile sportive tiparite?

  2. V-ati gandit vreodata sa va creati propria publicatie sportiva (virtuala)?

  3. In "razboiul" UPC-GSPTV abonatul (microbist) UPC a avut de suferit destul de mult. Cat va mai dura aceasta situatie neplacuta?

  4. Sunteti criticati ca prezentati mai mult scandaluri decat sport curat. Credeti ca o publicatie sportiva ar putea fi eficienta daca ar prezenta numai faze tehnice si stiri sportive?
  • 0 (2 voturi)    
   s (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:12)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui kraft

   Ziarele au mai murit de citeva ori. Cind a aparut radioul, cind a aparut televiziunea, cind a aparut internetul. De fapt, ele continua sa existe si sa ramina principalul vector de continut din media. De continut, nu de influenta. Inclusiv in topul siteurilor americane de informatie veti gasi siteurile ziarelor. De ce? pentru ca produc relevanta in mod profesionist. Nu am nici un fel de simpatie pentru refrenul "presa scrisa va muri"
   • 0 (0 voturi)    
    + diferenţe de stil de management (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:20)

    Iulian Comanescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin Tolontan

    Am mai spus şi în alte locuri - presa moare nu neapărat din cauza suportului, ci şi a stilului de management. Cum îmi spunea un amic de la o publicaţie străină, afacerea asta a fost condusă de contabili şi nu de redactori-şefi în ultimii 30 de ani. Ceea ce duce la conservatorism şi ochi cât cepele pe cifre - adică prea puţină deschidere pentru idei revoluţionare.

    Marele avantaj al online-ului nu constă neapărat în hipertext, multimedia şi celelalte gadget-uri, cât în faptul că aici costurile de start-up sunt mici. Publishing-ul pe internet e foarte ieftin şi atunci ideile noi sunt uşor de pus în aplicare.
    • 0 (0 voturi)    
     a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:31)

     Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

     Da, netul se supune mai degraba logicii de business "The long tail". In loc sa creezi acelasi produs replicat la nivel de masa, lansezi mai multe produse de nisa, pentru ca, pe net, costurile de dezvoltare, lansare, promovare sint, intr-adevar, mai mici. Stii cum se spune: "televiziunea este acelasi show pt un milion de oameni, netul este un om care are de ales intre un milion de showuri disponibile"
 • 0 (0 voturi)    
  Viitorul televiziunilor de sport! (Miercuri, 3 decembrie 2008, 13:55)

  Ivan Catalin [anonim]

  Care credeti ca este viitorul televiziunilor de sport din Romania? Vor urma exemplu Boom Sport sau Gsp tv ( care sunt numai pe platforme digitale)? Sau vor reveni la toate retelele de cablu ( Sport.Ro, Telesport, SportKlub, etc)?
  Prin targ se zvoneste ca postul Gsptv nu este o afacere profitabila cel putin pentru trustul Intact. Ce parere aveti?
 • 0 (0 voturi)    
  tu (Miercuri, 3 decembrie 2008, 13:56)

  tudor [anonim]

  -de ce simpatizezi cu pd-l ?
  -ai avut probleme cu patronii ,datorita pozitiei agresive anti pc ?
  -ce relatie ai cu ciutacu si badea ?
  -te intereseaza sa conduci un ziar generalist ?
  -daca da,cand ?
  -ce relatie ai cu geambasu,buzarin,vochin,andries si ioanitoaia ?
  -desi esti critic cu becali, atunci cand trece printr-o perioada grea pare ca prin edit. tale ii da o mana de ajutor. ai vreo simpatie pt becali,omul ?
  -cu ce echipa ți ?
  -ce salariu ai ?
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare adrian V (Miercuri, 3 decembrie 2008, 13:56)

  adrian [anonim]

  Evita raspunsul asta:

  In ce masura un tanar lucrator in trustul Intact poate avea aceeasi atitutidine independenta-semirebela fata de conducere precum lucratorul Tolontan?
 • 0 (0 voturi)    
  De ce ati tabloidizat Gazeta? (Miercuri, 3 decembrie 2008, 13:58)

  adrian V [anonim]

  De ce ati tabloidizat Gazeta? Gazeta e un brand romanesc vechi si intiparit in mentalul poporului. De ce ati facut-o cel mai jalnic tabloid de pe piata?

  Cand ati venit de la Prosport ati spus ca veti produce un ziar de calitate. In schimb ati ales calea usoara a semipornografiei si tabloidului.
 • 0 (0 voturi)    
  Intarziem (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:01)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Scuze, intarziem cateva minute, Catalin n-a ajuns inca din cauza traficului.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:03)

  Elia [anonim]

  D-le Tolontan cand vom putea citi si noi in gazeta scorurile meciurilor de handbal, baschet tenis in timp real? de ce trebuie sa asteptam 5-6 ore ca sa aflam ce scor a fost la meciul de handbal masculin dintre constanta si energia tgj, de exemplu? Intrebarea este cand vom avea si alte sporturi comentate in timp real in ziarul pe care-l conduceti?Nu se poate sa citim on-line orice perla pe care o spune turcu sau jiji, imediat cum ei o rostesc iar despre meciul de tenis al soranei carstea sa aflam dupa 4-5 ore, sau sa citim ce tampenie a mai facut un "om de fotbal" in loc sa citim comentariul meciului de handbal dintre atlasib sibiu si cs otopeni. Chiar nu mai putem citi un comentariu al unui meci dintr-un alt sport decat fotbalul? dvs credeti ca ne intereseaza mai mult tampeniile lui iancu sau ce a facut bucovina suceava in cupa chalenge la handbal?
 • 0 (0 voturi)    
  salut (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:07)

  Catalin Tolontan [hotnews.ro]

  Am ajuns, va salut pe toti si va multumesc pt interes
 • 0 (0 voturi)    
  Bloguri (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:08)

  OvidiuMiron [utilizator]

  Salutare, Catalin :) .

  Cum vezi lumea blogging-ului? Sunt blogurile o noua forma de jurnalism? Sau ele inseamna altceva?
 • 0 (0 voturi)    
  Salutări (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:11)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Aşadar, vorba lui Răzvan Dumitrescu, suntem aici, cu scuze pentru mica întârziere. O să stăm 10 minute după ora 16.00.
 • 0 (0 voturi)    
  Presa scrisa vs net (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:13)

  Adrian Santal [anonim]

  Daca va reusi sa o faca, sub ce forma credeti ca presa scrisa va supravietuii ofensivei TV si mai ales a presei ONLINE?
 • 0 (0 voturi)    
  mizeria din presa (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:20)

  Mihaela [anonim]

  Ce parere aveti de fituicile care scriu doar minciuni,unele dintre ele chiar scabroase si nu patesc nimic? Ce parere aveti de ziaristii care santajeaza?Ce parere aveti de lipsa de cultura,educatie,moralitatea a anumitor ziaristi?Ce parere aveti de slugarnicia unor ziaristi?Exista libertatea presei sau cum sa numi manipularea care se face prin presa?
 • 0 (0 voturi)    
  bani din blogging (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:22)

  Stargazer [anonim]

  Salut,
  Ai putea dezvalui ponderea veniturilor tale din blogging raportata la venitul tau total?
  :)
 • 0 (0 voturi)    
  mai multe intrebari (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:25)

  madagascar 5 [anonim]

  1. Cum mai sta treaba cu Rodipet? S-au coalizat publisherii sau nu? GSP si celelalte publicatii din/de pe langa Intact ce fac daca sucombeaza Rodipet? Concurentii cum se misca pe frontul asta?
  2. Vad ca si azi ai scris de ziarele quality ca o sa se taie intre ele la anul. Cum iti imaginezi ca vor supravietui ziarele cu tiraje medii/din ce in ce mai mici anului care vine sau urmatorilor doi ani? Sa zicem Jurnalul, Evenimentul, RL, Adevarul, Coti.
  3. Cand crezi ca va fi anuntat primul deces relevant din presa scrisa? Cine va fi victima si de ce?
  4. Pe net GSP e prin preajma lui Intact Interactiv dar se vinde prin Boom. Tu ce crezi, e bine sau nu e bine ca se umple un segment mic din publicitatea online de regii/departamente interne de vanzari online?
  5. Pana la urma ce face Ocean Strategy la Intact?
  • -1 (1 vot)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:40)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui madagascar 5

   5. Ocean e compusa din niste tipi extrem de bine informati, cu o expertiza foarte buna pe piete care vin din viitor, dc e sa le comparam cu cea romaneasca. Am avut mai multe discutii cu ei si cred ca sint strategi, nu oameni de operational, dar care iti ofera o vedere de ansamblu. Noi, la gsp, i-am rugat sa ne faca un SWOT si l-am gasit realist. de pilda, i-a impresionat faptul ca avem o strategie puternic conturata si pe care o urmam consecventi, dar i-au ingrijorat costurile cu salariile. E corect. Aceasta a fost intotdeauna politica noastra, una, ca sa ma exprim pompos, a dedicatiei pentru talentul uman.
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:33)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui madagascar 5

   4. Boom e o regie competenta si a fost un partener serios. Am decis sa raminem impreuna si in 2009. De la 1 ianuarie vom vedea ce facem. In acest moment ne antrenam si pt varianta de a internaliza vinzarile de net. Mai ales ca BRAT face pasi importanti in 2009 catre unificarea audiente off si on line.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce aveti de impartit ! (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:26)

  Mihai [anonim]

  Domnule Tolontan, ce aveti de nu va place Presedintele Basescu? De cum incepeti ziua va luati de viata lui. De ce? V-a facut un rau personal sau sunteti platit sa comentati negativ?
 • 0 (0 voturi)    
  La ce va pricepeti? (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:29)

  Bianca Caldaras [anonim]

  Cite semne de intrebare au aparut in ochii celor care v-au privit, v-au citit si s-au gindit ca "asta e mare in sport si de-acu isi da cu parerea si despre politica, economie, cultura, toata presa"? Cu ce va sustineti postarile de pe blog din alte domenii decit sportul?
  • -1 (1 vot)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:01)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bianca Caldaras

   Nu-mi sustin competenta in politica. Si nici nu cred ca e un delict sa recomand pe blog carti care mie mi-au placut. Pe blog, postez des si informatii media si din publicitate. Sint conectat la industria comunicarii, o mai dau in bara, rectific, imi cer scuze, asta e munca unui jurnalist.
 • 0 (0 voturi)    
  salarii tv (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:30)

  omar [anonim]

  Ce parere ai de retributiile din presa ? Cat reflecta ele capacitatea oamenilor de a atrage bani. Ma refer aici la salariile atat de la GSPTV cat si la cele de la Realitatea TV., care sunt cele mai mari de pe piata. Crezi ca in contextul economic actual va veni o vreme in care si un producator sau un editor sa castige macar o fractiune din salariul unei vedete tv?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:58)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui omar

   Cred ca, in ultimii ani, s-a renuntat la prejudeaca potrivit careia ca sa fii bine platit in presa tb sa ai o functie. Un salariu de 1500 de euro / luna in ziarele care fac profit e un salariu obisnuit pentru oameni f buni, chiar dc nu au functii. Dar asemenea oameni pot ajunge si la 2500 de euro. Ma refer la ziare. Iar in privinta managerului de rang mediu, el poate ajunge la un venit de 3.500 de euro. Nu e vorba doar de jurnalisti, ci si de pozitiile tehnice, oarecum omologii producatorilor din TV. Ce facem noi la Gazeta e sa asiguram conectarea oamenilor la succesul ziarului. De aceea avem o rata de retentie mare, sint putini oameni care au plecat in ultimii ani.
 • 0 (0 voturi)    
  GSP vs. Pro Sport (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:30)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Că tot au apărut rezultatele pe trimestrul al treilea la BRAT.ro - o întrebare amabilă, dar necesară:

  GSP - 89.814 de exemplare vândute în medie, pe iulie-septembrie 2008

  PRO SPORT - 56.551, idem.

  Până acum vreo doi ani, cele două ziare de sport erau cot la cot, de regulă PRO SPORT avea tiraj mai mare, iar GSP audienţă mai mare. Acum se pare că ultimul, pe care îl conduci, s-a desprins. De ce şi cum crezi că aţi făcut-o?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:36)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   Cred ca cei din Pro au fost prea siguri ca ne vor depasi. Ca sa o citez pe Anca Budinschi, directorul ProTV, care nu are treaba cu proiectul, dar am vazut recent o declaratie a ei in ZF: "Spiritul nu se poate replica". Se referea la spiritul Pro desigur, dar mai exista si alte spirite :-) Pe de alta parte, competitia e o lupta fara linie de finis si ProSport e un ziar solid, muncit, pe care il respectam.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:32)

  Cineva [anonim]

  despre drepturile de transmisie pentru serie a si primera division aveti ceva stiri?
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:35)

  Yoda [anonim]

  Auzi Tolo, nu cumva faptul ca GSP merge bine pe nisa lui iti da dreptul sa-l injuri pe patron ? Ti-ai pus intrebarea ca odata s-ar putea sa te invite cineva din conducerea trustului la un ceai cald si sa-ti spuna: Tolo, nu esti de neinlocuit si "drumurile noastre se opresc aici"?
  Multumesc
  • +1 (1 vot)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:51)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Yoda

   Eu nu injur. Si nu critic oameni, ci fapte. Dar nu inseamna ca nu am dreptul sa fiu in dezacord cu miscarile politice ale patronului. Tu si eu avem opinii diferite despre presa. Tu crezi ca patronul e stapinul continutului sau chiar al oamenilor, eu cred ca e doar detinatorul brandului. Daca ma va chema cineva sa ma dea afara? Asta se poate oricind. Ce nu se poate e ca sa nu spun ceea ce gindesc. Asa cum, in gsp, Adrian georgescu, de pilda, critica sau ironizeaza anumite actiuni ale ziarului.
 • 0 (0 voturi)    
  Asta-i mai puţin amabilă (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:37)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Tolontan, pe Tolo.ro, 1 decembrie 2008: "De fapt, cel mai clar se vede asta [că există o stângă care nu e în PSD+PC] in programele Antenelor, in principal a Antenei 3. Pentru ca PC nu este un partid, priviti personaje concrete grotesti!, ci o platforma media pe care s-au sublimat argumentele stingii."

  - care-s "personajele concrete groteşti"?
  - care parte din grupul Voiculescu e "platforma media a PC" şi care parte e mai puţin la remorca fondatorului grupului dpdv politic?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:47)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   Personaje grotesti de la PC? Senatorul Marinescu, Piedone sau Codrin Stefanescu, cel care a vrut sa elibereze Bucurestiul cu tancul in campania pentru Primarie si care protesta impotriva experimentului fizic european. Dar exista si altfel de personaje, gen Codrut Seres. Nu discut chestiunea dpdv juridic, e treaba instantei, dar nu inteleg cum un om care, iesit din sedinta de guvern, ii spune bulgarului Stancev ca a inaintat hotarirea dorita de compania bulgarului, dar ca i-a fost rusine (exista stenograma), asadar cum un asemenea om mai are curajul sa ramina pe scena politica?
   Cit despre remorcile PC, eu n-am spus asta. Am spus ca pe A3, de pilda, exista gruparea unor oameni de stinga, uneori cu un discurs aprioric nihilist si impotriva oricarei forme de succes in Romania. Eu asta cred. Ca PC e o fictiune, el reprezentind doar platforma media care a permis resuscitarea PSD in dezbaterea publica. Ceea ce, politic vorbind, e logic.
 • 0 (0 voturi)    
  Drepturi şi bani (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:41)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Din cei peste 100 de milioane pe care i-a dat coaliţia Antena-RCS ca să guverneze asupra drepturilor din prima ligă, câţi bani se recuperează până la urmă? A fost o afacere bună?
  • -1 (1 vot)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:53)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   Nu cunosc modelul de business. Am inteles ca o parte din bani sint asumati ca cheltuieli de marketing de catre RCS. Dar repet, nu stiu exact, altcineva se ocupa de managementul postului gsptv. Gsp a furnizat brandul si colaboram la nivel editorial.
 • 0 (0 voturi)    
  gsptv-tvr (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:45)

  danut [anonim]

  Ce ar insemna pentru gsptv transferul catre tvr al unor meciuri de importanta mare/medie/mica? Cum ar fi afectat continutul gsptv, cu cat ar scadea costurile de productie, cum crezi ca ar evolua audienta pentru gsptv si potentialul de a atrage mai multa publicitate?
 • 0 (0 voturi)    
  Politica inserturilor (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:56)

  Ciprian Ciocan [anonim]

  Pentru niste ziare care se definesc ca si "quality" nu este oare o amagire temporara cresterea vanzarilor prin inserturi?
  Multi cumpara pachetul, iau cartea - nu am zis o citesc - si arunca ziarul fara sa-l deschida.
 • 0 (0 voturi)    
  GSPTV.ro (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:56)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Zvon: GSPTV.ro e un pantof care va cam roade, e adevarat? Eu vad un potential de autoconcurenta cu GSP.ro.
 • 0 (0 voturi)    
  Mircea Badea despre Tolontan (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:58)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  "Din cand in cand simti insa nevoia sa joci in alta liga, cu alte subiecte, care sa te scoata din sirul lung de cetateni care traiesc fragmentat intre momentul in care Borcea inspira si momentul cand Netoiu expectoreaza. Si atunci vorbesti despre politica, societate, cultura. Dar nu e suficient. Trebuie sa capeti si un aer de dizident. Fals desigur, pentru ca nu exista o ideologie activa, o cardasie vinovata careia sa i te opui. Dar nu conteaza. Nu traim intr-o lume a adevarului, ci intr-una a perceptiilor." Mircea-Badea.ro, 1 decembrie 2008.

  Auzi, că eşti un fals dizident (sic). Cum comentezi?
  • -1 (1 vot)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:09)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   Mircea Badea este savuros la tv, are o energie in care se regaseste romanul, mai ales cel care e anti sistem. Ma amuz deseori cind ma ataca. Are charisma, munceste enorm, nu pot sa nu vad asta, chiar daca avem opinii diferite in multe chestiuni si, oricit m-ar injura, o sa am propriile opinii in continuare. Cit despre atitudinea mea din grup, nu ma mai stirni! Aici, Dan Voiculescu este campion. A spus in fata celorlalti manageri: "Asa se fac afacerile, ca la gsp!". Moment in care i-am zis: "Multumesc, ne-ati ingropat definitiv!". Acum serios, cred ca Intact are prea putina stiinta de a-si promova lucrurile bune reusite. Dupa cum cei din Pro au talentul desavirsit de a face sa se vorbeasca doar despre succesele lor. Uite exemplul Gandul. In momentul preluarii, era un ziar cu o perceptie publica clara. Foarte bine scris, cu multe nume mari. Unde e azi?
 • 0 (0 voturi)    
  De pe MLC.ro (1) (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:03)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Dan Gheorghe (Povestidangheorghe.blogspot.com): "intrebarea despre viitorul presei nu poate ocoli criza economica. pe langa criza de credibilitate cu care se confrunta presa noastra de ani buni, acum a venit si criza economica. ce va fi anul 2009 - anul morii presei romanesti sau anul relansarii? relansare inseamna cu totul alte principii…"
  • -1 (1 vot)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:27)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   Cred ca, daca Evenimentul sau Jurnalul nu fac ceva spactaculos, e posibil ca in 2009 sa asistam la schimbarea liderului in categoria quality. 2009 va fi anul asaltului decisiv al Adevarului. Am inregistrat, cu atentie, declaratiile facute de sefii Evenimentului care au spus ca se vor intoarce la fundamentul profesiei. Era indirect o neglijare a merketingului sau asa mi s-a parut mie. Cit despre Jurnalul, eu nu cred ca Tuca stie sa piarda. Fenomenul Jurnalul s-a construit, editorial vorbind, pe formidabila lui intuitie de a lansa edityiile speciale si promovarea pe tv a continutului. Au fost primii in RO care au facut asta. Marius are o ambitie supraumana, echipa lui e foarte buna, dar nu stiu daca asta poate compensa investitiile uriase pe care le face Patriciu si determinarea oamenilor de acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  Se va vinde Antena ?? (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:03)

  kiti [anonim]

  Se vor vinde pana la urma actiuni din Antene unui trust mare strain ?? Asa cum se auzea
 • 0 (0 voturi)    
  De pe MLC.ro (2) (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:04)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Omar: "Catalin, de ce te complaci in a scrie doar despre fotbal? In opinia mea fotbalul romanesc merge cu tine ca sarmalele cu un Chateau Laffite. Tot ce a fost de scris sau de spus despre fenomenul asta local, s-a spus."
 • 0 (0 voturi)    
  De pe MLC.ro (3) (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:04)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  MePlusMyself (Danpopovici.blogspot.com): "Care este cea mai dificila componenta off-line care trebuie respectata pe termen lung in conducerea unui print performant?
  Extrapoland, aceeasi intrebare pentru o aplicatie media on-line."
  • +1 (1 vot)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:23)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   Cred ca in ambele media, vorbim despre concept si despre urmarirea lui stratgica. La ce ma refer? "Gazeta este o dezbatere libera si spectaculoasa despre sport, realizata de o companie inalt profitabila". Aceasta este declaratia noastra strategica si incurajam dezbaterea prin multe cai. Chiar dc publicul ne neaga uneori, chiar dc oamenii din sport se declara deranjat raminem fermi pe strategia noastra. Uite, eu nu cred ca in on-line exista un alt tip de marketing decit in off-line. De fapt, la baza teoretica ma refer. este aceeasi. Noi avem, la gsp, o super echipa de marketing care se ocupa si de off line, si de on line si de contentul de telefonie mobila.
 • 0 (0 voturi)    
  candidatura (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:05)

  suez [anonim]

  v-ati gandit sa candidati? ati primit oferte? eu unul v-as fi votat.
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:14)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui suez

   Nu, nu m-am gindit la asta. Am respect pentru politica teoretic, nu neaparat pt ce se vede in RO, dar imi place ceea ce fac. Am prieteni care ma intreaba "Tu cind ti-ai gindit exitul? La 45 de ani sau la citi bani?". Si am realizat ca, de fapt, ceea ce ma streseaza e partea de management, nu profesia de jurnalist, care simt ca ma reprezinta mai mult decit o simpla cariera.
 • 0 (0 voturi)    
  De pe MLC.ro (4) (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:05)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Liviu: "Care este motivul pentru care badea si ciutacu te ataca de cate ori au ocazia? relatia cu GMP? simpatia pentru PDL?"
  • -1 (1 vot)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:12)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   N-am o relatie speciala cu Felix Tataru, dc la te referi. Sau, mai corect, am aceeasi relatie de respect asa cum am cu multi oameni din agentiile de publicitate. Care agentii, fie vorba intyre noi, sint mult mai competente decit comisionul de 2% - 3% care li se ofera de catre clienti. Aici e o za complet gresita a procesului, care se repercuteaza si asupra ziarelor. Agentiile sint subplatite, ajung sa ceara discounturi foarte mari, ziarele isi vind ieftin uneori o munca de calitate. Nu e in regula!
 • 0 (0 voturi)    
  De pe MLC.ro (5) (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:06)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  EPOP: "D-le Tolontan cand vom putea citi si noi in gazeta scorurile meciurilor de handbal, baschet tenis in timp real? de ce trebuie sa asteptam 5-6 ore ca sa aflam ce scor a fost la meciul de handbal masculin dintre constanta si energia tgj, de exemplu? Intrebarea este cand vom avea si alte sporturi comentate in timp real in ziarul pe care-l conduceti?Nu se poate sa citim on-line orice perla pe care o spune turcu sau jiji, imediat cum ei o rostesc iar despre meciul de tenis al soranei carstea sa aflam dupa 4-5 ore (...)."
 • 0 (0 voturi)    
  Conflicte media (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:08)

  Alexandru Neamtu [anonim]

  In cazul de fata intrebarea este in legatura cu tine si cu Mircea Badea. Dar sunt multe scandaluri care similare.

  Conflictul (diferentele de opinie) dintre tine si Mircea Badea e real sau e facut doar ca sa atrageti atentia asupra voastra?
  • -1 (1 vot)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:17)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru Neamtu

   Diferentele de opinie dintre mine si Mircea Badea sin reale, nu jucate. Nu cred ca vreunul dintre noi e genul de om care poate improviza asa ceva. Cit despre conflict, nu i-am raspuns niciodata, nici in ziar si nici pe blog. Daca e conflict, e unilateral. Repet: cd o sa am ceva de spus despre Intact o sa spun, chiar dc asta i se pare oricum lui.
 • 0 (0 voturi)    
  gazeta + steaua (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:10)

  sorin finti [anonim]

  lipsa de profesionalism sau salariile mici va indeamna de a avea subiecte numai despre steaua si despre fotbal?
  95% din subiectele pe care le aveti in ziar sunt numai despre patronul stelei
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:18)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorin finti

   Regret, dar nu cititi gazeta! Procentele vehiculate de dvs sint fantezii. Cit despre salarii, nu stiu dc sint mari sau mici, sint veniturile unor oameni care au facut in ultimii 3 ani un profit cumulat de 5 milioane de euro.
 • 0 (0 voturi)    
  Cum mai sunt cititorii pe on-line? (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:19)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Ştiu că ţi-a atras atenţia un comentariu al meu din Evenimentul zilei, referitor la faptul că euforia Web 2.0 a trecut. Ştiu că la tine, la Tolo.ro se comentează în draci, mai ales apropo de fotbal, şi că uneori se comentează cu totul pe lângă.

  Întrebarea e: s-a schimbat ceva în ultimele luni din punctul ăsta de vedere? Eu, pe MLC.ro, am plivit dintotdeauna la greu ce s-a scris în subsol şi de la o vreme nu mai am atâtea mesaje care mă califică drept cretin sau imbecil din motivul ăsta.
 • 0 (0 voturi)    
  jurlanisti de sport (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:21)

  Andreea [anonim]

  Care este sanse de reusita a unui tanar absolvent de facultate de jurnalism in presa sportiva actuala? Care sunt elementele care fac diferenta intre un incepator bun si unul mai putin bun? Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  UPC versus RDS (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:25)

  Respect [anonim]

  Dl Tolontan nu ati raspuns la intrebarea:
  In "razboiul" UPC-GSPTV abonatul (microbist) UPC a avut de suferit destul de mult. Cat va mai dura aceasta situatie neplacuta?
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:26)

  anonimus [anonim]

  va este dor de perioada de la Sportul romanesc?
  Cum ati fost indepartat de vechea echipa a celor de la gazeta sporturilor/
  Multumesc frumos!
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:40)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonimus

   Eu, impreuna cu Luminita Paul, am plecat in 1994 de la Gazeta Sporturilor pt k ne-a fost refuzata publicarea unei investigatii despre dopaj. Si pt k articolul ajunsese pe masa unui ministru, care-l corectase cu pixul. Astea erau vremurile, dar si atunci existau oameni, nu ma refer la mine k nu fac pe eroul, care stiau k asta nu se face. Dupa cum au existat oameni care n-aui acceptat ca publicitatea sa fie vinduta de jurnalisti. Aici ne-am potrivit perfect cu cei din Pro. Si ei gindeau la fel.
 • 0 (0 voturi)    
  renuntare la contract (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:27)

  argonaut [anonim]

  Care va fi impactul asupra fotbalului romanesc daca consortiul Antena-RCS renunta la contractul de difuzare a meciurilor?
 • 0 (0 voturi)    
  Alte rezultate BRAT.ro (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:28)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Tot din tranşa proaspăt pusă, medii pe trimestrul al treilea din 2008 (exemplare vândute):

  Adevărul - 37.091 (creştere cu inserturi masive, DVD şi colecţii de carte)
  Cotidianul - 13.639 (picaj abrupt după renunţarea la inserturi şi micşorearea nr. de pagini)
  Evenimentul zilei - 46.942 (scade sub 50.000, deşi Marius Hagger, GM-ul Ringier, vorbea despre "stabilizarea tirajului)
  Gandul - 19.851 (scade şi el, sub 20.000)
  Jurnalul naţional - 54.793 (peste 10.000 în jos faţă de primul semestru)
  Ziua - 12.840 (ce să mai vorbim).

  Una peste alta, rezultatele arată foarte prost. Cum comentezi? Cine trăieşte şi cine moare?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:54)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   Cred ca Cotidianul sau chiar si Gandul tb sa-si formuleze o noua categorie de super premium. Nu fac pe desteptul, pur si simplu asa mi se pare ca ar avea o sansa pt k nu se pot bate cu investitiile de la Adevarul, Jurnalul si Evenimentul. Dar mai e ceva de spus si nu ma refer la nici unul dintre titlurile amintite: abia astept ca BRAT sa-si internalizeze auditul pt k atunci s-ar putea sa asistam la surprize. Toata lumea vorbeste despre titluri pe care nu le vezi la taraba, dar care raporteaza mult. Exista limite ale auditului si la BRAT ne preocupa asta. Fake-urile trebuie sa dispara!
 • 0 (0 voturi)    
  formatori de opinie (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:28)

  Adrian [anonim]

  Banuiesc ca vi s-a mai adresat intrebarea asta, dar personal nu stiu raspunsul. Stiu ca Becali face parte din societatea noastra, stiu ca vinde ziarele, dar totusi, sa scoti o stire din 3 balbaieli de-ale lui Becali - asta nu e jurnalism - il filmeaza 10 minute pe Becali cu intrebari ca la circ si scot stiri sportive pentru 10 zile. E o parere care cred ca e impartasita de multi. D-voastra ce parere aveti despre situatia asta? Ce si cum ar trebui schimbat?
 • 0 (0 voturi)    
  Criza şi presa (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:33)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Şi întrebările obligatorii despre criză:

  1. Cum staţi cu veniturile din publicitate la GSP?
  2. Ce clienţi rămân pe poziţie, ce clienţi scad bugetele? (FMCG, servicii financiare, maşini etc.)
  3. Poţi extrapola la toată piaţa media (sau de publicitate, cum vrei s-o luăm)?
  4. Există presupunerea că online-ul va fi favorizat de criză, fiindcă mulţi din marii advertiseri vor redirecţiona pe net porţiuni din buget, din motive de costuri reduse. Subscrii la părerea asta?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:50)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   1. Stam foarte bine pt k sintem inovativi si flexibili. Dar nu putem decit sa netezim tendintele, nu sa evadam din criza. Care criza insa, nu cred ca va fi atit de accentuata pentru lideri in media. Gsp e o gazda foarte eficienta pentru mesajul publicitarilor.
   2. Masinile isi vor reduce bugetele. Poate chiar la jumatate. FMCG-urile vor ramine insa pe baricada.
   4. Din tv se va taia cel mai putin, iar on-line-ul va creste in continuare. Dar nu cred ca on-line-ul va fi favorizat. Repet, cred ca vor fi preferate brandurile stabile si puternice, prin care poti sa-ti transmiti mesajul unui public tinta clar. pentru asta am muncit la gsp in ultimii 5 ani.
 • 0 (0 voturi)    
  a doua intrebare (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:33)

  argonaut [anonim]

  Exista o rezistenta a jurnalistului la mediu online?
  Dvs ar trebui sa stiti cel mai bine acest lucru. Puteti sa ne spuneti cum stau in realitate lucrurile, cat de deschisi sunt jurnalistii de la GSP la noile media. Multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:44)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui argonaut

   Nu doar jurnalistii de la gsp, ci cei din RO in general sint mult mai deschisi la schimbari decit cei de afara. Am povestit unor colegi din strainatate cum am integrat noi intr-o zi fizic netul in redactie (acum oamenii de net nu se disting de ceilalti pt simplul motiv ca toti lucreaza si pt net si pt ziar si apoi articolele se declina separat) si au ramas uimiti. La ei dureaza cu anii pina cd ii conving. Presa romana, tocmai din cauza subdezvoltarii, nu are un balast tehnologic si poate deveni direct postmoderna, integrind netul mult mai repede. Pe de alta parte, citeam azi in ziare ca sintem pe penultimul loc in Europa la conexiuni pe net.
 • 0 (0 voturi)    
  Din culisele lui Tolontan (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:36)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Facem presupuneri despre faptul că HotNews a redus cafeaua din cafea din motive de criză. Tolontan zice că aşa e şi la Google.
 • 0 (0 voturi)    
  "Puternicii" din presa (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:40)

  emil [anonim]

  E clar ca presa din Romania e in mana a catorva puternici, cateva trusturi controlate de cativa insi. (presa centrala in orice caz)
  Asta cred ca o stiti dvs. mai bine, dar zic ca e o evidenta pentru toti.

  Intrbarea este: cat de multa libertate de opinie au jurnalistii in conditiile astea ? Sunteti in presa si stiti bine situatia, spuneti-ne : Jurnalistii isi prezinta opiniile proprii sau cele impuse de managementul aflat in cateva maini monopolistice ? (asta mai ales in domeniul politic)
  • -1 (1 vot)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:56)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui emil

   Nu, proprietatea de presa e in mina unor oameni, ceea ce e normal. Dar presa nu. Cine cenzureaza la Evenimentul? Nimeni! Cine cenzureaza la Academia Catavencu sau la Cotidianul sau la Gandul sau la gsp? Nimeni!
 • 0 (0 voturi)    
  L 298/2008 (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:41)

  iacob kerbalek [anonim]

  Felicitari pentru cariera si pozitie.

  Ce gandesti si ce ar trebui scris in Decembrie 2008 despre L 298/18.11.08?
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:53)

  Exclusiv [anonim]

  Nu credeti ca pe varianta online, GSP si Pro Sport au ucis semnificatia cuvantului Exclusiv, atribuind acest termen oricarei declaratii prostesti, de genul Exclusiv / Panduru: "Mi-a crescut o musca pe fata"?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:59)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Exclusiv

   Ai dreptate, dar tine cont de faptul ca netul este un mediu in care trebuie sa scoti in fata noutatea intr-o avalansa de informatii. Exageram uneori, dar, pe total, echipa condusa de Gusti Roman si de Sorin Danilescu face o treaba extrordinara. gsp.ro si siteurile noastre au 1,4 milioane unici neduplicati de luna cf SATI si incasam cam 10% din veniturile de publicitate pe net din Romania. Suna bine, asa-i?
 • 0 (0 voturi)    
  Ai mai primit oferte pentru presă quality? (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:56)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  GSP.ro e mai solid decât acum un an şi jumătate, când lumea se întreba de ce nu ia Tolontan un ziar quality sau un news magazine. Ai (mai) primit astfel de oferte? Îţi doreşti să faci altceva decât presă de sport?

  Eu sunt frapat de faptul că niciun mogul nu a investit încă într-un news magazine. De ce crezi că n-o fac?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 16:02)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   Un saptaminal e un proiect costisitor. Nu stiu dc si-l asuma cineva. Gazeta e solida, intr-adevar, dar nu cred ca in 2009 voi face altceva. Ma simt legat de brand si de oameni si vin timpuri cd e nevoie sa fim impreuna. Ce va fi mai incolo, voi vedea.
 • 0 (0 voturi)    
  Închidem în 10 minute (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:59)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Dacă mai aveţi ceva de întrebat, daţi-i bătaie. Cătălin va ieşi la ora 16.10.
 • 0 (0 voturi)    
  Rebate (Miercuri, 3 decembrie 2008, 16:03)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Cum crezi că va evolua rebate-ul agenţiilor dat fiind că e criză? Ok, advertiserii reduc, publisherii primesc mai puţini bani. Nu e cazul ca şi agenţiile să îşi mai diminueze din venituri?
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 16:19)

   Catalin Tolontan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   Lucrurile sint complicate. Voi, la net, sinteti intr-adevar mai afectati pt k aici se da cel mai mare rebate, care ajunge si la 15%. El exista peste tot in Europa, dar este transparent fata de clienti. Pe de alta parte, revin, e ilogic ca clientii sa dea 2% unei agentii la un volum de, sa zicem, 3 milioane de euro. Asta inseamna 60K euro pe an pentru operare, strategie, media planuri. E putin! Si apoi sa ceara si tot rebate-ul inapoi. Nu sint avocatul agentiilor, desi le pretuiesc munca, uneori ma enerveaza pt k discuta despre absurditati gen deflatie pe 2009, ca si cum vreunul dintre clientii lor si-ar scadea preturile din magazine, dar, repet, cred ca problema reala e la clienti care s-au obisnuit sa cumpere munca buna si ieftina de la agentii si audienta buna si ieftina de la ziare, pe net sau de la televiziuni!
 • 0 (0 voturi)    
  calitatea hartiei (Miercuri, 3 decembrie 2008, 16:08)

  lucian [anonim]

  De ce calitatea hartiei pe care se tipareste Gazeta este atat de proasta. Pentru mine Gazeta este ca un drog. Unii nu pot sa faca nimic pana nu isi beau cafeaua sau fumeaza o tigara. Eu nu pot sa fac un pas dupa ce cumpar ziarul de la coltul strazii fara sa-l deschid. merg cu autobuzul si cu metroul si pana la serviciu aproape ca-l termin de citit.
  Dar dupa ce ma dau jos din metrou ma uit la mainile mele si vad ca sunt negre din cauza hartiei. Si miroase si groaznic. Mi-e si rusine sa ma intalnesc cu cineva si sa dau mana cu el. Tot timpul am la mine servetele umede sa ma sterg dupa ce citesc ziarul.
 • 0 (0 voturi)    
  a (Miercuri, 3 decembrie 2008, 16:15)

  Catalin Tolontan [hotnews.ro]

  Va multumesc pt rabdare si le doresc colegilor din industria comunicarii un an 2009 bun.
 • 0 (0 voturi)    
  Mulţumiri şi pe miercurea viitoare (Miercuri, 3 decembrie 2008, 16:15)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Închidem aici, aşa cum ziceam. Sperăm că v-a plăcut. Îi mulţumesc şi lui Cătălin, dar şi vouă. Încă una de culise, apud Tolontan: "Se vede că pe-aici e lume din media, vor să ştie lucruri precise." La revedere.
 • 0 (0 voturi)    
  ziaristi (Miercuri, 3 decembrie 2008, 16:16)

  mihailovici [anonim]

  spune-mi si mie, daca poti, 7 ziaristi pe care i-ai aduce la gsp, daca ai putea. Sau macar 3. Multuemsc
 • 0 (0 voturi)    
  My sport (Miercuri, 3 decembrie 2008, 16:28)

  Dinel [anonim]

  My sport a fost facuta pentru o mai buna interactiune cu publicul? Pentru a vedea care este opinia celor care citesc ori printre ei sint si jurnalisti profesionisti?
  Din randul celor de acolo aveti de gand sa promovati viitori jurnalisti?
 • 0 (0 voturi)    
  multumiri (Miercuri, 3 decembrie 2008, 21:14)

  meplusmyself [utilizator]

  Multumesc pentru raspuns.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by