CNN a produs un val de controverse in industria media din SUA, pe parcursul ultimelor zile, prin prezentarea unei noi initiative care, pusa in practica, ar plasa gigantul TV american in concurenta cu marile agentii de presa Associated Press (AP), Reuters si AFP. CNN propune un nou serviciu specific agentiilor de presa, CNN Wire, destinat ziarelor americane aflate in dificultate financiara si care nu ar mai avea resursele necesare pentru a prelua pachetele complexe de servicii oferite, de exemplu, de Associated Press.

Saptamana trecuta, CNN i-a invitat la sediul sau central din Atlanta, Georgia, pe sefii editoriali ai peste 30 de publicatii americane la asa-numitul "CNN Newspaper Summit", unde timp de trei zile le-a prezentat acestora planurile privind noul serviciu de stiri, potrivit AFP.

Spre deosebire de AP, care ofera pachete de stiri catre abonati, clientii CNN Wire vor primi acces la toate stirile serviciului, dar produsul va fi unul mult mai limitat, noteaza New York Times. Astfel, potrivit unuia dintre participantii la acest summit, Ryan Pitts, care a transmis pe Twitter ce s-a vorbit in cadrul evenimentului, oficialii CNN estimeaza ca serviciul va oferi 8-10 articole nationale pe zi si un numar similar de articole internationale si financiare, anunt care a ridicat semne de intrebare in randul editorilor prezenti la summit.

Pitts sustine ca CNN mizeaza pe faptul ca ziarele nu au nevoie de cantitati mari de stiri, ci doar de cea mai buna informatie.

Editors & Publisher mai noteaza ca, desi nu s-au dat foarte multe detalii, mai ales informatii despre preturile noului serviciu, intalnirea a fost bine primita de catre editori, care au apreciat faptul ca executivii CNN le-au cerut opiniile legate de ce ar trebui sa contina acest serviciu, inainte de prezentarea oficiala a pachetului.

In replica, mai noteaza Editors & Publisher, AP a precizat intr-un comunicat: "intelegem faptul ca prezentul climat economic determina ziarele sa examineze toate alternativele posibile. Competitia este un lucru sanatos si AP saluta aceasta".