Grupul american de presa Tribune, care detine mai multe cotidiene influente, precum Los Angeles Times, Chicago Tribune sau Baltimore Sun, a solicitat, luni, protectie in baza legii falimentului, au anuntat publicatiile din portofoliul sau. Potrivit Chicago Tribune, "masura deschide cel mai dureros episod de pana acum, intr-o perioada extrem de intensa pentru companie". Motivele deciziei tin de scaderea veniturilor din publicitate, scadere accelerata ca urmare a crizei economice, dar si de povara creditelor acumulate de companie.

Potrivit unui comunicat de presa, compania Tribune "isi va continua operatiunile media pe parcursul perioadei de restructurare a datoriilor, inclusiv activitatile de publishing, TV si interactive, fara intrerupere, avand suficienti bani in acest sens".

Chicago Tribune recapituleaza evenimentele ce au determinat compania - una dintre cele mai mari institutii de presa din SUA - sa ajunga in situatia actuala. Potrivit publicatiei totul a inceput cand fostii proprietari ai Los Angeles Times, ziar achizitionat de Tribune in 2000, au obligat compania sa initieze un amplu proces de restructurare acum mai bine de doi ani. Procesul a culminat, potrivit sursei citate, cu investitia masiva, de peste 8 miliarde de dolari, facuta in actiunile companiei de miliardarul Sam Zell, tranzactie incheiata in decembrie anul trecut si care a expus Tribune unor credite imense, de circa 13 miliarde de dolari.

Decizia de a solicita protectie in fata falimentului "tine exclusiv de incercarea de a ameliora presiunile asupra companiei, din punct de vedere al datoriilor", a afirmat Sam Zell, presedintele grupului, citat de Chicago Tribune. El spera ca operatiunile de presa ale grupului sa poata continua sub protectia legii, in speranta ca, dupa depasirea perioadei de tratative cu bancile, grupul va iesi "mai puternic".

Tribune trece de multe luni printr-un val de restructurari si masuri de reducere a costurilor, in tentativa de a compensa scaderea veniturilor din publicitate. Potrivit Chicago Tribune, diversi experti au avertizat inca din aprilie 2007, cand s-a anuntat in premiera intentia lui Zell de a cumpara actiunile Tribune de la actionarii grupului, ca miliardarul acumula prea multe datorii pentru o companie afectata inca de pe atunci de scaderea accelerata a veniturilor din publicitate.

Publicatiile Tribune se numara printre cele mai apreciate ziare din SUA, avand, in total, 93 de Premii Pulitzer. Compania publica sapte ziare regionale, mai multe publicatii gratuite, detine peste 50 de website-uri si 23 de statii TV.