Un sondaj Reader's Digest dat publicitatii ieri o confirma pe Nadia Comaneci in chip de cel mai de incredere roman in 2008. Urmeaza entertaineri de felul Stelei Popescu si al lui Alexandru Arsinel, doctori ca Irinel Popescu, sportivi ca Hagi si actori ca Maia Morgenstern.

Cat credit acorda respondentii Reader’s Digest asa-numitilor formatori de opinie? Primul jurnalist prezent pe lista e Cristian Topescu, pe locul 17 (de la 28 intr-un sondaj asemanator din 2007). Urmeaza:

- Marius Tuca (36/-),

- Catalin Maruta (37/-)

- Florin Calinescu (39/43)

- Robert Turcescu (44/74)

- Andreea Marin (48/-)

- Lucian Mandruta (49/57)

- Teo Trandafir (50/56)

- Mircea Cartarescu (53/52)

- Mihaela Radulescu (55/60)

- Ion Cristoiu (56/58)

- Cristian Tudor Popescu (57/66)

- Mircea Badea (58/75)

- Mircea Dinescu (62/69)

- Liviu Mihaiu (63/-)

- Andreea Raicu (66/-)

- Dan Diaconescu (68/72)

- H.-R. Patapievici (71/-)

- Catalin Tolontan (72/-)

- Cornel Nistorescu (75/79)

- Emil Hurezeanu (80/-)

- Corneliu Vadim Tudor (98/97).

Cea de-a doua cifra reprezinta pozitia in topul pe 2007 (linia inseamna ca nu au fost acolo). Asa cum se vede mai sus, am inclus in top si entertainerii si intelectualii cu activitate publicistica sustinuta (Cartarescu, Patapievici). Se vede ca exista doar vreo cinci oameni tineri carora publicul (sau cel putin respondentii sondajului) le acorda increderea: Turcescu, Badea, Diaconescu, Tolontan si Mihaiu.

Cu exceptia lui Mircea Cartarescu si a lui Corneliu Vadim Tudor, toti formatorii de opinie si entertainerii prezenti in ambii ani isi consolideaza pozitia prin ascensiunea in top. Asta arata probabil ca brandul personal se amelioreaza in timp, daca esti consecvent cu ceea ce ai facut in trecut.

Prezenta unor personaje controversate de factura Dan Diaconescu, Mircea Badea sau Corneliu Vadim Tudor ar putea avea ca explicatie faptul ca acest gen de personaj propune publicului niste enunturi simple si transante.

De remarcat e si faptul ca fiecare din formatorii de opinie si entertainerii prezenti in top are o imagine publica distincta si bine conturata (ma refer inclusiv la atribute fizice), chiar si in cazurile cand avem de-a face cu o doza de inconsecventa (Mihaela Radulescu) sau inconsistenta (Andreea Marin, Andreea Raicu, Catalin Maruta).

Daca nu ai un vehicul de felul “Happy Hour”, pare-se ca iti trebuie niste ani buni ca sa ajungi in topul increderii, ani buni care se masoara si in sute de aparitii la TV sau intr-un colt privilegiat de ziar/publicatie.

Se mai poate vedea faptul ca publicul tinde sa acorde putina incredere personalitatilor neconflictuale, din care sunt prezente in top patru: Maruta, Marin, Mandruta (nu punem la socoteala articolele polemice din “Dilema”, care au o raspandire redusa), Raicu.

Interesant e si ce spune topul meseriilor. Ziaristii apar de-abia pe locul 22, dupa frizeri si dentisti, dar prezentatorii TV sunt pe locul 12. Probabil ca publicul reactioneaza mai bine la stirea cat de cat cruda, in timp ce fonfleurile biasate din paginile de opinii ale ziarelor nu au cautare.

Detalii despre sondaj si rezultatele integrale se pot vedea aici.

Comenteaza pe blogul lui Iulian Comanescu