CNA a decis, marti, sa trimita o scrisoare de atentionare postului de televiziune pentru copii - Minimax TV, pentru scene "cu comportament indecent" surprinse in ecranizarea unei povesti din folclorul maghiar. Intitulat "Semnele din nastere ale printesei", desenul animat prezinta o fata de imparat dispusa sa-si arate trupul in schimbul unor purcelusi dansatori, pentru ca in final sa ajunga in pat cu doi dintre pretendentii sai. Interventia CNA este limitata de faptul ca postul nu intra sub incidenta legislatiei din audiovizualul romanesc, fiind licentiat in Cehia.

CNA s-a mai confruntat cu situatii similare in ianuarie 2008, cand postul de televiziune AXN, licentiat in Marea Britanie, a incalcat legislatia audiovizuala din Romania prin difuzarea, la ore de maxima audienta, a unor clipuri de desene animate in care apareau veverite sinucigase si un extraterestru care se masturbeaza.

Postul Minimax difuzeaza, in fiecare zi, in jurul orei 12.00, un serial cu povesti inspirate din folclorul maghiar ("Povesti din folclorul maghiar"), realizat de televiziunea maghiara in colaborare cu casa de productie Pannonia Film.

Episodul "Semnele din nastere ale printesei" a atras, insa, atentia CNA pentru scenele de nuditate difuzate la miezul zilei, fapt interzis de legea privind protectia minorilor. Cum postul este licentiat in Cehia, Consiliul nu poate aplica nicio sanctiune. Prin urmare, forul a decis sa trimita o scrisoare de atentionare reprezentantilor postului in Romania, pentru schimbarea orei de difuzare a episoadelor cu continut indecent, in conformitate cu prevederile legale. De mentionat faptul ca postul intrerupe emisia la ora 22.00, pragul orar care ar permite difuzarea unor scene de nuditate.

Povestea "incriminata"

Pe scurt, episodul mentionat spune povestea unui baiat nascut intr-o familie saraca, care ajunge zilnic in gradina unui imparat cu trei purcelusi la pascut, pe care-i facea sa danseze cantand la un instrument. Intr-o zi, o intalneste pe fata imparatului, care, vrajita de purcelusi, se ofera sa ia unul dintre ei in schimbul unei pungi cu galbeni. Baiatul refuza oferta fetei, dar ii propune in schimb sa-si ridice poalele rochiei pana la genunchi. A doua zi, povestea se repeta cu rochia ridicata pana la brau, pentru ca in final sa primeasca si al treilea purcelus, cu poalele rochiei ridicate pana la gat.

Pana la sfarsit, baiatul ajunge sa lupte pentru mana fetei cu un fiu de imparat. Indecis, imparatul recurge la o proba de foc: printesa trebuie sa se culce in pat cu cei doi, iar cel spre care printesa isi va intoarce privirea peste noapte, acela o va lua de sotie.

Membru CNA: "Riscam sa fim mai catolici decat Papa"

Subiectul a iscat discutii aprinse in cadrul sedintei publice de astazi a CNA. Mai multi membrii ai Consiliului s-au exprimat impotriva luarii unor masuri, fiind de parere ca desenul animat nu se ridica la gravitatea scenelor de violenta prezente in alte emisiuni adresate copiilor.

"Vreti sa aveti niste copii care sa ajunga la 18 ani fara sa stie nimic despre ce se petrece pe lumea asta si sa aiba un soc colosal cand vor vedea alte programe mai vulgare", a spus Christian Mititelu, membru CNA.

"Riscam sa fim mai catolici decat Papa. Folclorul in sine este plin de erotism(...) Nu vad nimic rau in toata povestea asta unde copiii pot afla unele lucruri intr-un mod mult mai ok decat la alte canale", a completat Attila Szasz, membru CNA.

Vezi si secvente dintr-un alt episod (Fata cea desteapta a judecatorului)