Cristina Simion, general managerul unuia din cele mai masive grupuri de reviste din Romania, a bugetat venituri din publicitate cu 20% mai mici in 2009 pentru publicatiile pe care le conduce („Elle”, „Avantaje”, „Joy”, „VIVA!” etc.). La intalnirea cu cititorii HotNews.ro de miercuri, 28 ianuarie, Cristina Simion a dezvaluit cifra de afaceri si profitul Edipresse AS, 9,96 milioane de euro si 430 de mii de euro. Profitul a fost relativ redus datorita investitiilor in segmente noi de piata din ultima vreme, printre care se numara „AutoBild” si alte doua titluri aflate in perioada de lansare/pierdere programata.Pe online, Edipresse AS intentioneaza sa lanseze Elle.ro si sa puna accent pe AutoBild.ro. Ar mai putea aparea si site-ul Psychologies.
Sinteza discutiei online cu cititorii HotNews.ro- Cheltuielile de publicitate pe zona de lux vor scadea: „Desi e prea devreme sa tragem concluzii, observ ca advertiserii pe segmentele medium isi continua campaniile si, din cate stiu, nu vand mai putin. Iar advertiserii upmarket/din zona de lux sunt in expectativa. Vor reincepe sa investeasca in publicitate, dar multora le trebuie putin timp ca sa analizeze cum ii afecteaza criza si, poate, ce si cum sa comunice de acum incolo.”
- Sunt grupurile media pregatite pentru pierderi? „Raspunsul e da, cu conditia sa existe perspective de redresare pe termen mediu, respectiv potential al segmentului si al titlului in acelasi timp.”
- Profitul si cifra de afaceri a Edipresse AS pe 2008: „Cam 430 de mii de euro, la o cifra de afaceri de 9,96 milioane de euro. Foarte putin. Dar am fost puternic loviti de cursul de schimb. Toate veniturile noastre au fost in RON, iar unele costuri, importante, in euro – situatie comuna in industrie. Trebuie sa luam in calcul si lansarea „AutoBild”. Avem inca doua titluri din portofoliu in perioada de lansare, adica... de pierdere programata.”
- Criza nu este singura cauza a lipsei de performanta pe piata media. Se adauga „concurenta foarte mare pe segmentul revistelor de lifestyle feminin. Distributia primitiva. Migratia catre online pe anumite segmente (IT, de exemplu; de aceea am inchis ComputerBild).
- Se mai adauga si „credibilitatea scazuta si 'criza actului jurnalistic', nu doar legata de 'amestecul politicului' (de fapt, de partizanatul politic). Poti adauga, la modul general, si lipsa de performanta manageriala, sau de leadership, concretizata si prin decizii strategice gresite ('gresit' inseamna si sa lansezi ce trebuie, dar nu cind trebuie, sau cum trebuie, sau cu cine trebuie...).”
- De ce nu lanseaza Edipresse AS (si implicit, alti editori de reviste) un titlu ca Newsweek? „Cand decizi urmatoarea lansare, te gindesti nu doar la 'dorinta', ci - mai ales - la 'putinta'. Avem resursele de a sustine o astfel de lansare? Nu ma refer aici (doar) la cele financiare, ci la oameni, expertiza in domeniu (mai ales cunoasterea publicului), recunoastere si relatii in zona politica, economica, financiara - pentru o publicatie de anvergura Newsweek, de exemplu? Avem incredere din partea publicului, bazata pe succese anterioare in domeniu? Dar sustinerea advertiserilor - bazata pe aceleasi criterii? Avem resurse interne de promovare (publicatii asemanatoare sau cu public asemanator celui vizat, canale Tv, retele radio)? Acum, dupa ce am raspuns obiectiv la toate aceste intrebari, mai sunt doua. foarte importante. 1. Cit ne costa sa 'cumparam' resursele pe care nu le avem? 2. Cine sunt competitorii directi si cit ii costa pe ei toate aceste resurse?”
- Despre implicarea destul de redusa a Edipresse AS in internet: „Site-ul www.avantaje.ro are o audienta excelenta si stabila. Suntem multumiti de performantele sale si de comunitatea activa pe care o avem. Cu toate site-urile noastre, am avut, in 2008, o performanta stabila: in jur de 5,5... 6 milioane pageviews pe luna.
- www.elle.ro a intirziat, nepermis de mult - suntem de acord aici -, din cauza deciziei tirzii a licentiatorului, grupul Lagardere, de a semna contractul de licenta online. Nu suntem proprietarii brandului, asa ca avem nevoie de permisiuni complexe pentru a opera brandul online. Dar il lansam in curind - adica in citeva luni. Sunt prima careia ii pare rau pentru aceasta intirziere.” Raportat la implicarea mai puternica a grupurilor cu cotidiene in online - „sigur ca ziarele au accelerat investitiile online, caci scad dramatic in audienta, cu sau fara criza - peste tot. consumul de reviste a tot crescut in ultimii ani. de ce? revistele ofera si altceva decit informatie nuda. ofera visare, evadare, modele, placerea de a rasfoi, de a privi... da, e oarece hedonism in asta, dar cine spune ca e rau?
- Multe dintre 'placerile' asociate lecturii unei reviste nu sunt substituite de lectura online.
- De aceea cred ca revistele au un viitor, nu doar pe termen scurt. nu toate. nu peste tot.
- Ceea ce nu inseamna ca suntem dezinteresati de online. deloc.”
- Best-sellerul lui Mircea Cartarescu, „De ce iubim femeile”, a pornit de la suita de articole publicate in revista „Elle”. Cristina Simion neaga, totusi, ca ea a fost cea care l-a convins pe Cartarescu sa se exerseze in acest gen „minor”: „As vrea eu sa am atata influenta sau putere de convingere... :-) Nu am purtat niciodata o discutie cu dumnealui. Mi-a dat autografe, pentru care am stat la rand. Nu eu sunt responsabila de alegerea Domniei Sale de a colabora cu „Elle”. L-au convins Mihaela Spineanu, redactor-sef adjunct, si mai ales – cred – calitatea editoriala a revistei.”
INTERVIUL DE DUPA Cristina Simion recunoaste ca 2008 a fost un an dificil pentru Edipresse AS
Probabil ca in mintea unora doar la tara se "mai aduna", la oras "se bugeteaza".