Un poster realizat in timpul campaniei electorale din Statele Unite si care-l infatiseaza pe Barack Obama incalca legea dreptului de autor, reclama agentia de presa americana Associated Press, care isi revendica realizarea fotografiei, scrie site-ul brandrepublic.com.

Shepard Fairey, artist stradal, a proiectat posterul dupa o fotografie a candidatului Barack Obama, realizata de fotoreporterii de la Associated Press in aprilie 2006. Pictura, realizata in culorile rosu, alb si albastru si subliniata de cuvantul “speranta”, a devenit o imagine-simbol a democratului in timpul cursei pentru Casa Alba, fiind folosita pe site-urile de campanie, insigne, fluturasi, postere, care s-au vandut ca painea calda.

Astfel, la numai doua saptamani de la investirea noului presedinte la Casa Alba, agentia de presa sustine ca detine drepturile de autor asupra imaginii.

"Associated Press a constatat ca imaginea folosita in poster este o fotografie care ne apartine si e nevoie de permisiunea noastra pentru a putea fi utilizata", a declarat Paul Colford, seful departamentului de relatii media al agentiei.

Shepard Fairey a declarat ca a gasit fotografia folosind optiunea de cautare imagini pe Google si ca nu a obtinut niciun fel de beneficiu de pe urma picturii.

De altfel, pictura a fost expusa la Institutul de Arta Contemporana din Boston luna aceasta, precum si la Galeria Nationala de Portrete din Washington, intr-o versiune diferita.