
ARBO Interactive reprezinta Mobile.ro, extensia romaneasca a serviciului Mobile.de, detinut de eBay, in urma unui deal incheiat miercuri, 18 februarie, a declarat Calin Rotarus, general manager ARBO Interactive, dupa intalnirea cu cititorii HotNews.ro. Rotarus estimeaza ca piata de publicitate online va creste moderat in 2009, iar asta mai curand din bugetele clientilor relativ mici, cu nevoi de comunicare, in timp ce marii advertiseri ar putea ramane la un nivel mai scazut. Cota de piata a internetului in totalul cheltuielilor cu reclama va fi cu siguranta mai mare, mai crede Rotarus, iar asta nu fiindca bugetele de pe print si TV se vor diminua.
- Intalnirea online s-a incheiat.
Asculta interviul integral
2/ acceptati bugete de la clienti chiar si in cazul in care prin volumul de afisari achizitionat nu se poate vorbi de eficienta?
Activitatea noastra presupune un accounting de calitate si asta include si acordarea bugetului cu vehiculele media folosite. Pana la urma clientul decide, dar in conditiile in care cel care vinde isi face treaba bine, in urma discutiilor clientul va alege o varianta buna.
Poţi să ne dai un exemplu de campanie la CPM aiurea şi unul de eficienţă? Pe cel de campanie la CPM aiurea poţi să ni-l dai la modul ipotetic, dacă ai luat deja banii clientului...
multumesc
2. de ex, am un site turism. Cum calculez, cum ofertez publicitatea pe el functie de trafic ?
3. sau un site de servicii IT pt comunitate. La fel, cum evaluez publicitatea atrasa spre el ?
4. clientii publicitate al unui site vor uneori sa plateasca nu afisarile, ci doar daca userul intra si cumpara serviciile lui, prin site-ul meu. Cum pot monitoriza acest lucru ?
5. Pe cand niste cursuri prin webcast ref publicitate atrasa spre site-uri?
6. exista un site cu ratecard- uri ale site urilor rom / straine, sa ne facem o idee de preturi practicate cf volum trafic si astfel sa putem oferta si noi?
multumim mult
Exista aplicatii de monitorizare a leadurilor/vanzarilor, etc.
Piata noastra de actiune este formata din oamenii din agentii, si incercam sa fim alaturi de ei cat mai mult. Deocamdata nu intentionam sa ne plasam in zona de consultanta.
Mentalitatea e diametral opusă celei de mare companie, care ştie că trebuie să investească în publicitate - de pildă maşini, IT sau altele. Un site de turism rămâne prin urmare, ca potenţiali clienţi de publicitate, doar cu companiile aeriene.
Niciodata n-am fost partizanii garantarii, si majoritatea celor care lucreaza cu noi o fac pentru ca apreciaza serviciile pe care le oferim.
2. Care credeti ca vor fi industriile care vor investi cei mai multi bani in publicitate in 2009?
3. Cat la suta din bugetele de publicitate credeti ca vor fi alocate online-ului in 2009?
Multumesc
2. Nu vad o modificare semnificativa a topului industriilor, dar ma astept ca ponderea primelor 5 sa fie mai mica decat anul trecut.
3. Ma astept la o crestere a acestui share cu 30-50% acest an
Hard selling = per lead?
Cand s-a lansat intact interactive au luat si o parte din siteurile vandute de arbo. Cat de mare e golul lasat si cu ce il va umple arbo?
1)
In Romania ,cum credeti ca o firma ar trebui sa-si imparta bugetul intre advertisingul traditional si cel pe internet;asta in cazul in care firma respectiva este deja cunoscuta pe piata.
2)
care este tendinta pe viitor si cum vedeti eficenta reclamei pe internet .
Va multumesc pentru timpul acordat,
Essor
Parerea mea e ca online-ul e mai eficient, dar recunosc ca e una partinica. Insa, folosind posibilitatile de analiza si control a ce se intampla in campaniile online fiecare marketer va trage propriile concluzii.
2. In alta ordine de idei. Cum vedeti evolutia pietei de publicitate online, si implicit a companiei dumneavoastra in avand in vedere competitia de pe piata si estimarile economice sumbre pentru anul 2009?
Piata de media va suferi anul asta, si media online nu va fi o exceptie, dar ma astept la o crestere a share-ului acestuia datorat unei mai mari atentii in alegerea canalelor de comunicare, o mai mare implicare in gestionarea comunicarii si o analiza mai orientata spre eficienta a rezultatelor obtinute. Si cum aceste lucruri pot fi facute doar in online fara costuri semnificative ma astept ca multi marketeri si oameni de media sa incline mai mult spre acest canal. In acest moment foarte multe posibilitati oferite de online sunt semi-ignorate, si multe din campanii sunt o portare lipsita de prea multa imaginatie a campaniilor off-line. Ma astept ca anul acesta ponderea campaniilor care sa fie parte dintr-o strategie completa si coerenta sa creasca.
Din pacate, bugetele cheltuite in ianuarie nu ne spun mare lucru despre ce va fi in anul acesta, ci doar despre marea sperietura pe care au tras-o companiile care au auzit ca se apropie o criza. Si ne mai spun despre eficienta presei online si offline care a reusit sa bage pe toata lumea in sperieti.
2. Ce sfaturi ati unei companii care doreste sa treaca in online?
3. Ce siteuri credeti ca vor atrage publicitate in urmatoarea perioada?
4. Ce tip de reclama credeti ca se va dezvolta in onlineul romanesc? Care sunt tendintele pentru ca vizitatorul sa dea click pe o reclama?
5. Se tot vorbeste de blogosfera ca de o mina de aur. Ce parere aveti de nebunia asta a bloggerilor care incearca sa atraga mai multa reclama? Blog personal sau de nisa?
6. Mobile advertising. Avantaje si dezavantaje?
7. O ultima intrebare: cum vedeti la ora actuala piata publicitatii din onlineul romanesc si cum va evolua aceasta in 2009? Va multumesc. Toate cele bune.
2. Daca e vorba de o companie care se gandeste sa renunte la businessul clasic si sa treaca la cel online (de genul sa inchida magazinul de pe Calea Victoriei si sa isi faca un magazin online) i-as recomanda sa se gandeasca foarte bine si sa apeleze la consultanti inainte de a lua o decizie majora. De multe ori componentele offline si online a unui business au o mare sinergie si, imbinate armonios pot oferi acea diferenta dintre noi si concurenta, care ii convinge pe clienti sa ne aleaga pe noi si nu pe altii.
3. Nu vad schimbari dramatice in acest aspect. Poate doar o intelegere mai buna a site-urilor care reusesc sa umple viata comunitatilor lor si unde comunicarea trebuie sa se faca altfel, pentru a fi eficienta.
4. Reclamele care transmit un mesaj sincer, direct, concret, si care au in spate o strategie si un suport care sa raspunda la asteptarile celor care dau click.
5. Blogurile - un alt exemplu de tendinta a audientei, care nu este inca exploatata de catre comunicatori.
6. Mobile advertisingul este considerat noul copil teribil al mediei datorita faptului ca telefonul este perceput mult mai personal decat orice altceva (e al meu, numai al meu, imi ocupa o mare parte din timp), e tot timpul cu utilizatorul sau, ofera posibilitatea unui raspuns imediat si eficient (click to call, click to register, click to receive coupon, etc.). Iarasi vorbim de un canal care nu este inteles de catre multi (sau mai precis comunicarea prin telefon), si va trebui sa depunem multa munca pentru a educa piata in acest sens. Noi am lansat un departament de media mobila - ARBOmobile, care are in fata o misiune grea dar foarte frumoasa.
Senzatia mea e ca din ce in ce multi isi internalizeaza serviciile de vanzari de publitate pe masura ce printul e din ce in ce mai greu de tinut.
Multumesc
In Romania consumul din rural este neglijat de advertiseri, din diverse motive - atat fondate cat si preconceptii. In general advertiserii nu cauta aceasta audienta, dar ma astept ca, intr-un viitor nu prea indepartat sa creasca in importanta. Desi exista studii care arata lucruri foarte interesante despre consumul rural, mai trebuie facute eforturi in acest domeniu, si eu as vedea asta ca primul pas. In ce priveste un site de agricultura, va urez succes, a fi primul intr-un domeniu si a crea piata e de multe ori o satisfactie foarte mare.
Cred ca in afara afisarii de bannere si/sau de contextuala, ar mai trebui, de la voi agentiile, niste oferte de servicii noi. Altele. Revolutionare.
Ce parere ai. Este oportun?
Ai /are Arbo asa ceva in plan pe termen scurt?
Cristi
Am si inceput sa oferim servicii complementare, cum ar fi AdKing, LogicSearch, si pregatim si altele.
Concluzia e una singura - n-am mai baut o bere de mult...
Totusi, va rog sa raspundeti sincer daca asa numitul "rebate" (taxa de smecher, cum spunea dl Ionete de la A1) este normal intr-o piata matura? Cum reprezinta agentiile interesele clientilor daca bugetele lor se impart catre cine ofera "spaga" mai mare agentiei? voi platiti taxa de smecher? Cat la suta si in ce conditii? Clientii si publisherii accepta smecheria asta, nu protesteaza? Sefii multinationalelor din strainatate au fost informati pana acum despre cum se impart banii de publicitate in romania?
Publicatii quality, tabloide, site-uri de comunitate, site-uri de vanzari, bloguri si ce o mai fi, toate acestea trebuie impartite in unele categorii care se potrivesc unor branduri si produse.
Care ar fi in mare clasificarile agentiei dvs, formale sau informale. Cum le prezentati in discutiile cu clientii, asta ma intereseaza.
Lanţul trofic e aşa:
producător > creaţie > media planner > regie > departament de publicitate site/print/TV > site/print/TV.
De ce trebuie atâţia interpuşi? Uneori sunt prea mulţi, e adevărat. Însă în alte cazuri, producătorul nu ştie ce îi trebuie ca mesaj publicitar, creativul are doar nişte idei vagi despre cum se repartizează acesta pe vehicule media, regia înţelege limbajul, audienţele, demograficele vehiculului media şi departamentul de publicitate al respectivului vehicul poate veni cu/reacţiona la proiecte speciale.
Pe internet, regiile sunt mai necesare decât în alte zone media, pentru că e un vehicul nou, cu măsurători de un anumit tip, caracteristici de target şi comportament etc., etc. Agenţiile mari vorbesc destul de bine limba printului şi a TV-ului, dar mai au de prins viteză dacă vine vorba de net.
În orice caz, marii publisheri au început să-şi vândă singuri site-urile în ultimii doi ani - vezi Media Pro Interactive la Sârbu, F5 la Realitatea-Caţavencu, Intact Interactive la Voiculescu. Călin şi ARBO, la fel ca şi Boom şi alţii, au ocazia să-şi dovedească viabilitatea în contextul nou, care e destul de competitiv.