Strategia propusa de Ministerul Comunicatiilor pentru tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala a declansat dispute aprinse, joi, in cadrul unei prime dezbateri publice organizate pe aceasta tema de CNA. Reprezentantii din partea televiziunilor private s-au aratat ingrijorati ca Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) ar putea obtine monopolul in operarea trecerii la televiziunea digitala terestra.

Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu si-a prezentat inca planurile de trecere la televiziunea digitala terestra. Potrivit obligatiilor asumate fata de Uniunea Europeana, guvernul a decis implementarea serviciilor de televiziune digitala terestra la nivel national si finalizarea procesului de eliminare a serviciilor de televiziune analogica, pana la 1 ianuarie 2012. In acest sens, la inceputul lunii februarie, Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a lansat spre consultare publica documentul de politica si strategie privind tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national.

Ce presupune trecerea la televiziune digitala, conform proiectului MCSI

Proiectul de Hotarare pentru aprobarea documentului lansat spre consultare publica de minister a fost analizat, joi, la CNA, cu participarea reprezentantilor posturilor de televiziune, ai MCSI, ANC, ARCA si CJI. Televiziunile au criticat aspru prevederile discutate, temandu-se ca vor fi obligate sa plateasca inutil unor intermediari pentru servicii pe care ar putea sa le suporte pe cont propriu.

Pe scurt, trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala presupune inlocuirea sistemelor de emisie hertziana. Emisiile vor trece la un alt standard, digital, care presupune ca in loc de un singur program sa poti transmite 7 programe pe aceeasi frecventa, prin intermediul unui dispozitiv multiplex. Pentru Romania exista sase astfel de frecvente nationale, care, in loc de 6 televiziuni, vor transmite 6X7 televiziuni.

Proiectul de strategie pervede ca doua multiplexuri sa fie acordate pana la 1 august 2009, prin "licitatie comparativa", urmand ca alte patru sa fie distribuite "ulterior, in functie de cerintele pietei", prin "licitatie competitiva".

Cat priveste accesul gospodariilor la serviciile de televiziune, situatia actuala arata ca: "6% din gospodarii nu au acces la servicii de televiziune (unele nu au nici curent electric), asa ca digitalizarea nu le atinge; 19% din gospodarii au acces doar prin antena terestra si pentru acestea digitalizarea va avea efect maxim (adica vor prinde cu antena de pe casa 48 de posturi, adica 6 multiplexuri x 8 posturi fiecare); 49% din gospodarii primesc semnalul prin cablu; 27% din gospodarii au propriile antene de satelit", noteaza Ioana Avadani, directorul CJI, pe blogul sau.

Potrivit documentului MCSI, pana la 1 ianuarie 2012, Romania trebuie sa inchida toate emitatoarele analogice, pentru aceasta fiind nevoie de dotarea populatiei cu aparate de receptie, pentru categoriile defavorizate urmand sa fie acordate subventii de la stat.

Rasvan Popescu, presedintele CNA, pentru HotNews.ro:

  • A fost prima intalnire publica pe proiectul facut de minister. S-au remarcat diferente foarte mari de viziune intre participanti si acestea urmeaza sa fie inaintate in scris si aduse in discutie la nivelul grupului de lucru format din ANC, MCSI, CNA. Documentul imbunatatit va fi ulterior supus consultarii publice.

Ce spun autoritatile:

Bogdan Iana, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC):

  • In acest moment se pot aloca doua multiplexuri la nivel national, care vor functiona in paralel cu televiziunile analogice, pana la 1 ianuarie 2012. E normal ca un post sa transmita si in analogic si in digital.
  • Oricine poate participa la aceste licitatii.
  • Beneficiile vor fi de partea utilizatorului final, adica a publicului, si vor consta in trecerea de la un abonament de cablu, la televiziune digitala fara bani.
  • Tehnologia digitala nu exclude alte tipuri de servicii precum cele prin WiMAX si microfibra.
  • Tinta noastra este 2012, dar am semnat pentru 2015.
  • Pentru cei care vor o oferta mai mare de programe este evident ca solutia este cablul sau DTH-ul. Nu exista o alta solutie nicaieri in lume.
  • La nivelul teritoriului Romaniei care nu este simplu de acoperit, costurile pentru multiplexuri se ridica la peste 100 de milioane de euro. Depinde foarte mult si de conditiile de acoperire.
  • Operatorul care va castiga si va implementa aceste multiplexuri va avea tarife pe care le ia de la producatorii de programe.
  • Publicul nu va plati pentru primele doua multiplexuri care vor intra in functiune si care vor contine obligatoriu posturile publice TVR1si TVR2, dar e posibil ca pe celelalte patru sa apara si programe cu plata.

Rasvan Popescu, presedintele CNA:

  • 1 august 2009 s-ar putea sa fie un termen prea scurt, nerealist, pentru lansarea campaniilor de informare (prin outdoor, presa scrisa si TV), neavand niste fonduri special alocate pentru acest demers.
  • CNA urmeaza sa faca niste modificari in continutul draftului.

George Chirita, director ARCA:

  • CNA trebuie sa aiba in vedere continutul care ajunge la public.
  • Propunere: pentru licentele locale sa se gaseasca o noua frecventa ca sa poata trece in digital pe propria sa frecventa. E pacat sa sacrifici o licenta nationala pentru o transmisie locala.

Gelu Trandafir, membru CNA, pentru HotNews.ro:

  • Potrivit acestui proiect nu se organizeaza o licitatie care sa asigure o competitie intre doi operatori de multiplex, ci va fi unul care sa le opereze pe amandoua. Cel care va castiga va avea monopol timp de cativa ani in acest domeniu. Or, strategia nu asigura de la bun inceput o competitie. Prin urmare, temerile televiziunilor sunt justificate.
  • SNR este foarte bine implementat, iar licitatia este organizata de catre stat care detine 100% in SNR.

Radu Teodorel, director in cadrul CNA, Directia Licente, Control si Digitalizare, pentru HotNews.ro:

  • Sigur ca la o licitatie in care vine Radiocom cu doua retele nationale in analogic, pe care le poate trece simplu pe digital, nu se poate vorbi de o competitie egala cu un privat care nu are deja amplasamentele. Eu le dau dreptate (posturilor TV - n.r.) cand sustin ca nu pot fi competitivi cu SNR-ul. Daca SNR-ul castiga, vor asigura 16 programe pe aceste retele.
  • Daca un post privat ca Pro TV-ul care are o acoperire de aproximativ 60% intra pe aceste retele ale SNR-ului, in eventualitatea in care ar castiga licitatia, se duce la 80-90% sau chiar 100% acoperire pana in 2015.
  • Insa posturilor private nu le convine faptul ca SNR-ul ar putea sa zica: bun, suntem singurii pe piata, noi putem sa va trasmitem, asta e pretul. Sper ca pana in momentul in care se acorda aceste licente, dreptul de a construi aceste multiplexuri, mai intai 2, apoi 4, sa se reglementeze taxele.
  • Ar fi bine sa scoata toate cele 6 multiplexuri la licitatie odata. Pun doua multiplexuri obligatoriu sa preia canale cu audienta maxima si posturile publice TVR1 si TVR2, iar pe celelalte 4 sa le poata castiga oricine. Sa le dea drumul pe piata sa se concureze unul pe altul.
  • Si UPC si RDS sunt pregatiti sa transmita prin digital. Jocul mare va fi la pret. Canale precum BBC, Discovery si HBO raman pe cablu.

Ce spun reprezentantii televizunilor:

Serban Huidu, Prima TV:

  • Nu e normal sa bage banii contribuabilul in Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR). Siturile SNR-ului sunt ale noastre si nu e normal ca in perioada de criza sa scoatem bani din buzunar.
  • Noi, televiziunile private, avem bani, putem sa sustinem aceste investitii. Am si facut dovada acestor lucruri. Exista situatii in care unele televizuni au spatii de emisie si echipamente care pot trece la digital maine. E greu, dar putem sa o facem.
  • Noi vrem cu emitatoarele noastre sa ne grupam unii langa altii si sa nu avem intermediari. Ei sunt baieti destepti. Vor sa trimita totul catre SNR si apoi sa-l privatizeze. Problema este ca va fi monopol si mai mare. Avem niste cablisti care detin monopol, avem niste DTH-uri si s-ar putea ca acum, fiind foarte interesant SNR-ul, sa devina o tinta pentru viitorii investori, care s-ar putea sa fie tot cablisti.
  • Privatii care vor sa investeasca or sa se loveasca de aceasta concurenta neloaiala din partea SNR-ului. Iar dumneavoastra (institutiile statului - n.r.) deja aveti pregatiti bani ca SNR sa detina unul dintre multiplexuri. Deci e clar ca nu e corect ce se intampla.

Claudiu Paraschiv, Pro TV:

  • Noi nu credem in termenul de 1 ianuarie 2012. Din punct de vedere economic modelul dumneavoastra nu e sustenabil;
  • O alta problema o constituie alocarea primelor doua multiplexuri. Ar fi bine ca al doilea multiplex sa se dea radiodifuzorilor care au caracter national sau o acoperire de 60-70%. Canalele regionale pot merge in multiplexuri regionale, altfel vom suporta costuri sumplimentare inutil.

Alin Petran, Realitatea TV:

  • Nu stiu cine isi va permite sa scoata din buzunar milioane de euro pentru a face aceasta trecere. Noi toti avem probleme cu acesti cablisti, chiar daca nu le platim lor nimic, oamenii astia iau bani, se ingrasa si ne trateaza asa cum vor. Aceeasi situatie va fi si in cazul multiplexului digital.
  • Cu sau fara reglementarile pe care le vom face, intr-o situatie de criza in care vom vorbi de termene, de punere in functiune, de bani, totul se va reduce la negocieri care vor fi purtate cu pistoale pe masa de catre operatorii de multiplexuri.