Central European Media Enterprises (CME), grupul care controleaza in Romania posturile din reteaua Pro, prin operatiunile din tara noastra a inregistrat anul trecut un profit inainte de calcularea dobanzii, impozitelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) de 111,78 milioane de dolari, cu 20% mai mult decat in 2007, se arata in raportul financiar al grupului media. La nivel global, compania a raportat o pierdere neta de 255,5 milioane de dolari, ca urmare a rezultatelor negative din ultimul trimestru din 2008.

Veniturile companiei in Romania au crescut de la 215,40 milioane de dolari in 2007, la 274,62 milioane de dolari anul trecut.

In ultimele trei luni din 2008, profitul EBITDA pe piata romaneasca a fost de 29,99 milioane de dolari, in scadere cu peste 16% comparativ cu valoarea din 2007, iar veniturile s-au diminuat pana la 77,50 milioane de dolari, de la 79,42 milioane de dolari.

"Anul 2008 a fost extraordinar pentru activitatile noastre principale, in ciuda unui trimestru patru dificil. Sunt deosebit de multumit de performanta operatiunilor noastre din Cehia si Romania, care au avut cele mai bune rezultate de pana acum. (...) Intr-un climat in care companiile din intreaga lume se confrunta cu probleme, ramanem lideri pe pietele noastre", a declarat Adrian Sarbu, presedinte si director operational al CME.

La nivelul intregului grup, compania a inregistrat anul trecut o pierdere neta de 255,5 milioane de dolari, fata de un profit de 88,6 milioane de dolari in anul anterior. In ultimele trei luni din 2008, compania a raportat pierderi de 323,2 milioane de dolari.

Veniturile companiei au crescut insa cu 22%, la 1,01 miliarde de dolari, de la 838,9 miliarde de dolari la finele lui 2007.

"Anul 2009 va fi dificil intrucat va trebui sa facem fata la conditii macroeconomice adverse. Am luat masuri agresive de reducere a costurilor operationale si vom face pasii necesari pentru a maximiza veniturile si lichiditatile", a mai spus Adrian Sarbu.

Grupul Central European Media Enterprises opereaza in Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Croatia si Bulgaria. In Romania, grupul detine posturile Pro TV, Pro TV International, Acasa, Pro Cinema, Sport.ro si MTV Romania.

CME este listata la bursa Nasdaq din Statele Unite si la Bursa de Valori din Praga.