Postul TV britanic ITV ar putea fi amendat cu 250.000 de lire sterline de catre Ofcom, autoritatea de reglementare a audiovizualului a Regatului, pentru filmarea cu camera ascunsa a copiiilor handicapati romani. Filmul, difuzat in noiembrie 2008, a fost realizat cu ajutorul controversatei Ducese de York, Sarah Ferguson, si a printesei Beatrice, fiica sa si nepoata reginei Elisabeta a II-a. Acestea au filmat, fara autorizatie, copii cu handicap fizic si mental din azile de stat din Bucuresti si Transilvania.

Citata de cotidianul Daily Express, fostul sef al Protectiei Copilului din Romania, Mihaela Neagu, a declarat ca a inaintat o petitie catre Ofcom. Realizatorii emisiunii Tonight sustin ca metoda folosita de cele doua membre ale casei regale britanice se justifica datorita nevoii de a dovedi banuiala tratamentului neadecvat aplicat copiiilor.

In film, se pot vedea copii ale caror membre au fost imobilizate cu bandaje. Mihaela Neagu sustine ca tratamentul ilustrat de reportaj este legal si nu este aplicat doar in Romania, ci si in Marea Britanie si alte tari europene, in cazul in care nu mai exista alta metoda de a opri copiii sa se raneasca sau sa vatameze alti copii.

„Situatia nu este perfecta, dar nu este cea pe care Ducesa de York si Printesa Beatrice au aratat-o britanicilor. Ducesa a incercat sa demonstreze ca ingrijitorii n-au mila fata de copii, ceea ce este departe de adevar. S-au realizat multe imbunatatiri in ultimii 10 ani in acest domeniu. Vreau ca Ofcome sa investigheze corectitudinea programului”, a declarat Mihaela Neagu, citata de publicatia Daily Express.

Oficiali romani au sustinut ca s-au realizat investigatii in ceea ce priveste acuzele filmului prezentat de ITV, dar ca nu s-au gasit dovezi care sa incrimineze comportamentul angajatilor fata de copii.

Rugata sa comenteze afirmatiile guvernelor britanic si roman, liberal-democrata Baroneasa Nicholson a inaintat, la randu-i, o petitie catre Ofcom, pe motivul afirmatiilor grave menite sa justifice filmarea camuflata. „Cu toate ca am gasit multe probleme, nu am depistat nimic sa sustina acuzele majore ale emisiunii Tonight. Regret faptul ca tinerii cu handicap mental si fizic au fost public umiliti”, a declarat aceasta.

Purtatoarea de cuvant a emisiunii ITV a afirmat ca Mihaelei Neagu i s-a alocat spatiu pentru dreptul la replica. „Ne sustinem programul, care a divulgat informatii in interesul publicului si care a scos la iveala erorile de ingrijire a copiiilor din Romania”, a adaugat aceasta.

Ducesa de York si mezina familiei, printesa Eugenie, au repetat aceeasi procedura si in cazul caselor de copii cu handicap din Turcia. Autoritatile turce incearca, in prezent, sa ia legatura cu cele doua membre ale Casei Regale britanice.