Sprijinul acordat presei franceze de guvernul Sarkozy - model luat in considerare pentru un plan similar discutat in prezent in Romania - si alte idei prin care se incearca "salvarea presei" in diverse parti ale lumii sunt analizate pe larg intr-un material publicat recent de EditorsWeblog.org, pagina de informare a World Editors Forum. Analiza incearca sa raspunda la intrebarea: ar putea fi planul guvernamental de salvare o solutie pe termen scurt pentru problemele presei scrise?

EditorsWeblog abordeaza pe larg pachetul de 600 de milioane de euro aprobat la inceputul anului de presedintele Nicolas Sarkozy pentru a salva presa franceza si aminteste ca diverse astfel de idei au circulat de mai multe luni si in SUA si Marea Britanie. Dar ar putea un astfel de plan sa salveze industria, sau este prea periculos amestecul guvernamental in problemele media? - se intreaba sursa citata.

Modelul francez, analizat de EditorsWeblog:

  • Masurile anuntate de guvernul francez se bazeaza pe recomandari primite in cadrul unui studiu asupra "starii de sanatate" a presei franceze, studiu derulat pe parcursul a trei luni
  • Propunerile vizeaza mai ales reducerea costurilor de productie, dar recomanda si restructurarea operatiunilor financiare ale organizatiilor de presa scrisa si pregatirea jurnalistilor pentru mai multe forme de media, inclusiv online
  • Cea mai controversata masura: decizia de a oferi fiecarui tanar care implineste 18 ani un abonament gratuit, de un an, la o publicatie aleasa de acesta. "Este o forma clara de subventie directa, una despre care multi spun ca nu va functiona"
  • Pachetul include si o crestere majora a cheltuielilor statului pentru a sprijini presa scrisa - 70 de milioane de euro, comparativ cu 8 milioane anul trecut
  • Guvernul francez va dubla si cheltuielile cu publicitatea in presa scrisa, va ingheta costurile legate de distributia prin posta, extinderea scutirilor fiscale pentru cei care investesc in jurnalism online si cresterea numarului de puncte de vanzare
  • Toate acestea, in conditiile in care, din punct de vedere al profitului, presa franceza se numara printre cele mai putin performante in Europa.

Situatia din Marea Britanie, potrivit EditorsWeblog:

  • O problema importanta a presei britanice este ca publicul larg nu are incredere ca ziarele nationale se comporta responsabil. Doar 7% dintre participantii la o cercetare in acest sens, publicata la inceputul anului, cred ca presa se comporta astfel
  • Studiul face apel la interventia guvernului, pentru a garanta acuratetea relatarilor de presa si pentru a limita intruziunile in viata privata. Ramane intrebarea: "o astfel de interventie guvernamentala va fi insotita de sprijin financiar?"
  • Potrivit unui purtator de cuvant al grupului de presa Trinity Mirror, "nu credem ca subventiile directe sunt o metoda sigura", guvernul avand doua modalitati de a interveni: permitand consolidarea presei scrise regionale pe criteriul interesului public si revenirea la utilizarea ziarelor locale pentru anunturile publicitare sau de informare facute de sectorul public
  • Discutiile pe tema unor posibile subventii ale sectorului public pentru ziarele locale britanice au fost initiate in noiembrie 2008, de Alan Rusbridger, editor The Guardian.

Situatia din SUA, potrivit EditorsWeblog:

  • La sfarsitul anului 2008, membrii legislaturii locale din Connecticut au starnit dezbateri aprinse cerand guvernului statal sa ajute ziarele locale, detinute de Journal Register, care a anuntat ca nu isi mai permite sa continue sa le opereze. In ianuarie, Philadelphia Newspapers, care detine Philadelphia Inquirer si Daily News, incepusera negocieri cu autoritatile locale pentru a primi sprijin din partea principalelor doua fonduri locale de pensii pentru angajatii din sectorul public.
  • Opozitia fata de astfel de interventii s-a facut, insa, auzita imediat, Wall Street Journal afirmand ca un plan de salvare prentru presa ar fi mult mai rau decat in cazul altor industrii, deoarece "jurnalismul independent este valoros, dar numai daca este cu adevarat independent".

Concluziile EditorsWeblog:

  • Este posibil ca alte tari europene sa urmeze exemplul Frantei, dar un plan de salvare american pare extrem de improbabil. Britanicii sunt obisnuiti cu ideea finantarii publice pentru informatii, avand in vedere cazul BBC, asa ca ar putea fi mai deschisi la ideea unor subventii guvernamentale suplimentare.
  • Deoarece unul dintre principalele roluri ale presei, intr-o democratie, este sa critice guvernul, presa trebuie sa ramana complet libera de influenta guvernamentala, iar sprijinul guvernamental poate duce la astfel de influente. Pe de alta parte, avand in vedere importanta jucata de presa activa intr-o democratie, este datoria guvernului sa sprijine presa in momente de restriste.
  • Ceea ce ar trebui sa faca un guvern, in conditii "normale", este sa se asigure ca exista legi favorabile presei, mai degraba decat sa ofere bani. Dar avand in vedere problemele actuale ale industriei, probabil ca asistenta guvernamentala pe termen scurt ar putea fi justificata, insa ar trebui sa fie facuta in asa fel incat sa nu exista riscul unor tentative de interferenta.

Citeste integral analiza EditorsWeblog aici

Citeste si: