HotNews.ro a intrebat, in ultimele zile, mai multi reprezentanti ai organizatiilor si companiilor de media ce asteptari au in privinta unui eventual sprijin pe care autoritatile publice l-ar putea acorda presei.

Catalin Tolontan
Foto: AGERPRES
Catalin Tolontan, Gazeta Sporturilor, membru in Asociatia Jurnalistilor din Romania:

  • Initiativa unui plan de salvare a presei a apartinut Asociatiei Jurnalistilor din Romania. Dupa doua sedinte ale conducerii si o Adunare Generala, AJR a lansat o dezbatere publica despre nevoia ca statul sa ia act de starea precara a ziarelor, inclusiv a celor locale, care sint extrem de expuse.
  • Urma sa ne sindicalizam demersul si cu celelalte organizatii media.
  • E bine ca oamenii din guvern se gindesc la solutii, totul e ca legea sa se faca dupa consultari si efectele ei sa nu vina prea tirziu. Dupa cum se deruleaza bugetele, cred ca 99% dintre ziarele din Romania vor fi pe cash flow negativ in luna mai. Si situatia se va croniciza.

Cezar Ion, presedinte Asociatia Jurnalistilor din Romania:

  • Mai multe organizatii au infiintat un Comitet Anticriza la initiativa MediaSind, in urma unor discutii de o luna si jumatate
  • Exemplele de la care au pornit aceste discutii au tinut in special de presa scrisa si de societatile publice de media. Principiul este, insa, ca masurile de sprijin trebuie sa aiba in vedere toate institutiile de media
  • Sprijinul trebuie conditionat de intrarea in normalitate a institutiilor de media in chestiuni precum cea a drepturilor de autor, care, daca ar fi rezolvata, ar fi in beneficiul tuturor
  • Statul nu poate da publicitate, mai ales in conditiile actualului buget, dar exista posibilitatea unor subventii
  • Sa nu incerce politicienii sa se imbrace in camasa alba si sa incalece un cal alb, aratand ca ei salveaza presa, doar pentru a putea interveni in treburile acesteia. Tentativele interventioniste nu le folosesc la nimic, s-a demonstrat ca tentativa de a controla presa e sortita esecului. Sa vrea sa controleze trusturile mari? O fac si acum! Exista monitorizari ale ONG-urilor de specialitate, acum informatia circula mult mai liber, exista bloguri, exista mijloace de a tine sub control astfel de tentative.
  • Problemele importante semnalate in revendicarile Comitetului Anticriza: pierderile mari din presa scrisa si din audiovizualul public; comisionul cerut de Posta pentru distributie; comisioanele foarte mari din taxa radio-tv pe care le cer companiile de electricitate privatizate; nevoia ca ca TVA sa fie platit la incasare, nu la emiterea facturii, din cauza intarzierilor de plata foarte mari

Ioana Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent:

  • Ioana Avadani
    Foto: HotNews.ro
    Am participat la masa rotunda a CRP pe tema problema situatiei de criza. Au vorbit sa se adreseze guvernului, insa nu s-a elaborat nimic
  • In principiu, exista la nivel industriei intelegerea ca ne putem adresa guvernului pentru sprijin de criza. In actuala situatie exceptionala, se poate discuta inclusiv cu guvernul pentru sustinere
  • Unele masuri propuse, din cele pe care le-am vazut, sunt coerente, acceptabile, altele nu
  • Criza ii va lovi tocmai pe cei care joaca cinstiti si dupa reguli
  • Pana acum, discutiile ce au dus la Comitetul de Criza au fost strict la nivel de parteneri sociali in industrie - sindicate, patronate, jurnalisti. In ceea ce ne priveste, vom fi foarte atenti pentru pastrarea independentei presei, pentru ca orice ajutor de la stat are samanta unei posibile ingerinte in actul jurnalistic
  • La masa rotunda a CRP, s-a spus ca ne putem adresa guvernului pentru ca lucram in serviciu public. Ani de zile institutiile media ne-au spus ca au datorii doar fata de actionarii lor, acum redescopera mandatul public. E bine.
  • Ajutorul guvernamental vine din bani publici, este un ajutor public. El trebuie dublat de o serie de cerinte privind transparenta acordarii acestor ajutoare. Dar, vorbind de transparenta, Comisia de Arte, Cultura si Mass-Media a Camerei a scos din textul legii o prevedere ca radiodifuzorii sa-si faca publice datele privind finantarea lor
  • Citeste si - Ioana Avadani in Dilema Veche: Traim un an greu si trebuie sa si "dam bine"

Cristian Tudor Popescu, Gandul, fost presedinte CRP:
  • "Fireste ca trebuie sa existe asa ceva, in conditiile in care presa e considerata si
    CT Popescu
    Foto: AGERPRES
    ea cat de cat importanta pentru aceasta tara, la fel de importanta ca autorstrazile, de exemplu. Este greu sa accepti ideea ca un ziar poate avea ponderea unei autostrazi in viata unei tari. Dar daca guvernantii vor ajunge la concluzia ca trebuie sprijinita presa din Romania, atunci se va vedea la ce este bun un ziar."
  • "Cu o conditie, insa: spun un ziar, nu spun o televiziune. Am spus presa scrisa pentru ca ea e in cea mai dificila situatie in acest moment. Insa un astfel de sprijin, financiar chiar, din partea guvernului, care nu a mai facut nimic pt presa de prin 2003-2004, ar trebui acordat conditionat. Asa cum luam de la FMI un ajutor financiar, un imprumut pe care trebuie sa il rambursam in anumite conditii, cred ca guvernul ar trebui sa impuna conditii presei, care sa nu afecteze in niciun caz libertatea de exprimare."
  • "Dar poate ar fi un bun moment sa fie impusa respectarea unor reguli deontologice in presa. Acestea nu trebuie impuse de guvern - ele exista, sunt coduri deontologice elaborate de organizatii profesionale de presa, cu acordul jurnalistilor. Ar trebui ca ele sa fie puse cu mult mai multa hotarire in aplicare. Autoritatile ar trebui sa ceara ca presa sa-si respecte propriile reguli profesionale."
  • "Facilitatile trebuie sa se refere la transport, distributie, cheltuielile gazetarilor aflati in deplasare in interes de serviciu. Ar trebui sa fie facilitati legate foarte strans de exercitarea meseriei, nicidecum abonamente subventionate sau mariri de salarii medii pe presa. Trebuie sa duca in mod direct la exercitarea mai lesne a meseriei de jurnalist, nimic in plus."

Cristina Simion, managing director Edipresse AS Romania:
  • Cristina Simion
    Foto: HotNews.ro
    Nu este cazul sa existe un astfel de sprijin si nu vad cum ar exista, cum se va distribui echitabil intre diverse companii. Cum se va face diferenta intre companii care au un rol educativ si cele care nu au? Cine va beneficia si dupa ce formula?
  • Nu vad cum ar urma sa fie distribuit orice fel de ajutor intr-un mod care sa sprijine intr-adevar accesul facil la informatie al cetateanului. Orice tip de ajutor bugetar, oricum va fi el distribuit, ar fi o povara suplimentara pentru buzunarul cetateanului, ar fi distribuit dupa o formula imperfecta. Care va avantaja anumite companii si care, inca si mai rau, va face acest lucru fara sa faca deosebire intre companii care au resurse si care nu au resurse.
  • Cum stabilim noi cine are un rol social, educativ? Pentru ca cetateanul pentru asta ar trebui sa plateasca, pentru acces la inforomatie impartiala, corecta.

Laurentiu Ciocazanu, director editorial Adevarul, vorbind "in nume personal, de jurnalist, nu ca reprezentant al Adevarul":
  • In perioada aceasta nu mi se pare oportun un sprijin in bani de la guvern. In primul rand pentru ca presa este o afacere privata. Doi la mana, acum statul nu are bani nici pentru pensii, pentru sistemul bugetar. Trei la mana, daca breasla ar ajunge la concluzia ca trebuie sa ceara ajutor de la stat, nu inteleg: care presa si pe ce criterii?"
  • "Nu sunt de acord cu subventii de la buget pentru presa - pentru ziarul X al baronului Y sau pentru televiziunea Z a baronului T. Sunt de acord, insa, avand in vedere rolul de constiinta, de serviciu public al presei, sa existe eventual un pachet de masuri care sa faca mai usoara viata presei in momente de criza - reducerea TVA, taxe mai mici pentru difuzorii de presa, dar in niciun caz sa ia bani de la buget si sa ii dea la nu stiu ce ziar."
  • "In toata tara exista mii de ziare, facute de diversi smecheri locali. In Tg. Jiu exista cel putin 30 de publicatii locale. Sunt ziare care incearca sa obtina contracte de la stat atacandu-i pe diversi functionari. Daca Dl. Hrebenciuc vrea sa finanteze el aceste buticuri de presa santajiste, n-are de cat sa o faca. Eu nu sunt de acord. Sunt de acord insa ca trebuie sprijinita presa locala - unul, maxim doua ziare pe judet, care au demonstrat ca respecta regulile meseriei de jurnalist - prin masuri anticriza la care poate ajunge de comun acord breasla presei. Pentru mine conteaza ca acest ajutor de care are nevoie presa sa serveasca foarte mult si sa intareasca rolul jurnalistului, nu sa il transforme intr-o sluga care sta cu mana intinsa."

Citeste si: