Intalnirile Media HotNews.ro

VIDEO AUDIO Octav Popescu (Initiative): Piaţa TV va fi în 2009 sub 280 de milioane de euro

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 18 martie 2009, 14:00 Economie | Media & Publicitate


Octav Popescu
Foto: Lowe
Octav Popescu, directorul uneia din marile agentii de media din Romania, a estimat piata de publicitate TV din 2009 undeva sub 280 de milioane de euro, mai pesimist decat estimarile de la inceputul anului, care se ridicau la mai mult de 300 de milioane. Cele 350 de milioane despre care s-a vorbit referitor la 2008 nu au fost realizate, din cauza scaderilor importante din al patrulea trimestru, totalul a fost doar de 330-335 de milioane.

Octavian Popescu este galatean prin nastere, a intrat in media buying in 1994 si si-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Initiative. Biografie pe MediaPedia.ro.

Managing directorul Initiative Media confirma situatia proasta in care se gaseste printul, a carui scadere pe veniturile de publicitate va fi “mult peste 20%”. Cele 20 de procente in plus despre care s-a spus ca ar putea veni pe online corespund, in schimb, cu estimarile lui Octav Popescu.

Piata TV romaneasca este in general structurata diferit fata de cele tipice, nu mai exista jucatori cu o cota de audienta de peste 20% a mai spus Popescu. Statiile de nisa au luat din audientele jucatorilor mari, astfel incat lucrurile se pot imparti in trei categorii: 10-15%, 5-10% si mai putin de 5%.

Asculta interviul cu Octav PopescuOctav Popescu spune ca anul trecut piata TV nu a fost de 350, ci de 330-335 de milioane si ca anul acesta va fi mai mica de 310 miloaneIulian Comanescu: Octav Popescu de la Initiative Romania, bine ai venit in Cutiuta HotNews - audio si pe alocuri vizuala.

Octav Popescu: Bine v-am gasit. 

Iulian Comanescu: Daca azi ti-ar veni brusc cheful sa fugi de la Initiative cu banii advertiserilor din Romania, cati ar fi acestia?

Octav Popescu: Pai in primul rand nu cred ca as vrea sa fug cu banii lor, cred ca Interpolul functioneaza... dar in alta ordine de idei, or fi vreo 45-50 de milioane de euro.

Iulian Comanescu: Asta da si motivul pentru care Octav Popescu este astazi la HotNews.ro. Initiative Romania este una din marile agentii de media de la noi. Si cu asta am sa trec la subiect, adica am sa intru in criza. Spuneai in discutia cu cititorii ceva gen “o diminuare a consumului de presa la cote pe care nu le-am prevazut”. Adica printul scade la cote alarmante. Ce inseamna asta in cifre, in procente?

Octav Popescu: Asa este. Noi prognozasem initial o scadere de 15 la suta, dar cred ca se va duce mult peste 20. E adevarat, estimarea este facuta sub imperiul realitatii din ultimele doua luni, realitate care a fost muscatoare, nu doar pentru noi, pentru piata de presa, ci pentru toti actorii pietei de marketing si publicitate in general.

Iulian Comanescu: Deci - intre 20 si 25 la suta diminuare pe presa scrisa.

Octav Popescu: Da. Repet, e prematur [sa spunem cu precizie], dusul primelor doua luni a fost foarte rece, eu sper ca lucrurile sa-si revina in urmatoarele 9-10 luni.

Iulian Comanescu: Cine pierde mai mult pe segmente de presa scrisa? Cotidiene, glossy, ghiduri TV...

Octav Popescu: Mi-e greu sa spun, pentru ca estimarile mele tin si de portofoliul nostru de clienti. De exemplu, noi nu avem spenderi de genul Beiersdorf sau Unilever sau Procter & Gamble, care au branduri care se potrivesc perfect cu categoria reviste. Avem si noi cativa clienti de acest tip, dar nu la acest nivel. In orice caz, in mod clar, cei care vor suferi mai mult vor fi numerele doi, trei si asa mai departe din fiecare segment - sa spunem quality newspaper, tabloid, reviste... Ceea ce cred insa ca ar trebui sa conserve cat mai mult din avantajul dobandit in ultimii ani este segmentul de business, ca si cel care se potriveste cu bunurile de larg consum.

Iulian Comanescu: In termeni de sus-jos, vor trai deci segmentul premium si cel popular.

Octav Popescu: Da. Eu cred ca de pilda cotidienele quality numarul unu si numarul doi trebuie sa intre in planurile clientilor, atat cat permit bugetele.

Iulian Comanescu: OK. Cam asta s-ar putea intampla pe print. Ne mutam mai departe catre TV. Ceea ce stiam, pana la discutia cu tine, era un -10% pe venituri nete din publicitate in 2009.

Octav Popescu: In primul rand ar trebui sa ne uitam la ce s-a intamplat anul trecut. Anul trecut a fost o diminuare abrupta si destul de consistenta de bugete pe trimestrul al patrulea, pe TV. Au disparut circa 25 de milioane din cei 350 si un pic pe care ii estimam noi anul trecut, deci piata de TV, anul trecut, s-a inchis in jur de 330 si ceva. 335 sa spunem. Anul asta, noi estimam piata de TV - si repet, prezentul nu iti da acum niste repere foarte relevante pentru vii tor - undeva, sub 280 de milioane.

Iulian Comanescu: Mama-mama. Auzisem un 310 milioane pentru anul asta, de la Laurentiu Ionete, vicepresedinte sales & marketing la Intact/Antena.

Octav Popescu: Nu cred ca mai putem vorbi de ei acum, interviul dat de Laurentiu e din ianuarie si oricine, probabil ca si eu, ar fi spus atunci o cifra asemanatoare. Din pacate, realitatea involueaza de la o luna la alta, ca sa zic asa. Parerea mea e ca in momentul asta sunt semnate circa 280 de milioane, in piata - 275-280 de milioane -, problema este cati dintre acestia se vor executa in parametrii de plecare. Eu personal cred ca daca ceva mai poate afecta negativ, aceasta este o revizuire brusca, abrupta de bugete undeva, imediat dupa ce o sa venim din concediile de vara. E un scenariu pe care unii il dau foarte probabil, eu incerc sa raman optimist si sa zic: “Dom’le, poate ca din contra!”

Iulian Comanescu: Caderea din al patrulea trimestru al anului trecut a fost din cauza ca advertiserii au incercat sa previna marirea costului pe punctul de rating la publicitatea TV? Am auzit de mai multe ori interpretarea asta.

Octav Popescu: Mmm...

Iulian Comanescu: Tu esti mai aproape de advertiseri, o sa le tii partea si o sa negi.

Octav Popescu: Eu nu pot sa vorbesc in numele tuturor advertiserilor, pentru ca nu sunt familiar cu toti, dar pot sa vorbesc de cei pe care-i stiu si pentru care lucram. Nu, lucrurile au cunoscut o incetinire care n-are nicio legatura cu faptul ca in trimestrul al patrulea, in mod traditional, costurile de baza se majoreaza cu un procent aferent clutter-ului, incarcarii si asa mai departe. Au fost simple decizii de business, multe dintre ele “promptate” de la centru, care au spus sa facem rapid o ajustare de costuri, ca sa iesim intr-o marja de profitabilitate prognozata. Romania a tot intrat in Europa, suntem acolo, ne bucuram, avem avantaje, dar suntem o piesa a unui puzzle. Si e vorba de o piata in care nivelul de investitii e redus, comparativ cu altele, pentru ca si nivelul businessului e redus, dar totusi o piata in care marjele sunt destul de mari. Vanzarile cresc cu rate pe care cei din Vest le-au uitat de pe vremea parintilor, ca sa zic asa. Si-atunci, e mai simplu sa recuperezi, chiar daca faci o recuperare la nivel mic, dintr-o piata ca Romania, unde stii ca lucrurile si-ar putea reveni mai repede. Marja de toleranta e un pic mai mare in cazul Romaniei.

Iulian Comanescu: Suportam mai multe, in sens istoric.

Octav Popescu: Da, piata e mai flexibila.

Iulian Comanescu: Hai sa ne uitam putin la tipuri de televiziuni. Foarte mult din audienta s-a dus spre nise. Discovery de pilda a inceput sa vanda publicitate. Cum afecteaza asta consumul pe asa-numitii major players?

Octav Popescu: Pai il tot afecteaza de vreo doi ani. Si nu numai in bani, lucru care e o consecinta in primul rand a faptului ca televiziunile mari sunt afectate la cota de audienta. Care scade de la un an la altul. Totusi - sa fii intr-o piata in care un client extern iti cere un material de analiza si tu sa-i spui ca liderii sunt mai jos de 25% cota de audienta... clientul e surprins si pe buna dreptate. Pentru ca in tarile mari, posturile mari au o cota semnificativa de audienta.

Iulian Comanescu: Si consumul total de televiziune este mai mare, ceea ce iarasi face bine la advertiseri.

Octav Popescu: Da. Iar la noi ar fi trebuit sa avem o categorie de “peste 20%” cota de audienta. Nu exista. Noi spunem cine are peste zece. Peste zece avem vreo trei canale, PRO TV, Antena si Acasa TV. Vine apoi urmatorul nivel, intre 5 si 10, si in fine, ultimul nivel, sub 5% cota de audienta. Lucrurile astea s-au intamplat in timp. Au existat posturi cu peste 20% cota de audienta, dar au fost erodate de statiile mici.

Iulian Comanescu: Printre altele, chiar ownerii posturilor mari si-au deschis televiziuni de nisa. Crezi ca a fost o mutare inteligenta, pentru ca “la primire” au stat tot ei, sau...?

Octav Popescu: Pai... era o necesara, n-aveau ce face.

Iulian Comanescu: Ar fi aparut altii pe nise.

Octav Popescu: Nu, ar fi insemnat ca alte segmente tematice, fiindca de segmente tematice e vorba, sa fie acoperite de altii: sport, filme, stiri si asa mai departe. Ideea este ca proliferarea, la un nivel care nu e depasit in aceasta zona de Europa decat de Ucraina, a avut consecinte normale, si asupra share-ului de audienta, si asupra share-ului din bugete. Veniturile cumulate ale niselor s-au dus undeva, spre 49-50 de milioane, anul trecut. Iar cota de piata, pe bugete, e de 14-15 la suta. E... foarte mult. Dar, repet, nu e nimic anormal, asa a evoluat piata. Iar clientii, in dorinta de a minimiza costul pe punctul de audienta, s-au indreptat si catre aceste statii de nisa, care luate punctual satisfac un anume segment din totalul audientei care ma intereseaza, luate la pachet, deja devin o modalitate de a minimiza costurile de publicitate pe o audienta, repet, pusa cap la cap - de masa.

Iulian Comanescu: Costurile pe punctul de rating merg de la 100 de euro la nise, la 500 pentru lider, in prime-time.

Octav Popescu: Da, si costurile sunt altele pentru astfel de canale, e normal sa fie asa.

Iulian Comanescu: Ultima intrebare. Vorbeam la inceput de cele 45-50 de milioane cu care ai putea fugi azi de la Initiative, daca te-ai supara si ai fi imoral. Sa zicem ca ti-i da Dumnezeu ca sa faci ceva pe piata de media. Un ziar, o televiziune, o revista, un site, un brand transmedia, un grup media...

Octav Popescu: Mi-as deschide o televiziune (rade). Nu, n-as face asta. Cel mai probabil, as incerca sa fac un grup consolidat online. Probabil ca asta e ceea ce lipseste astazi.

Din editiile trecute ale Intalnirilor Media HotNews.ro
Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • intrebare (Marţi, 17 martie 2009, 19:23)
  doru [anonim]

  in ultimele luni au venit sa discute online cu noi multi oameni despre publicitate si bani si criza din 2009. dumneavoastra ce ne puteti spune nou?

 • Ponderea netului in tortul publicitatii (Miercuri, 18 martie 2009, 2:38)
  Fifi [anonim]

  POate ne spuneti dumneavoastra - domnule Popescu, daca e adevarat ca publicitatea pe internet va creste ca proportie in totalul publicitatii. Dar in cifra absoluta? Exista optimisti care vorbesc de crestere usoara la online.

 • agentii media (Miercuri, 18 martie 2009, 12:30)
  angajat [anonim]

  Buna ziua,

  Context: clientii de publicitate si-au redus sensibil investitiile si tendinta, din pacate, se va pastra cel mai probabil pe toata durata anului 2009. Pentru agentiile media, care traiesc (oficial) din comision + rebate, s-ar putea produce o scadere a profiturilor. Ca urmare, grupurile internationale din care fac parte (dar si managementul local) cel mai probabil vor impune masuri pentru conservarea profitabilitatii.

  Intrebare 1: care ar fi cele mai importante trei masuri pentru mentinerea unui nivel cat mai ridicat al profitului? De unde se va "taia"?

  Intrebare 2: presupunand ca una din masuri va fi reducerea cheltuielilor de personal, care ar fi varianta optima - a) renuntarea la o parte din angajati; b) reducerea salariala (uniforma sau ne-uniforma, in functie de performante/alte criterii); c) combinatie a+b; d) alta - care?

  Va multumesc.

 • Rate-card (Miercuri, 18 martie 2009, 13:20)
  Florin [anonim]

  Ce politica de rate-card au marii publisheri (print, TV, online) in 2009? Cine a crescut, cine a scazut?

 • Training (Miercuri, 18 martie 2009, 13:21)
  Ioana [anonim]

  Exista suficienti oameni buni pe piata de mkting/pub? Produce vreo scoala "cadre" bine-pregatite, sau toti invata la locul de munca?

 • HR (Miercuri, 18 martie 2009, 13:23)
  vlad ionescu [anonim]

  Sint concedieri in industrie? Care sint cele mai nevralgice firme?

 • panica in piata (Miercuri, 18 martie 2009, 13:25)
  Codrin [anonim]

  Credeti ca multinationalele profita de pe urma panicii create pentru a obtine preturi de publicitate mai mici?

 • draftfcb (Miercuri, 18 martie 2009, 14:13)
  je [anonim]

  Ce inseamna pentru Initiative faptul ca imparte fifty fifty Brand Connection cu Draftfcb? Concret, pentru bugetele din portofolii, ce inseamna alianta cu draftfcb?

 • Reduceri personal (Miercuri, 18 martie 2009, 14:16)
  Andreea [anonim]

  Buna ziua,

  cum caracterizati concediarea angajatilor in pragul sarbatorilor de iarna....un gest crestinesc?

 • Confruntări de estimări 5 (Miercuri, 18 martie 2009, 14:56)
  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Loredana Visa, V+O Communication, 4 februarie 2009: "Orice criză ascunde oportunităţi".

  Care-s alea, în România, până acum?

2656 vizualizari

 • intrebare (Marţi, 17 martie 2009, 19:23)

  doru [anonim]

  in ultimele luni au venit sa discute online cu noi multi oameni despre publicitate si bani si criza din 2009. dumneavoastra ce ne puteti spune nou?
  • pt doru (Miercuri, 18 martie 2009, 14:13)

   Octav Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui doru

   s-a vorbit mult despre criza. nu sunt sigur ca ce spun este cu totul nou, dar:
   - am fost printre primii care au intuit criza inca de la sfarsitul verii 2008 cand lumea inca mai savura euforia cresterilor din 2 cifre %;
   - ea se confirma;
   - ea nu se va opri aici;
   - nu se va sfarsi la 31.dec 2009, orele 00.00.
   - va aduce o ajustare necesara a tot ceea ce inseamna obiective si modele de buss.

   octav
 • Ponderea netului in tortul publicitatii (Miercuri, 18 martie 2009, 2:38)

  Fifi [anonim]

  POate ne spuneti dumneavoastra - domnule Popescu, daca e adevarat ca publicitatea pe internet va creste ca proportie in totalul publicitatii. Dar in cifra absoluta? Exista optimisti care vorbesc de crestere usoara la online.
  • pt Fifi (Miercuri, 18 martie 2009, 14:18)

   Octav Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Fifi

   da,
   Initiative estimeaza ca publicitatea online va fi singura care va cunoaste crestere in 2009.
   sub jumatate din rata de crestere cu care ne obisnuisem pana mai ieri dar un +20% tot cred ca va evolua.
   si evident, daca toate celelalte medii scad, ponderea online va creste de la 2,...% la 3, ...%.
   eu nu cred ca vb despre optimism ci despre realism.
   este logic sa creasca online-ul. este relativ ieftin, este masurabil, este targetabil iar in ziua de azi astea sunt atribute forte.

   octav
 • agentii media (Miercuri, 18 martie 2009, 12:30)

  angajat [anonim]

  Buna ziua,

  Context: clientii de publicitate si-au redus sensibil investitiile si tendinta, din pacate, se va pastra cel mai probabil pe toata durata anului 2009. Pentru agentiile media, care traiesc (oficial) din comision + rebate, s-ar putea produce o scadere a profiturilor. Ca urmare, grupurile internationale din care fac parte (dar si managementul local) cel mai probabil vor impune masuri pentru conservarea profitabilitatii.

  Intrebare 1: care ar fi cele mai importante trei masuri pentru mentinerea unui nivel cat mai ridicat al profitului? De unde se va "taia"?

  Intrebare 2: presupunand ca una din masuri va fi reducerea cheltuielilor de personal, care ar fi varianta optima - a) renuntarea la o parte din angajati; b) reducerea salariala (uniforma sau ne-uniforma, in functie de performante/alte criterii); c) combinatie a+b; d) alta - care?

  Va multumesc.
  • pt angajat (Miercuri, 18 martie 2009, 14:35)

   Octav Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui angajat

   depinde la ce ne raportam.
   daca ne raportam la profiturile istorice trebuie sa fim constienti ca ele nu se vor mai repeta dupa cum nici contextul pietei care le-a generat nu se va mai repeta.

   ceea ce trebuie sa faca o companie este in primul rand sa-si ajusteze asteptarile si modelul de buss la noul context al pietei:
   - o reducere a costurilor fixe se impune (chirii, transport, chelt bancare, research, comunicatii, mentenanta, "personal TESA", etc) in paralel cu un sistem de gestiune atenta/permanenta a lor.
   - o alta masura este cresterea businessului si/sau inventarea unor noi servicii = surse de venit pt perspectiva medie si lunga (repet, the world is not going to be the same anymore)
   - reducerea costurilor cu personalul este si ea o masura necesara dar nu prima in ordinea importantei. sunt de parere ca istoria a inflat salariile -ca si celelalte categorii de costuri- in industrie pana la nivelul la care s-a detasat de indicatorul eficienta. trebuie sa revenim la corelarea mai atenta a salariilor cu eficienta, ceea ce s-ar numi mai degraba optimizare.
   si aici evident ca se au in vedere angajatii mai putin performanti, apoi corelarea retributiei pt cei ramasi cu un nivel mai ridicat de eficienta si exigenta plus optimizarea si automatizarea unor procese. cel mai probabil vom munci mai mult in aceiasi bani si sunt sigur ca nu e valabil doar la Initiative sau doar la agentii ci la intreaga piata/economie.

   octav
 • Rate-card (Miercuri, 18 martie 2009, 13:20)

  Florin [anonim]

  Ce politica de rate-card au marii publisheri (print, TV, online) in 2009? Cine a crescut, cine a scazut?
  • pt Florin (Miercuri, 18 martie 2009, 14:46)

   Octav Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   salut,

   n-as putea numi acum pe toti cei care si-au crescut RC in 2009.
   Politica de RC a acestora a urmarit in mare masura cresterea de performanta cf. audientei; cu toate astea i-am sfatuit la finele anului trecut sa n-o faca pt ca stiam ce presiune pe costuri/discounturi va urma si ce goana nebuna pt "dolarul de publicitate" dintr-o pungutza mult mai mica si mai ingusta la gura decat "pe vremuri".
   A fost alegerea lor, inclusiv moneda de vanzare, iar piata a venit sa corecteze ulterior aceste evolutii prin nivelul cererii.
   Ca sa inchei raspunsul, realitatea momentana ne prezinta o scadere generalizata a consumului de presa la cote pe care nici noi nu le-am fi anticipat.

   octav
 • Training (Miercuri, 18 martie 2009, 13:21)

  Ioana [anonim]

  Exista suficienti oameni buni pe piata de mkting/pub? Produce vreo scoala "cadre" bine-pregatite, sau toti invata la locul de munca?
  • pt Ioana (Miercuri, 18 martie 2009, 15:05)

   Octav Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana

   buna,
   raspunsul simplu si argumentat de experienta ultimilor ani este nu.
   scoala clasica (universitate) din pacate inca nu a produs oameni care sa faca o diferenta.
   din cauza asta s-au nascut niste initiative punctuale gen snspa mai demult, scoala IAA de vreo 2-3 ani, scoala de media arma din 2008 sau "academiile" interne organizate de unele agentii.

   adevarul este ca practica on-the-job nu poate fi suplinita de niciuna dintre scolile de mai sus care nu asigura decat baza teoretica si un exercitiu practic destul de redus.

   practica inseamna in primul rand experienta in a te lovi si a rezolva un numar suficient de mare de probleme cat mai diverse.
   or asta inseamna timp, dedicare, dorinta de a reusi si un dram de pasiune.
   din pacate, majoritatea tinerilor doritori de job in domeniul mktg/pub au scorat destul de prost la fiecare dintre criteriile de mai sus, ceea ce demonstreaza ca nu e suficient sa ti se ofere cadrul in care sa inveti si sa te dezvolti, trebuie sa-ti setezi intai asteptarile in consecinta si apoi sa investesti timp, dedicare, dorinta, pasiune....

   si cu cat criza readuce lucrurile in parametri normali cu atat viitorii candidati la un job in industrie vor trebui sa fie pregatiti sa ofere lucrurile de mai sus inainte de a intreba ce li se ofera in schimb.

   octav
 • HR (Miercuri, 18 martie 2009, 13:23)

  vlad ionescu [anonim]

  Sint concedieri in industrie? Care sint cele mai nevralgice firme?
  • pt vlad (Miercuri, 18 martie 2009, 15:10)

   Octav Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vlad ionescu

   salut,

   da, au fost, sunt si probabil ca mai urmeaza functie de cat de proactiva a fost firma respectiva si cat de repede a inteles sa actioneze si sa se pregateasca in consecinta.
   cele mai nevralgice sunt firmele mici si cele care nu s-au pregatit din timp pt a face fata situatiei.

   octav
 • panica in piata (Miercuri, 18 martie 2009, 13:25)

  Codrin [anonim]

  Credeti ca multinationalele profita de pe urma panicii create pentru a obtine preturi de publicitate mai mici?
  • pt Codrin (Miercuri, 18 martie 2009, 15:13)

   Octav Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Codrin

   salut,

   nu cred ca putem vorbi in astfel de termeni.
   totul este un rezultat al raportului cerere-oferta.
   pana mai ieri el avantaja oferta, astazi cererea este cea care dicteaza, fiind mai mica decat oferta.

   octav
 • salutare la toata lumea! (Miercuri, 18 martie 2009, 14:04)

  Octav Popescu [hotnews.ro]

  ma bucur sa putem lamuri impreuna intrebari care ne framanta in acest an "special".

  toate mari!
 • Salut (Miercuri, 18 martie 2009, 14:04)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Introducing our very special guest star, pe locul rămas cald de la Omul cu Şobolani, Omul cu bugetele: Octaaaav Popeeeescuuuu
 • draftfcb (Miercuri, 18 martie 2009, 14:13)

  je [anonim]

  Ce inseamna pentru Initiative faptul ca imparte fifty fifty Brand Connection cu Draftfcb? Concret, pentru bugetele din portofolii, ce inseamna alianta cu draftfcb?
  • pt je (Miercuri, 18 martie 2009, 15:17)

   Octav Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui je

   salut,

   inseamna o crestere cu 15% a volumelor derulate si o alianta cu o agentie cu care ne inrudim prin prisma apartenentei la acelasi grup de comunicare, Interpublic si prin complementaritatea bussinesului.
   inseamna expertiza, volume, dinamica in piata, eficienta costurilor.
 • Confruntări de estimări 1 (Miercuri, 18 martie 2009, 14:16)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Prin Initiative, Octav Popescu are pe mână o bucată consistentă din piaţa publicităţii din România. O să încerc să-i pun fosfor în taste cu lucruri pe care le-au spus alţi oameni importanţi veniţi miercurea la HotNews. Îl rog pe Octav să comenteze ceea ce au spus antetastatorii lui.

  Laurenţiu Ionete, vicepreşedinte de sales/marketing Intact/Antena, 14 ianuarie 2009: Piaţa de publicitate în acest an = scaderi de 10-15 % pe TV, 20-25% pe print si 35% pe outdoor. Internetul ar putea creste cu 20-25%.
 • Reduceri personal (Miercuri, 18 martie 2009, 14:16)

  Andreea [anonim]

  Buna ziua,

  cum caracterizati concediarea angajatilor in pragul sarbatorilor de iarna....un gest crestinesc?
  • pt Andreea (Miercuri, 18 martie 2009, 15:29)

   Octav Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea

   buna,

   gesturi crestinesti facem doar in sfantul lacas al Domnului sau in fata televizorului la talk-shouri cu oameni politici.

   la servici facem ce este mai bine pentru compania care ne plateste si pentru oamenii care o pun in miscare.

   in cazul particular al Initiative, am ales sa renuntam la 18% din personal la inceputul lunii Dec 2008 avand in vedere ca ne facusem deja "temele" de criza in perspectiva bugetului 2009.

   renuntarea nu a fost usoara, niciodata aceasta decizie nu este placuta, mai ales ca unii dintre oameni erau cu noi de niste ani de zile si ne erau colegi/prieteni.
   dar am ales fctie de competente SI/SAU de restrangerea previzionata a unor "lines of work" din perspectiva bugetelor anuntate pt 2009.
   faptul ca am facut-o in jur de 10 Dec (desi in prag de Sarbatori de iarna) a avut o ratiune, ironic, chiar in sprijinul oamenilor vizati.
   Aceasta a fost sa dam cat mai multora dintre cei de care ne-am despartit SANSA de a-si gasi un job imediat, noi estimand (si comunicand acest lucru oamenilor vizati) ca din 15 Ian/1 Feb 2009 va fi cu atat mai dificil daca nu chiar imposibil. Am facut asta conservandu-le acelor oameni drepturile salariale de angajati full time dar indemnandu-i sa se concentreze pe "search".
   Realitatea demonstreaza ca nu ne-am inselat si stiu ca multi dintre cei care ne-au parasit s-au si angajat, imediat, Initiative fiind o buna "carte de vizita".

   octav
 • oamenii de la initiative (Miercuri, 18 martie 2009, 14:16)

  bubs [anonim]

  Apropos de intrebarea de mai sus, cu concedierile din industrie, la initiative cum e situatia?
 • alegeri PE (Miercuri, 18 martie 2009, 14:20)

  Voter X [anonim]

  Buna ziua, am aflat ieri ca Parl. Eur. va da vreo 18 mil. sa popularizeze alegerile si ca la noi de campanie o sa se ocupe lowe-draft. Cati bani sunt pentru ro, in campania asta? De cati bani credeti ca ar fi nevoie ca oamenii chiar sa se prezinte la vot? :) Intreb pentru ca personal ma indoiesc ca mai are loc "creativitatea" in publicitate ca sa mai vina romanii la urne, dupa experienta din toamna, cred ca e nevoie de bombardarea creierelor cu un milion de sloganuri ca sa se intample ceva eventual
 • Confruntări de estimări 2 (Miercuri, 18 martie 2009, 14:30)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Călin Rotăruş, ARBOinteractive, 18 februarie 2009: "AdKing [brandul de proiecte speciale ARBO] are un mare succes, pana acum toata lumea din piata si-a dorit lucruri care sa fie altfel."

  Octav, crezi în proiecte speciale de internet? Aţi vândut/cumpărat aşa ceva prin Initiative? O să meargă în viitor?
 • Confruntări de estimări 3 (Miercuri, 18 martie 2009, 14:34)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Lucian Ioniţă, Sanoma România, 11 martie 2009: 10 la sută din glossy-urile româneşti vor dispărea în 2009 şi alte 10 la sută, în 2010.
 • Publicis (Miercuri, 18 martie 2009, 14:35)

  Viorel [anonim]

  La inceputul lui februarie, Publicis Romania si-a grupat cele trei agenţii de media din România (Optimedia, Starcom, Zenith) intr-un grup pe nume PGM. Cum va afecteaza aceasta mutare?
 • pub online (Miercuri, 18 martie 2009, 14:37)

  Matei [anonim]

  De ce nu investesc advertiserii in online? Majoritatea ziarelor au mai multi vizitatori pe zi decat cititori ai ziarului tiparit si totusi fac putini bani din site.
 • Rebate- taxa de smecher (Miercuri, 18 martie 2009, 14:41)

  Luci [anonim]

  „Imi displace profund. Mai cu seama atunci cand agentiile abuzeaza de rebate-ul comercial clasic, transformandu-l intr-un soi de "drept de smecher", zicea Laurentiu Ionete tot aici la Hotnews.

  Dvs ce parare aveti?
 • Confruntări de estimări 4 (Miercuri, 18 martie 2009, 14:42)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Doru Panaitescu, consultant independent, 4 martie 2009: "Anul acesta o sa vezi cum site-urile care au continut si pozitionare premium se vor cerne usor usor de cele care vor face publishing de dragul potentialului pe care l-au vazut in zona respectiva."

  Judecata lui Doru se poate referi şi la classic media. Poţi comenta pe online şi în general? Ce rol are leadershipul în atragerea de venituri? PRO TV are un power ratio năucitor, de pildă.
 • indoor (Miercuri, 18 martie 2009, 14:47)

  Alex Andreescu, One Star Media [anonim]

  Buna ziua,

  As vrea sa va intreb daca veti canaliza din bugete si catre indoor, in conditiile in care canalele clasice vor inregistra scaderi? si cat credeti ca vor mai tine clientii de bugete, sperand intr-o cadere accentuata a RC? multumesc, Alex Andreescu, One Star Media
 • Confruntări de estimări 5 (Miercuri, 18 martie 2009, 14:56)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Loredana Visa, V+O Communication, 4 februarie 2009: "Orice criză ascunde oportunităţi".

  Care-s alea, în România, până acum?
  • pt Iulian (Miercuri, 18 martie 2009, 15:31)

   Octav Popescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian Comanescu

   oportunitatea este ca azi este cel mai ieftin sa incerci sa castigi market share.

   octav
 • Program scurt azi (Miercuri, 18 martie 2009, 14:57)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Mai avem cam 30 de minute din întâlnire. Octav trebuie să plece la ora 15.30, are un program încărcat.
 • timpul expira... (Miercuri, 18 martie 2009, 15:33)

  Octav Popescu [hotnews.ro]

  ...si gazda cere sa ne oprim aici dar voi incerca sa revin punctual pe mail de "acasa".
  mi-a facut placere si va multumesc pt interes si intrebari.

  ne recitim in curand.

  toate mari tuturor,

  octav
 • Mulţumiri lui Octav şi vouă (Miercuri, 18 martie 2009, 15:33)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Asta e, ceasul a bătut .30, trebuie să o ştergem. Aţi fost destul de pertinenţi, să vedem ce-o să pot să scot în plus de la Octav în studio. Numai bine, ne vedem săptămâna viitoare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by