Discutiile privind investitia Time Warner in grupul CME, ce detine in Romania postul Pro TV, au inceput in urma cu aproape un an, potrivit Wall Street Journal. Tranzactia are loc intr-o perioada in care actiunile CME sunt mai aproape de nivelul minim atins dupa declansarea crizei, decat de cel maxim atins in ultimul an, dupa cum scrie AdWeek. CNN scrie ca Time Warner este interesat sa devina producator si distribuitor de continut media la nivel global, iar acordul cu CME este un prim pas in acest sens.

Ce scrie presa internationala despre anuntul ca Time Warner cheltuie 241,5 milioane de dolari pentru 31% din Central European Media Enterprises (CME):

Washington Post noteaza interesul CME in mediul digital:

  • "Time Warner isi pune speranta in televiziunea europeana (...) CME este, din multe puncte de vedere, un operator traditional de televiziune, dar detine active digitale, inclusiv cateva portaluri ce insotesc posturile sale principale, precum Protv.ro in Romania sau Dnevnik.hr in Croatia. CME detine, de asemenea, Jyxo, operatorul retelei cehe de bloguri Blog.cz, achizitionata in mai anul trecut. Compania opereaza si platforma croata de bloguri Blog.hr"

AdWeek scrie, citand The Hollywood Reporter, ca, beneficiind de fonduri considerabile, Time Warner profita de scaderea economica din Europa Centrala si de Est pentru a-si consolida prezenta intr-o regiune unde perspectivele pe termen lung sunt solide:

  • "Analisti au spus ca TW pare pregatit sa cumpere actiuni in companie la un pret scazut, pentru a avea acces pe o piata cu perspective de crestere pe termen lung". Actiunile CME au crescut, luni, cu 45%, pana la 14,50 dolari/actiune, insa acest nivel era inca foarte aproape de nivelul minim atins in ultimul an, de 4,67 dolari, decat de nivelul maxim de 110 dolari, scrie AdWeek.

Wall Street Journal il citeaza pe Olaf Olafsson, vicepresedinte executiv al Time Warner, potrivit caruia noul acord plaseaza grupul intr-o pozitie buna, daca va dori sa cumpere CME pe parcurs:

  • "Dl. Olafsson a declarat ca Time Warner a inceput discutiile despre o investitie in CME in urma cu aproape un an. Desi Time Warner nu crede ca pe piata de televiziune din regiune ritmul de crestere se va mai apropia de 40% ca in anii precedenti, el a spus ca aceasta companie crede in perspectivele pe termen lung. Persoane la curent cu aceasta chestiune spun si ca parteneriatul tine alte companii la distanta de CME".

Financial Times noteaza ca acest acord este primul pe care il incheie Time Warner dupa ce a primit 9,25 miliarde de dolari in urma desprinderii de grup a diviziei sale de cablu si observa ca:

  • "CME, care detine retele TV in sapte tari central si est-europene, printre care Bulgaria si Croatia, va primi o infuzie de bani intr-un moment in care criza economica se face simtita in randul afacerilor de media din regiune".

CNN Money scrie ca Time Warner a spus in trecut ca va lua in considerare achizitii pentru a-si improspata potentialul de crestere si pentru a deveni un producator si distribuitor de continut media la nivel global:

  • "Acordul cu CME este un pas spre stabilirea unui canal international"
  • Analistul Benjamin Swinburne de la Morgan Stanley apreciaza ca aceasta pare "o investitie cu riscuri mici pentru Time Warner si care se potriveste cu activele din portofoliul sau"

Citeste si: