Conducerea ziarului Evenimentul Zilei a informat, miercuri, redactia ca mai multe zeci de angajati trebuie sa plece, ca parte a masurilor de criza ale publicatiei, au afirmat pentru HotNews.ro ziaristi din cadrul redactiei. Oficial, reprezentantii Ringier Romania, ce editeaza Evenimentul Zilei, au spus ca nu comenteaza aceste informatii, deoarece este vorba despre "o masura interna".

Informatii despre aceste disponibilizari au fost facute publice, initial, pe blogurile lui Tiberiu Lovin si Iulian Comanescu si pe Pagina de media. Drept urmare, miercuri, dupa o sedinta restransa ce a avut loc in prima parte a zilei, dupa-amiaza conducerea publicatiei - redactorul-sef Vlad Macovei, directorul general al Ringier Romania, Marius Hagger si directorul general adjunct, Claudiu Serban - a convocat redactia si a anuntat ca, din ratiuni ce tin de criza economica, trebuie sa plece numerosi angajati.

Initial, s-a vehiculat ca numarul celor ce urmau sa fie disponibilizati era de 36 de persoane. Potrivit unor informatii ulterioare, numarul celor care pleaca ar fi de 28-30. Alti cativa urmau sa fie transferati la departamentul online.

Potrivit surselor din cadrul redactiei, redactorul-sef Vlad Macovei si-a asumat responsabilitatea pentru aceasta masura.

Cei inclusi pe lista disponibilizarilor sunt informati individual, incepand din a doua jumatate a zilei de miercuri, in legatura cu decizia luata. Ei urmeaza sa plece de la 1 aprilie si vor primi sase salarii compensatorii, precum si asistenta pentru gasirea unui alt loc de munca, dupa cum au spus reprezentantii conducerii, citati de sursele mentionate.

Oficial, responsabila pentru relatii cu presa a Ringier Romania, Adela Popescu, a afirmat pentru HotNews.ro ca nu poate oferi informatii pe aceasta tema deoarece este "o masura interna, care nu are niciun impact asupra produsului si nici in relatia cu publicul sau cu partenerii nostri". "Suntem o companie corecta si responsabila, mai ales cu angajatii nostri", a spus Adela Popescu, potrivit careia "avem planuri solide pentru Evenimentul Zilei, care este unul dintre brandurile cele mai importante din portofoliul nostru".

UPDATE Conducerea EvZ a transmis, miercuri, o informare interna in care se arata ca masurile de diminuare a scaderilor operationale sunt insotite de "investitii strategice pe care compania a inceput deja sa le implementeze".

Informarea interna, obtinuta de HotNews.ro:

Masuri de eficientizare la Evenimentul zilei

Bucuresti, 25 martie 2009

In contextul masurilor de eficientizare anuntate la nivel de Grup pe fondul adancirii crizei economice cu impact direct in cifra incasarilor din publicitate, Ringier Romania a decis implementarea unor masuri aditionale de reducere a costurilor. Acestea includ modificari in structura organizationala a echipei Evenimentul zilei.

In cel mai scurt timp posibil Ringier Romania doreste sa creasca eficienta celui mai influent ziar reference din Romania. Acest proiect presupune, pe langa scaderea cheltuielilor operationale, o serie de investitii strategice pe care compania a inceput deja sa le implementeze.

In acelasi timp a fost intreprinsa o reevaluare atenta a proceselor redactionale. In urma acestei analize a reiesit faptul ca Evenimentul zilei poate fi produs la acelasi nivel de calitate cu o echipa redactionala mai mica, dar organizata conform standardelor internationale. In acelasi timp, o atentie sporita este acordata dezvoltarii online, unde au fost alocati o parte dintre colegii dedicati editiei print.

O alta investitie importanta de natura sa restranga costurile si sa sporeasca in acelasi timp eficienta editoriala este reprezentata de implementarea Naxos, softul de arhivare foto care in prezent reuneste toata baza de imagini la nivel de trust. In curand echipa Evenimentului zilei va beneficia de implementarea platformei integrate de productie editoriala Woodwing, sistem care functioneaza inca de anul trecut la reviste si de care beneficiaza de cateva saptamani si echipa saptamanalului Capital.

Ringier Romania este constienta de impactul crizei actuale si la nivel social, de aceea va face tot posibilul pentru a diminua eventualele efecte ale reducerii de personal. Aceste masuri includ, fara a se limita insa la cooperarea cu echipa HART Romania pentru a asigura asistenta colegilor afectati de aceasta masura.

Board-ul editorial al Evenimentului zilei sprijina deciziile discutate cu echipa manageriala a trustului. Evenimentul zilei va continua directia strategica agreata in 2008 de a miza cu prioritate pe continutul editorial pentru a-si consolida increderea cititorilor sai.

Potrivit Paginii de media, care publica la randul sau informarea interna, miercuri "s-a anuntat totodata trecerea Evenimentului zilei la un format mai mic, odata cu punerea in functiune, in luna mai, a noii tipografii". Tot miercuri a revenit asupra subiectului si Tiberiu Lovin pe blogul sau.

Ringier Romania a anuntat, recent, inchiderea cotidianului gratuit Compact.

Masuri "limitate" la Romania libera

Din informatiile HotNews.ro, unele masuri urmeaza sa fie luate, in viitorul apropiat, la nviel redactional si la Romania libera. In acest caz, potrivit surselor HotNews.ro, urmeaza sa fie facute "unele disponibilizari, insa limitate si fara impact relevant asupra echipei redactionale". Contactat de HotNews.ro, redactorul-sef al ziarului, Dan Turturica, a declarat ca "nu comentez aceasta informatie".