Oligarhul rus Alexander Lebedev vrea sa dea in judecata publicatia americana Forbes, pentru un articol "calomnios" care indica o scadere a averii sale cu 2,5 miliarde de dolari pe fondul crizei financiare globale, informeaza The Guardian. Lebedev sustine ca articolul i-a compromis, printre altele, candidatura pentru primaria orasului Soci, statiunea de la malul Marii Negre care va gazdui Jocurile Olimpice de iarna din 2014.

"Este absurd. Voi cere despagubiri pentru prejudiciile de ordin moral si financiar ce mi-au fost aduse prin aceasta calomnie", a spus Lebedev pentru agentia rusa de stiri Interfax.

Potrivit sursei citate, diminuarea averii oligarhului cu 2,5 miliarde de dolari anuntata de Forbes a dat apa la moara contracandidatilor acestuia sa insinueze ca vaneaza postul de primar in Soci doar ca sa puna mana pe o parte din fondurile alocate evenimentelor sportive anuntate.

"Publicatia Forbes, care a publicat, in mod repetat, informatii gresite despre mine sau altii, ar trebui sa fie trasa la raspundere pentru aceasta criza economico-financiara globala", a spus Lebedev, potrivit caruia publicatia americana a intretinut prea mult timp un "balon de sapun fals" al miliardarilor, care acum "s-a spart si a lovit economia si finantele multor tari dezvoltate".

Intr-un post recent pe blogul sau, Lebedev acuza Forbes ca a evaluat gresit averile unor miliardari, luand in calcul si achizitiile facute de acestia cu bani de la banca. "Daca cineva imprumuta 1 miliard de dolari de la o banca, asta il face miliardar?", a intrebat el.

Alexander Lebedev, fost agent KGB, a cumparat, in ianuarie 2009, publicatia Evening Standard, devenind astfel primul oligarh rus care detine un mare ziar britanic.