Celebra campanie anti-fumat "I'm not scared", lansata de guvernul britanic, a reusit sa sperie nu numai parintii fumatori, ci si copiii acestora, astfel incat autoritatea de reglementare a publicitatii din Regat a decis ca spotul nu va mai putea fi difuzat inainte de ora 7:30 seara, anunta BBC News.

In aceasta reclama, o fetita spune ca nu ii este frica de clovni sau de paianjeni, ci ii este teama ca mama sa - care fumeaza - va muri.

Reclama a inregistrat insa 51 de plangeri oficiale, jumatate dintre reclamanti sustinand ca videoclipul, care a fost lansat la sfarsitul lui octombrie, are un efect negativ asupra starii psihice a copiilor.

"Campania Scared a fost deosebit de eficienta in randul nucleului dur al fumatorilor - numarul apelurilor telefonice la serviciile anti-fumat a fost de trei ori mai mare decat cel estimat", a declarat Departamentul Sanatatii.

"Luam in calcul faptul ca prezentarea unui copil care se teme ca mama lui va muri din cauza fumatului poate speria si intrista profund un alt copil, in special daca acesta intelege ca riscul mortii este iminent", isi motiveaza decizia autoritatea de reglementare.

"Consideram ca reclama poate speria copiii, mai ales daca acestia se uita singuri la televizor, fara ca parintii lor sa le explice despre ce este vorba. Recunoastem important faptul ca reclama are un efect puternic in randul parintilor fumatori, dar este necesar sa balansam tinta de audienta cu eliminarea motivelor de ingrijorare pentru copii".