M-am gandit mult daca sa scriu sau nu acest articol, insa pana la urma mi-am spus ca nu am nimic de pierdut daca spun cateva lucruri despre care oricum stie toata lumea. Asta apropo de modul in care autoritatile inteleg sa isi faca treaba.

In urma cu cativa ani, un tip pe nume Costel si-a pus pe roate un internet cafe (IC). Cum nici unul dintre cei care detineau la randul lor IC in oras nu aveau licente pentru programele instalate pe calculatoare, nici Costel nu si-a cumparat, desi stia ca este pasibil de amenzi usturatoare. Omul s-a gandit ca asa cum au trait ceilalti ani de zile fara licente, asa o va duce si el.

Intr-o zi, cei de la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA - cei care taie si spanzura in domeniul licentelor software) i-au facut o vizita. Neavand licente, Costel era un caz penal, insa angajatii ORDA sunt baieti buni si i-au spus ca, in schimbul unei mici atentii, pot trece cu vederea lipsa acestor licente. Dupa negocieri intense, Costel a platit o “taxa de protectie” de €4.000 (!!) si toata lumea a fost fericita.

A trecut un an si cei de la ORDA si-au amintit din nou de Costel, numai ca de data aceasta, fiind prieteni acum, reprezentantul ORDA s-a gandit sa il sune si sa ii spuna lui Costel sa treaca pe la el la birou - nu mai avea nici un rost sa vina EL in vizita. Numai ca intre timp, Costel i-a vandul afacerea lui Dorel.

Dorel, om de bun simt, si-a propus sa faca inca de la inceput lucrurile asa cum trebuie. A imprumutat €20.000 de la banca, si-a cumparat calculatoare noi, iar pe fiecare calculator a instalat numai programe cu licenta. La inceput, lucrurile au mers destul de bine, numai ca, in ultimele luni, datorita crizei probabil, numarul clientilor a scazut simtitor, iar acum afacerea inregistra pierderi.

Reprezentantul ORDA l-a sunat pe Dorel si l-a “invitat” sa treaca pe la el sa stea putin de vorba, insa Dorel, stiindu-se curat, a refuzat invitatia. Deranjat de un asemenea afront, “organul statului” a facut o vizita inopinata la IC-ul lui Dorel si dupa ce a verificat totul, i-a gasit doua “probleme”: nu avea licentele la sediul firmei (le avea acasa) si in plus, licentele, desi legale, trebuiau inregistrate la ORDA. Ceea ce Dorel a uitat sa faca.

Amenda pentru cele doua “probleme” era de 8.000 de lei, insa Dorel a negociat o “taxa” de €400, cam mica avand in vedere ca, in urma cu un an, reprezentantul ORDA a primit de la Costel €4000 insa, din lipsa de variante, reprezentantul legii s-a multumit si cu atat.

Cu un internet cafe care mergea in pierdere si cu o uriasa scarba la adresa a tot ce inseamna stat, Dorel si-a vandut afacerea cu €2000, marcand o pierdere de €10.000.

Acum, intrebarea care se pune este urmatoarea: cine este vinovat? Costel si Dorel pentru ca au dat spaga, sau cel de la ORDA care a preferat sa ia spaga in loc sa aplice legea? In plus, avand in vedere productivitatea deosebita a acestui post, cu cat se cumpara un loc de inspector ORDA?

Nota: bineinteles, cazul este unul inventat, reale fiind doar numele celor doi intreprinzatori, Costel si Dorel.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.