Vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil de relatiile institutionale si strategii de comunicare le recomanda jurnalistilor si organizatiilor nonguvernamentale sa ia atitudine daca sunt de parere ca noul cod civil propus le incalca drepturile.

In cadrul unei intalniri informale cu studentii de la Jurnalism, Drept si Stiinte Politice, Margot Wallstrom a subliniat ca este important ca jurnalistii sa se faca auziti. "Daca jurnalistii cred ca politicienii incearca sa puna presiune asupra practicilor jurnalistice, atunci ar trebui sa protesteze, toate ONG-urile si toate asociatiile ar trebui sa se stranga si sa faca ceva", a declarat Wallstrom.

Nicolae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, a completat spunand ca justitia este oricum monitorizata de Comisia Europeana si se va sesiza in cazul in care noile coduri incalca libertatea de exprimare.

"Daca aceste patru coduri vor fi votate in Parlament, ele vor ajunge pe masa Comisiei Europene si, daca vor fi articole care incalca libertatea de exprimare sau orice alt drept fundamental, aceasta se va sesiza", a mentionat Idu.