Trei organizatii neguvernamentale de media din Romania au format o celula de sprijin pentru jurnalistii care lucreaza in Republica Moldova, punand la dispozitie doua numere de telefon si doua adrese de email. Astfel vor centraliza abuzurile asupra jurnalistilor si vor inainta cazurile organizatiilor internationale de aparare a jurnalistilor.

Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie pun la dispozitia jurnalistilor care intampina probleme in Republica Moldova:

Numerele de telefon +40729997343 si +40723306308

Adresele de e-mail liana [at] mma.ro si staff [at] cji.ro

Potrivit unei informari de presa, "fiecare caz va fi inaintat organizatiilor internationale de aparare a jurnalistilor (Reporteri fara Frontiere - RSF, Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor - CPJ, si IFEX), catre Consiliul Europei, OSCE si Uniunea Europeana si presa din Romania si din strainatate".

Aceeasi informare arata ca "jurnalistii care lucreaza in Republica Moldova se tem ca o sa fie arestati in strada sau in casa, sunt batuti si li se distruge aparatura. Organismele europene si internationale nu au atentionat public autoritatile moldovenesti sa lase jurnalistii sa-si faca meseria, singurele reactii de protest venind din partea organizatiilor neguvernamentale. Mediul jurnalistic este inundat de zvonuri. De aceea ii rugam pe cei care au informatii cu privire la abuzuri impotriva jurnalistilor sa ne contacteze. Ii vom asista tehnic si vom disemina fiecare caz in parte. Vom contacta periodic jurnalistii care lucreaza pe teren, pentru protectia lor si pentru informare. De asemenea, rugam jurnalistii romani sa ne contacteze pentru a se informa cu privire la cazurile de abuzuri inregistrate si la posiblitatile de a intra in Republica Moldova sau Chisinau."

Vezi si pozitiile pe tema evenimentelor din Moldova adoptate de:

UPDATE: Clubul Roman de Presa isi exprima ingrijorarea fata de situatia in care se afla jurnalistii romani aflati la Chisinau si cere autoritatilor Republicii Moldova "sa dea dovada de maxim discernamant si sa actioneze astfel incat integritatea fizica a acestor ziaristi sa fie asigurata si sa nu fie pusi in pericol".

Comunicatul de vineri al CRP:

Clubul Roman de Presa a luat act cu deosebita ingrijorare de situatia in care se afla jurnalistii din mass-media romanesti care isi desfasoara in aceste zile activitatea la Chisinau. Cerem autoritatilor Republicii Moldova sa dea dovada de maxim discernamant si sa actioneze astfel incat integritatea fizica a acestor ziaristi sa fie asigurata si sa nu fie pusi in pericol, avand in vedere ca sunt in exercitarea meseriei.

Clubul Roman de Presa a prezentat Asociatiei Mondiale a Ziarelor aceasta situatie, pe care o considera incompatibila cu normele desfasurarii meseriei de jurnalist, si a solicitat sprijinul acestei organizatii.

Clubul Roman de Presa se declara revoltat de implicatiile asupra liberei informari pe care le are decizia autoritatilor moldovene de a introduce regim de vize in relatia cu Romania, vize pe care nu le acorda, de fapt. In acest moment, ziaristii nu pot intra pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce priveaza publicul roman de informatii. Este o atitudine intolerabila pentru un stat care afirma ca isi doreste integrarea europeana.

Solicitam guvernantilor Republicii Moldova sa realizeze faptul ca jurnalistii romani lucreaza in interesul publicului. Blocarea accesului la informatie nu mai este o solutie utila pentru niciun scop politic.

Consiliul de Onoare al

Clubului Roman de Presa

UPDATE 2: Asociatia Jurnalistilor din Romania isi exprima profunda indignare fata de felul cum autoritatile de la Chisinau au reactionat la evenimentele din ultimele zile, reactii pe care AJR "le considera intolerabile, in special din perspectiva dreptului fundamental al libertatii de exprimare".

Comunicatul de vineri al AJR:

"NU" sechestrarii jurnalistilor in stil mafiot din Moldova

Asociatia Jurnalistilor din Romania isi exprima profunda indignare fata de reactiile autoritatilor statului moldovean la evenimentele in plina desfasurare in aceste zile din Republica Moldova si le considera intolerabile, in special din perspectiva dreptului fundamental al libertatii de exprimare.

Atragem atentia autoritatilor moldovene ca sechestrarea de persoane in cel mai pur stil mafiot este o fapta condamnabila oriunde pe mapamond.

Faptul ca unele dintre persoanele retinute sunt jurnalisti cu cetatenie romana aflati in exercitarea profesiei nu poate reprezenta dovada "amestecului in treburile interne ale Republicii Moldova", refren binecunoscut celor care au traversat perioada istorica a dictaturii comuniste.

Subliniem faptul ca reactiile presedintelui Valdimir Voronin si ale acolitilor domniei sale releva odata in plus faptul ca democratia este un concept strain ideologiei comuniste.

Asociatia Jurnalistilor din Romania solicita eliberarea imediata a tuturor celor rapiti in plina strada, in particular a colegilor nostri aflati in exercitarea profesiei, precum domnul Doru Dendiu, corespondent al TVR in Chisinau.

Cezar Ion, presedinte AJR

Colegiul Director AJR

Ovidiu Nahoi

Dan Horatiu Popa

Cristian Tudor Popescu

Stefan Radeanu

Ciprian Stoianovici

Catalin Tolontan