Presa oficiala din China si internautii se declara indignati de o reclama germana pentru prezervative in care Mao este prezentat in chip de spermatozoid, alaturi de Hitler si de Bin Laden, relateaza AFP.

Reclama a fost realizata de agentia Grey Worldwide pentru societatea farmaceutica Doc Morris si are ca scop promovarea unei noi linii de prezervative.

Campania, care nu are niciun mesaj text, prezinta un grup de spermatozoizi dintre care unul are forma umana. Mao poate fi recunoscut dupa forma specifica a runsorii, Hitler dupa mustata iar Bin Laden dupa forma specifica a barbii si dupa turban.

Hitler in chip de spermatozoid
Hitler in chip de spermatozoid
Foto: http://monoblepsia.blogspot.com

Asocierea lui Mao, fondatorul Republicii Populare a Chinei, cu Hitler si Bin Laden a suscitat o reactie puternica in China, unde fostul lider comunist este inca un simbol foarte puternic pentru regim dar si pentru o parte importanta a populatiei.

Ziarul Poporului, organ al Partidului Comunist Chinez, consacra, pe site-ul sau de internet, o pagina speciala acestei reclame, care a atras multe comentarii. "Trebuie sa-si ceara scuze in fata Chinei", este reactia unui internaut.

Dar, pe portalul sina.com, unii chinezi nu sunt de acord cu astfel de reactii.

"Sunt un batran in varsta de 70 de ani, m-am gandit mult dar nu am reusit sa inteleg pentru ce oamenii il apara cu atata inversunare pe Mao", scrie un chinez.

"La acea vreme, pe langa foamete si saracie, toata lumea traia cu sentimentul unui

Osama bin Laden
Osama bin Laden
Foto: http://monoblepsia.blogspot.com
permanent pericol si intr-o atmosfera asfixianta - pentru ce este Mao atat de grandios?", adauga un alt comentariu, provocand o intreaga serie de injurii nationaliste.

Grey Worldwide a trimis o scrisoare de scuze consulatului Chinei din Frankfurt.

Anul trecut, constructorul francez Citroën si-a cerut scuze pentru ca a utilizat

imaginea lui Mao intr-o reclama din Spania. Mao a fost inlocuit ulterior cu Napoleon.