Cotidianul New York Times a castigat, in acest an, cinci premii Pulitzer - cel mai important premiu pentru jurnalismul american. Agentia France Presse noteaza ca publicatia a fost premiata pentru reportajele sale internationale, stirile din actualitate pe care le-a relatat, reportajele de investigatie, criticile si fotoreportajele sale.

Astfel, cotidianul a relevat un scandal de prostitutie care a demolat cariera politica a guvernatorului statului New York - reputat pana atunci ca incoruptibil - Eliot Spitzer.

Relatarile si prezentarea provocarilor pe care americanii le fac fata in Afganistan si Pakistan au fost si ele apreciate de juriu, iar David Barstow a fost cel care a cistigat marele premiu la Jurnalism de investigatie. Subiectul anchetelor - fosti generali, deveniti comentatori media, au fost influentati de Pentagon pentru a sustine necesitatea razboiului din Irak.

Ziarul Las Vegas Sun a obţinut premiul Pulitzer pentru serviciu public, in urma anchetei pe care a publicat-o privind o rata ridicata a mortalitatii pe santierele de constructii din Las Vegas.

Detroit Free Press a obtinut premiul Pulitzer pentru reportajul privind masajele sexuale explicite, care l-a costat postul pe primarul orasului.

La categoria artistica, au fost recompensate povestirea lui Lzann Nottage 'Ruined', despre razboiul civil care devasteaza Africa, iar la categoria non-fiction o evocare a revenirii la sclavie a negrilor americani, in perioada care s-a scurs intre Razboiul civil si Cel de-al Doilea Razboi Mondial, 'Slavery by Another Name' de Douglas Blackmon.

Premiul Pulitzer, creat in 1904 de jurnalistul american de origine maghiara Joseph Pulitzer este acordat anual pentru merite deosebite pentru reportaje, fotografii, romane si inregistrari muzicale. Premiatului i se acorda si suma de 10.000 $ americani. In lumea jurnalistilor este un premiu echivalat cu premiul Nobel acordat cercetatorilor sau cu premiul Oscar din cinematografie.