Ziarele Adevarul si Jurnalul National s-au angajat, vineri, in atacuri dure pe tema faptului ca joi Adevarul a aparut insotit de romanul "Enigma Otiliei", in conditiile in care publicatia concurenta sustinea ca detinea dreptul sa publice acest volum in cadrul propriei promotii de carte. Intre altele, Adevarul ii prezinta pe jurnalistii Victor Ciutacu si Lucian Mandruta drept "Maciucile lui Felix", in timp ce Jurnalul National ii atribuie lui Dinu Patriciu, proprietarul Adevarul Holding, un "comportament de ciorditor de speta joasa". Pe Pagina de media, jurnalistul Petrisor Obae califica ambele articole drept derapaje jurnalistice.

Cele doua publicatii isi disputa intaietatea pe segmentul de publicatii "quality". Potrivit BRAT, Adevarul a preluat primul loc, depasind Jurnalul, pe acest segment in ultimul trimestru al anului trecut.

Intre altele, Jurnalul National scrie:

  • "Crezandu-se in dialog cu functionarii spaguiti, gata oricand sa infulece chiftelele aruncate de stapan, slujbasii lui Patriciu mint"
  • "Cu un jeg moral gros de trei degete, conservat cu grija de "filozofia" afacerilor cazone preluate din lumea de jos a petrolului, cei din echipa lui Patriciu se erijeaza in formatori de opinie"
  • "In dorinţa de a parveni pe piata media, domnul Dinu Costache Patriciu se comporta ca Dinu Paturica"
  • "Patriciu este in postura unui ciorditor cu acte."

Pe de alta parte, intr-un articol in care se refera la colectia "BPT" (sigla Bibliotecii pentru toti", colectie de carte relansata de Jurnalul), ii prezinta pe Victor Ciutacu si Lucian Mandruta drept "Maciucile lui Felix" si il descrie pe Victor Ciutacu drept "animator la Sinteza Zilei". Potrivit Adevarul:

  • "Invidioşi pe succesul colectiei de carte "Adevarul", cei din trustul Intact au atacat folosindu-i pe post de maciuci pe Mandruta si Ciutacu."
  • "Victor Ciutacu si Lucian Mandruta au renuntat la principiile jurnalistice pentru a sustine interesele comerciale ale lui Felix."

Pagina de media califica schimbul de atacuri intre cele doua ziare drept derapaj jurnalistic si noteaza, intre altele:

  • despre articolul din Jurnalul National: "o mostra despre cum sa NU imbini faptele cu opinia si interesele comerciale cu cele editoriale. Un produs de o violenta a limbajului extrema pentru un ziar care se pretinde quality"
  • despre articolul din Adevarul: "Acelasi pacat: un conflict comercial este transformat intr-un produs editorial si vandut publicului ca atare. Articolul este insa mult mai temperat in limbaj decat Jurnalul national".
  • "Ambele articole duc insa la cateva intrebari: De ce Patriciu este cel care "ciordeste"? De ce Manduta si Ciutacu sunt Maciucile lui Felix? Care este legatura cu patronul Intact? Cat de relevante sunt materialele, urmare a unui conflict intre cele doua companii, pentru publicul ziarelor? De ce o campanie de marketing se transforma intr-o disputa editoriala? Si nu in ultimul rand: cine castiga?" (Citeste mai mult pe Pagina de media)