Consiliul National al Audiovizualului a acordat, marti, companiei RCS-RDS licenta audiovizuala prin satelit pentru un nou post sportiv, Digi Sport. Prezent la discutiile de la CNA pe tema solicitarii de licenta, Alexandru Oprea, director general al RCS-RDS, a declarat ca aceasta companie va ramane "implicata in proiectul cu Antenele", pe parcursul celor trei ani prevazuti in contractul cu LPF pentru televizarea meciurilor din Liga 1. El a spus ca RCS va discuta cu Antena ca unele meciuri sa fie preluate pe Digi Sport, mai precis cele care nu au loc in prezent pe GSP TV.

CNA a decis acordarea licentei cu opt voturi pentru si doua impotriva.

Potrivit lui Oprea, Digi Sport urmeaza sa fie lansat in cursul lunii mai sau in prima jumatate a lunii iunie, iar postul va fi inclus in pachetul de baza si pe cablu, si pe platforma DTH. Postul ar urma sa angajeze "oameni de specialitate din piata", Oprea afirmand ca "vream sa ne axam pe un continut bazat pe competitii sportive si mai putin pe talk show-uri si comentarii".

El a precizat ca RCS a obtinut de la Eurosport drepturile pentru televizarea meciurilor din Bundesliga pe 2009 si 2010, cu posibilitatea de prelungire, in Romania si Ungaria, existand intentia de a infiinta un post dedicat si in tara vecina. De asemenea, Oprea a spus ca a preluat si drepturile pentru campionatul spaniol pentru o perioada de trei ani. Pentru Digi Sport, RCS este interesata si de alte sporturi, pe langa fotbal, precizand ca daca Antena 1 nu va fi de acord ca unele meciuri care nu au loc pe Gsp TV sa fie preluate pe Digi Sport, acest post are suficient continut.

Potrivit lui Oprea:

  • RCS isi asuma ca vor fi anumite emisiuni care nu vor aduce venit.
  • Intentia este de a acoperi investitiile din publicitate si din vanzarea drepturilor de transmisie a Digi Sport pe alte platforme.
  • RCS nu se asteapta la rentabilitate "din start" si isi asuma o nerealizare de venituri in cazul emisiunilor care nu vor avea legatura cu fotbalul.
  • Obiectivul principal nu este audienta. Credem ca se poate incerca sa reconstruim in timp interesul publicului si pentru alte sporturi.
  • Referitor la speculatiile din presa pe tema neintelegerilor din interiorul consortiului RCS-Antena 1: "Suntem ca si la inceput parteneri de consortiu. N-am facut niciun comentariu pe aceasta tema. Din cate stiu, nici Antena nu a comentat nimic".
  • Alte sporturi de care este interesat Digi Sport: gimnastica, atletism, lupte libere, rugby, volei.
  • Pana cumparam drepturi pentru alte sporturi, vom avea intr-o prima faza fotbal in procent de 50-60% sau chiar mai mult, urmand ca balanta sa fie echilibrata pe parcurs.

RCS-RDS planuieste pentru Digi Sport cheltuieli operationale de 1,4 milioane euro in 2009, 1,8 milioane in 2010 si 1,5 milioane in 2011.

UPDATE Consortiul Antena 1-RCS/RDS a emis, marti, un comunicat in care afirma din nou ca "informatiile de presa referitoare la desfiintarea GSP sunt eronate" si ca, in contextul in care a platit deja 34 milioane de euro pentru campionatul in curs, analizeaza acum "raportul calitate-pret".

Dupa mai multe zile in care nici RCS-RDS, nici Antena 1 nu au dat niciun fel de informatii privind disputele care, potrivit diverselor relatari de presa, au marcat in ultima perioada relatiile dintre cele doua companii, comunicatul afirma ca acest consortiu "ramane deschis solicitarilor presei privind informatii legate de contractul in cauza, pentru a evita lansarea unor informatii neverificate, care provoaca costuri de imagine pentru consortiu si creeaza insecuritate la nivelul angajatilor celor doua firme".

Acelasi comunicat arata ca "evenimentele recente din fotbalul romanesc nu fac obiectul contractului semnat anul trecut si mai mult, afecteaza reputatia partilor implicate. Antena 1 a format un consortiu impreuna cu RCS/RDS pentru ca, prin preluarea drepturilor de difuzare a Ligii 1, meciurile sa fie difuzate pe GSP TV".

Citeste si: RCS-RDS cere licenta pentru Digi Sport