Mediatizarea cutremurului din 25 aprilie a atras, marti, o amenda de 10.000 de lei pentru postul OTV si cate o somatie publica pentru posturile Antena 3 si Realitatea TV. Membrii CNA au considerat ca posturile au creat nejustificat un sentiment de panica in jurul unui cutremur minor. Tot marti, CNA a amendat cu cate 5.000 de lei posturile Antena 3 si Realitatea TV pentru difuzarea in mod repetat a unor imagini cu bataia incasata de Eugen Preda intr-un mall din Bucuresti.

"Este inadmisibil ca una din cele mai mari temeri pe care poate sa o aiba un om, frica de moarte, sa fie speculata asa cum au facut-o posturile TV", a spus Ioan Oniei, vicepresedintele CNA.

Membrii Consiliului au sanctionat cele trei posturi TV in baza articolului 81, alineatul 2 din Codul Audiovizual, potrivit caruia radiodifuzorii au obligatia sa informeze corect publicul prin "evitarea speculatiilor asupra evenimentelor tragice, cauzelor si consecintelor ori prin prezentarea repetata a unor imagini socante, pentru a nu provoca temeri inutile ori panica in randul publicului".

In cazul posturilor Antena 3 si Realitatea TV, CNA considera ca acestea au alimentat nejustificat panica in randul populatiei, apeland la imagini din timpul cutremurului din '77, cu recentul cutremur din Italia sau la o afirmatie recenta a lui Sorin Oprescu potrivit careia la un cutremur major in Bucuresti ar putea muri 500.000 de oameni.

In opinia CNA, o asemenea afirmatie facuta la cateva minute dupa un cutremur si in lipsa unor date oficiale privind intensitatea cutremurului, dublata ulterior de imagini evocatoare cu alte cutremure distrugatoare, au intretinut nejustificat de mult un sentiment de panica in randul populatiei.

Cat priveste postul OTV, derapajul principal de la litera legii l-a facut emisiunea "Dan Diaconescu Direct" care afisa titlul "Codul portocaliu pentru cutremur, dat acum de Institutul Roman de Seismologie Aplicata", dublat, mai tarziu, de un altul - "Directorul Marmureanu: In aceasta seara va avea loc un cutremur mic!".

"Au pus pe ecran informatia cu codul potocaliu, dar nu au dat si o pozitie din partea unui institut public", a comentat Rasvan Popescu, presedintele CNA.

Posturile de stiri au primit doar cate o somatie pentru ca legislatia audiovizuala nu permite direct amendarea unor posturi care nu au avut anterior alte abateri pe articolul in baza caruia se aplica sanctiunea.

Tot marti, CNA a amendat cu cate 5.000 de lei posturile Antena 3 si Realitatea TV pentru difuzarea in mod repetat, in zilele de 26 si 27 aprilie, a unor imagini cu bataia incasata de Eugen Preda, intr-un mall din Bucuresti.