Ziarista Feri Predescu, jurnalistii care au relatat obiectiv din Republica Moldova in timpul evenimentelor din aprilie si jurnalistii HotNews.ro Dan Tapalaga si Attila Biro se numara printre "premiantii libertatii de exprimare", desemnati duminica seara in cadrul Chefului Presei, unul dintre evenimentele ce au marcat Ziua Mondiala a Libertatii Presei. In cadrul Premiilor FreeEx 2009, acordate de Agentia de Monitorizare a Presei, au fost desemnati si "repetentii libertatii de exprimare", printre care "televiziunile generaliste si de nisa" care si-au insusit reteta OTV.

Premiile FreeEx 2009, insotite de comentariile organizatorilor:

Premiantii libertatii de exprimare

Premiul "Si se jura ca nu fura, dar i-au prins cu spaga-n gura"

"Se acorda lui Dan Tapalaga si Attila Biro, de la Hotnews, pentru materialul "Cum apari la TV cu 5 sau 20 de mii de euro". Ziaristii au negociat incognito, in numele unui candidat real, conditiile in care sa iasa pe sticla un aspirant la Parlament, in ultima saptamana de campanie. Realitatea TV, Antenele si B1 au muscat momeala, propunand intelegeri ilegale."

Premiul "Radu Capone"

"Se acorda lui Feri Predescu. Cazul ei este reprezentativ pentru comunitatea restransa a ziaristilor care inca mai au curajul sa informeze opinia publica despre abuzurile Organizatiei Mazare. Predescu a mentionat intr-o emisiune televizata cuvintele CLAN, MAFIE si lumea interlopa in legatura cu familia MAZARE. In decembrie 2008, Feri Predescu a primit o decizie definitiva si irevocabila in procesul intentat de primarul Constantei, Radu Mazare. Ea a fost condamnata la plata a 57.000 de RON daune morale si cheltuieli de judecata, publicarea de scuze catre Radu Mazare prin intermediul unei scrisori publice si publicarea hotararii judecatoresti intr-un ziar din Constanta si unul de circulatie nationala."

Premiul "Cu bocancii-n gura!"

"Pentru rezistenta impotriva Militiei si a Securitatii, cele doua botine ale lui Vladimir Nicolaevici VORONIN. Se acorda ziaristilor care au relatat obiectiv din Republica Moldova, in timpul prigoanei totalitare a regimului Voronin din aprilie. Pentru indrazneala de a informa opinia publica din tara si strainatate, ziaristii au fost ridicati din strada si au primit de la militienii lui Voronin bocanci in gura, zile de arest, expulzari si amenintari cu impuscarea. Premiul este ridicat de Vitalie Calugareanu, corespondent DW la Chisinau. Il rugam sa-l afiseze in Parcul Catedralei, pe unul dintre panourile unde sunt postate zilnic ziarele Republicii."

Premiul "Nastase se intoarce"

"Se acorda Asociatiei Profesionistilor de Presa Cluj, care a protestat impotriva generoasei intentii a Consiliului Judetean Cluj de a sprijini napastuita presa clujeana in vremuri de criza prin acordarea sumei de un milion de RON. Sprijinul ar fi venit, fireste, pentru proiecte de publicitate si de promovare a actiunilor CJ Cluj. Evident, gestul celor de la APPC a starnit un val de simpatie in randurile editorilor clujeni, care oricum nu si-ar fi dorit sa se lase cumparati de autoritatile locale."

Repetentii libertatii de exprimare

Premiul "Avocatul Diavolului deghizat in ingerul Independent al Justitiei"

"Se acorda Ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, care a reusit ce nu reusise nici Stanoiu: sa promoveze pe sestache un cod civil care sa impiedice presa de la a-si mai baga nasul in viata demnitarilor. Codul civil ii asigura pe demnitari ca pot sechestra tirajul unui intreg ziar sau isi pot baga cu forta dreptul la replica in publicatii. Codul interzice "orice atingere adusa imaginii, onoarei si reputatiei unei persoane, fara consimtamantul acesteia". Chiar si dupa moarte, Demnitarul poate sa stea linistit: nimeni nu-l mai poate vorbi de rau (nici chiar pe la colturi)."

Prezent la Cheful Presei, ministrul Predoiu si-a ridicat premiul.

Premiul "Copiii capitanului Dan"

"Se acorda televiziunilor generaliste si de nisa, cat si vedetelor-prezentatori pentru talentul si perseverenta cu care au copiat, inrautatit si aplicat in ultimii ani reteta editoriala otevista, deghizand-o in "jurnalism de calitate"."

Premiul "Ce e rau si ce e bine…"

"Premiul se acorda celor mai hazlii parlamentari, Gheorghe Funar si Ioan Ghise pentru initiativa legislativa prin care posturile de televiziune si de radio ar fi fost obligate sa difuzeze in programele lor informative, in pondere egala, stiri pozitive si stiri negative. Salvarea a venit ... (nu radesi, nu fisi rai!) de la Curtea Constitutionala, care nu a prescris niciun tratament de democratie celor doi, dar a declarat neconstitionala propunerea legislativa."

Premiul "Televiziuni fara partid" sau "Tupeu sans frontieres"

"Se acorda presedintei PC, Daniela Popa, care a declarat: "Vreau sa va spun foarte clar ca PC nu are niciun trust media". O felicitam pe doamna Popa pentru simtul proportiei: in realitate, trustul media are un PC."

Premiul "Troianii din sectii cu legitimatii de ziaristi"

"Se acorda celor mai puternice publicatii locale din tara, ziarele giurgiuvene Giurgiu Expres, Jurnal giurgiuvean si Informatia de Giurgiu. Nu e deloc o gluma, dovada fiind faptul ca aceste trei ziare au acreditat drept jurnalisti si corespondenti electorali, in timpul alegerilor pentru Parlament, peste 450 de persoane, multe dintre acestea politicieni, reprezentanti ai autoritatilor locale sau inalti functionari publici din judet. Printre cei acreditati ca ziaristi s-au numarat presedintele Consiliului Judetean (CJ) Giurgiu, comisarul sef al Garzii Financiare Giurgiu, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortelor de Munca (ANOFM), viceprimarii municipiului Giurgiu s.a.m.d."

Premiul "Televiziunea publica e a lor si a urmasilor urmasilor lor"

"Se acorda lui Cezar Preda, vicepresedinte al PDL, pentru curajul si sinceritatea de a recunoaste ca televiziunea publica e tot a noastra, a politicienilor. "Haideti, doamna presedinte, sa indreptam strategia noastra ca aceasta televiziune publica sa intre si sa faca treaba aici, pentru alesi si sa faca studioul pe banii lor, sa prezinte activitatea din Parlament asa cum dorim noi, pentru ca pana la urma este o televiziune publica si ea face ce-i spunem noi, nu ce vor altii". Fraierilor care inca mai asteapta depolitizarea mediilor publice li se recomanda sa mute pe BBC."

Premiul "Scuipa-l, sa nu-l deochi"

"Se acorda lui Varu' Becali, zis Giovanni, care se enerveaza des pe ziaristi. In februarie, in timpul unei emisiuni in direct, acesta a inceput sa-l injure pe moderatorul emisiunii, Emanuel Terzian. Giovanni a parasit emisiunea precipitat, revarsand pe gura un potop de injuraturi si o flegma. Asta ca sa nu-l bata pe moderator. La nici doua luni, Giovanni a agresat un cameraman al TVR. Aflat in fruntea unor cetateni organizati intr-un comitet de eliberare a varului Gigi, Giovanni a tabarat vitejeste cu seminte, picioare si din nou, injuraturi asupra cameramanului TVR. Giovanni a incercat vehement sa-l convinga pe cameraman sa sufle intr-o fiola!"

Premiul FREE GIGI!

"Se acorda Realitatea TV si Antenelor pentru performanta de a-l scoate din puscarie pe Gigi Becali. Acolo unde nu a reusit o armata formata din cei mai buni avocati, sustinuta de batalioane de protestatari, a izbandit presa devotata. La iesirea din arest, Gigi Becali a declarat: "Vreau sa-i multumesc trustului lui Vantu si trustului lui Voiculescu, care mi-au luat apararea cat am stat in puscarie. Cea mai mare alinare a sufletului meu a fost sa aud cand presa imi lua apararea, simt nevoia sa le multumesc lui Sorin Ovidiu Vantu, Dan Voiculescu, lui Radu Moraru, lui Diaconescu care e al meu". Pentru cei cuprinsi de scepticism, iata inca o dovada ca presa inca mai poate sa schimbe ceva in tara asta…"

Vezi un scurt film cu ceremonia de premiere pe blogul lui George Hari Popescu