Casa Alba si-a exprimat luni seara "preocuparea" si "tristetea" pentru starea ingrijoratoare a presei scrise din Statele Unite, dar a precizat ca administratia nu are in vedere un plan de salvare pentru aceasta industrie, relateaza AFP.

"Nu stiu, cu toata sinceritatea, ce poate face guvernul in acest sens", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs.

El a raspuns astfel unei intrebari a reporterilor referitoare la recenta inchidere a mai multor cotidiene si starea extrem de dificila in care se afla venerabilul Boston Globe.

"Evident, presedintele Barack Obama crede ca avem nevoie de o presa libera puternica", a adaugat purtatorul de cuvant. "Cred ca exista o anumita ingrijorare si tristete atunci cand vezi orase, regiuni sau state care isi pierd ziarele".

Presa scrisa din State se confrunta cu o situatie din ce in ce mai grea, cauzata de scaderea retetelor de publicitate, tiraje in declin si migrarea cititorilor catre media online.

Un senator american a introdus recent o initiativa legislativa care isi propune sa ajute presa scrisa prin exceptarea de la taxe, similar procedurii aplicate organizatiilor non-guvernamentale.