Posturile de radio si TV vor difuza, la solicitarea Ministerului Sanatatii si CNA, doua spoturi cu recomandari privind gripa porcina. Cu aceasta campanie se doreste informarea populatiei cu privire la masurile profilactice ce trebuie luate in eventualitatea unei pandemii de gripa si nu inducerea unei stari de panica, a declarat, marti, ministrul sanatatii, Ion Bazac, prezent la sedinta publica a CNA. In plus, a spus ministrul, doar 4 persoane avizate de Ministerul Sanatatii vor putea emite pareri pe tema gripei porcine, "avand in vedere antecedentele cu gripa aviara".

CNA si Ministerul Sanatatii au chemat, marti, reprezentantii posturilor de radio si TV pentru discutii privind demararea in audiovizual a unei campanii de informare publica menita sa reduca riscurile de aparitie si de raspandire a imbolnavirilor cu noul virus gripal A/H1N1.

Ministrii sanatatii din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene reuniti de urgenta, la finele saptamanii trecute, la Luxemburg, au decis demararea unei campanii de acest gen in fiecare stat membru, a explicat Ion Bazac.

Daca primul spot atentioneaza publicul sa se prezinte la o sectie de boli infectioase in cazul in care "incepe sa acuze febra, tuse seaca si secretii nazale apoase" in primele de 7 zile "de la revenirea in tara dintr-o zona afectata de circulatia noului virus gripal", al doilea spot le aminteste romanilor, printre altele, ca trebuie sa se spele cat mai des pe maini cu apa si sapun.

"Statistic vorbind suntem pe ultimul loc in UE la consumul de sapun", a tinut sa precizeze ministrul sanatatii.

Ele vor inlocui arhicunoscutul spot "Pentru sanatatea dumneavoastra evitati excesul de sare, zahar si grasimi", pe toata durata campaniei.

Prezent la dezbateri, Alexandru Rafila, directorul general in Ministerul Sanatatii, a aratat ca lunile critice pentru raspandirea virusului sunt mai si iunie, caldura verii facand virusul sa dispara pentru o vreme, fiind posibila o revenire a acestuia odata cu racirea vremii, din toamna.

"Noi stim cat se poate de bine ca este un virus parsiv. Nu trebuie sa lasam garda jos", a adaugat Adrian Streinu - Cercel, directorul Institutului de boli infectioase Matei Bals.

Cei patru comunicatori avizati de Ministerul Sanatatii sa vorbeasca pe tema gripei porcine sunt Adrian Streinu - Cercel, directorul Institutului de boli infectioase Matei Bals, Adriana Pistol, directorul Centrului Roman pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile, Gheza Molnar, membru al Comitetului National de Vaccinologie si consilier al ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, directorul general in Ministerul Sanatatii.

Alte declaratii ale ministrului Ion Bazac, pe scurt:

  • In conditiile unei pandemii, evitarea unei stari de panica in randul populatiei este extrem de importanta pentru ca ministerul sa poata lua masuri pentru a evita raspandirea virusului.
  • In acest moment in Romania nu exista niciun caz de infectie cu noul virus.
  • Suntem pregatiti sa tratam 460 de mii de posibili pacienti infectati. Daca situatia se complica mai putem cumpara si alte antivirale.
  • Institutul Cantacuzino lucreaza, in prezent, pentru izolarea tulpinii. Prima sarja de vaccin va fi gata in luna august si poate fi folosita incepand cu luna septembrie 2009.
  • Pot fi produse 7 milioane de fiole pe luna.
  • Doar sapte tari europene au posibilitatea sa produca vaccinuri de acest fel.
  • Noua forma de gripa este in mod cert extrem de periculoasa.
  • Este foarte important ca fiecare cetatean sa constientizeze rolul pe care il are in prevenirea unei pandemii de gripa.
  • La o rata de atac de 30% masurile de profilaxie sunt cele care vor putea sa reduca afectarea populatiei.