Un caz major de poluare in padurea amazoniana a declansat nu numai o lupta in instanta intre Chevron si ecuadorieni, ci si o batalie mediatica intre gigantul energetic si CBS, reteaua de televiziune care a investigat situatia, potrivit New York Times.

Publicatia americana scrie ca ceea ce a facut Chevron in acest caz demonstreaza "pana unde merg companiile pentru a contracara publicitatea negativa".

Afland ca CBS pregateste, pentru emisiunea "60 Minutes", un material pe tema poluarii in padurea amazoniana, in Ecuador, Chevron a angajat un fost jurnalist pentru a reflecta situatia din perspectiva companiei, scrie publicatia citata. Aceasta il citeaza pe fostul corespondent CNN, Gene Randall, care a petrecut nu mai putin de cinci luni cercetand subiectul si care spune ca "Chevron m-a angajat sa spun versiunea povestii din perspectiva lor. Asta am facut". Mai mult, materialul lui Randall a fost postat pe internet in aprilie - cu trei saptamani inainte ca reportajul "60 Minutes" sa fie difuzat in cadrul unei editii a acestei emisiuni la inceputul lunii mai.

Subiectul celor doua materiale il constituie un proces ce se desfasoara in Ecuador, in care un judecator local este asteptat sa decida daca Chevron trebuie sa plateasca 27 de miliarde de dolari drept pagube pentru poluarea padurii amazoniene de catre Texaco, gigantul achizitionat de Chevron in 2001, potrivit New York Times. Ziarul il citeaza pe corespondentul "60 Minutes" Scott Pelley, potrivit caruia este vorba despre "cel mai mare proces legat de mediu din istorie".

Atat materialul difuzat in emisiunea "60 Minutes", cat si cel realizat de Gene Randall au o durata de 14 minute si ambele incep cu referiri la "disputele" aprige pe tema poluarii in Ecuador. Dar New York Times scrie ca asemanarile se opresc aici: in timp ce jurnalistii "60 Minutes" discuta cu toate partile implicate, in materialul Chevron sunt contactati doar un manager Chevron si cinci profesori care ofera consultanta companiei.

Publicatia citata mentioneaza ca materialul video promovat de Chevron nu este prezentat drept material jurnalistic, dar are elemente specifice, precum mentiunile de tipul "relateaza Gene Randall".

Click aici pentru varianta Chevron.

Chevron - mai scrie ziarul american - a achizitionat linkuri sponsorizate pe Google ce fac trimitere la pagina site-ului corporatist dedicata procesului din Ecuador si care include materialul realizat de Randall. Si aceasta, in conditiile in care primul rezultat Google pentru sirul de cautare "Chevron in Ecuador", in momentul publicarii articolului din New York Times, era un site realizat de un grup de activisti de mediu ce critica aceasta corporatie pentru prestatia sa in statul sud-american.