Taxa radio-tv este subiect de controverse politice in Polonia, unde camera inferioara a Parlamentului a votat in favoarea eliminarii acestei taxe, ce ar urma sa fie inlocuita cu fonduri alocate direct din veniturile obtinute de stat din colectarea de taxe, dupa cum informeaza, vineri, PolskieRadio.pl.

Deputatii polonezi au adoptat cu 257 de voturi pentru si 162 impotriva proiectul unei noi legi privind audiovizualul public, in conditiile in care Partidul Legii si Dreptatii, de opozitie, a afirmat ca noile reglementari reprezinta o tentativa de subordonare politica a institutiilor publice de media de catre coalitia aflata la putere. Pe de alta parte, guvernul a argumentat ca in prezent taxa este imposibil de colectat, in conditiile in care aceasta este platita de numai 40% dintre gospodariile poloneze.

Potrivit sursei citate, prin reglementarile incluse in proiectul de lege ar urma sa fie alocate, pentru institutiile publice de radio si televiziune, circa 200 de milioane de euro. Proiectul propune, totodata, ca suma de 20 de milioane de euro sa fie pusa la dispozitia posturilor din sectorul public si privat, printr-o serie de licitatii, pentru programe care sa serveasca misiunii de interes public al mass media.

Proiectul de lege trebuie, insa, sa treaca si de Senatul polonez, sa fie semnat de presedintele tarii - care, potrivit sursei citate, ar putea respinge legea - si nu in ultimul rand sa fie declarat a fi in concordanta cu reglementarile Comisiei Europene privind finantarea institutiilor publice de media.