Premierul italian Silvio Berlusconi sustine ca articolele dure la adresa sa publicate in ultimele zile de cotidianul britanic The Times ar avea drept cauza o disputa economica intre guvernul de la Roma si News Corporation - conglomeratul media condus de Rupert Murdoch, ce detine The Times si opereaza canale TV cu plata in Italia. Berlusconi a facut aceste declaratii joi, in cadrul unui interviu acordat postului Canale 5 TV, pe care il controleaza, potrivit Reuters.

The Guardian trece la randul sau in revista editorialele prin care The Times il ataca pe Berlusconi pentru scandalurile legate de situatia conjugala a acestuia. In interviul acordat Canale 5, Berlusconi afirma ca acestea se leaga de decizia luata de guvernul sau in toamna anului trecut, de a mari taxa pe valoare adaugata de la 10% la 20% pentru abonamentele la serviciile de televiziune cu plata, ceea ce a afectat operatiunile Sky Italia, controlate de Murdoch.

Ziarul citat aminteste ca Sky Italia controleaza 90% din piata italiana de televiziune cu plata, pe cand grupul media detinut de Berlusconi, Mediaset, detine trei televiziuni carora nu li se aplica TVA. "Ca premier, Berlusconi controleaza, efectiv, si cele trei canale operate de RAI, televiziunea de stat", scrie The Guardian.

Mediaset a anuntat la sfarsitul lunii trecute ca intentioneaza sa se extinda pe piata de pay-TV din Italia, urmarind o cota de piata de 15% in urmatorii cinci ani, potrivit Reuters. In prezent, cota Mediaset pe acest segment este de circa 2-3%.