Interventia vicepresedintelui PSD Liviu Dragnea in cadrul Telejurnalului TVR de sambata seara va fi luata in discutie, saptamana viitoare, la Consiliul National al Audiovizualului, pentru incalcarea regulilor privind desfasurarea campaniei electorale in audiovizual. Postul public a alocat, dupa incheierea campaniei electorale, peste 10 minute de emisie in cadrul principalei sale emisiuni de stiri coordonatorului politic al campaniei PSD, dupa ce, pe parcursul campaniei, toate stirile referitoare la campania electorala au cumulat doar doua minute si jumatate.

Din informatiile HotNews.ro, jurnalul de sambata seara urma, initial, sa includa la rubrica "Tema zilei" un interviu pe teme sportive. Pe ultima suta de metri, invitatul a fost schimbat, iar in platou a aparut Liviu Dragnea. Surse din cadrul televiziunii conduse de Alexandru Sassu au afirmat pentru HotNews.ro ca aceasta schimbare "a fost comandata de sus".

Jurnalistul Mihai Constantin l-a avertizat pe invitat, la inceputul discutiei, ca "in urma cu 14 ore s-a incheiat campania - sa nu faceti vreo declaratie care poate fi interpretata ca fiind electorala". Dupa mai multe intrebari privind relatiile dintre partidele din coalitie, Dragnea a abordat si atins si probleme legate de campania electorala.

Mihai Constantin l-a prezentat pe Dragnea, in intrebarile sale legate de campanie, drept presedinte al Consiliului Judetean Teleorman si de lider al uniunii nationale a presedintilor de consilii judetene. Dragnea era prezentat, insa, pe banda in calitate de vicepresedinte PSD, iar el a vorbit, in cadrul interviului, inclusiv in calitate de coordonator politic al campaniei electorale a partidului.

Deoarece campania electorala luase sfarsit, Dragnea putea vorbi, conform reglementarilor din audiovizual, doar in calitate de ocupant al unei functii publice - in cazul sau, in calitate de presedinte al CJ Teleorman sau de lider al uniunii presedintilor de consilii judetene - nu ca reprezentant al unui competitor electoral.

Responsabilii stirilor TVR nu au putut fi contactati pana la publicarea acestui material. Genericul de final al Telejurnalului de sambata seara nu a inclus si numele producatorilor si editorilor care au coordonat aceasta emisiune, ci doar numele unor editori de rubrica si ale responsabililor tehnici.

"S-a intamplat exact ca la campania pentru alegeri generale"

Gelu Trandafir, membru CNA, a declarat duminica pentru HotNews.ro ca "vom discuta miercuri interventia domnului Dragnea. In principiu, dansul ar fi putut sa apara doar in exercitarea functiei publice, aceea de presedinte al CJ Teleorman. Dar dansul a facut precizarea ca vorbeste in calitatea lui de coordonator al campaniei electorale a partidului".

Reprezentantul CNA noteaza, in privinta televiziunii publice, ca "s-a intamplat exact ca la campania pentru alegerile generale, cand, in ciuda insistentelor CNA, TVR a refuzat sa dea stiri despre aceasta campanie si despre candidati in cadrul jurnalelor, preferand sa intervina exact in ultima zi, favorizand cumva, din punctul meu de vedere, PSD. Data trecuta au prezentat in ultima zi in care se mai putea un sondaj in care il dadeau pe Mircea Geoana drept favorit pentru functia de prim ministru".

Potrivit lui Gelu Trandafir, "de data aceasta au dat un interviu sambata seara, dupa incheierea campaniei, in cadrul jurnalului de stiri, cu Liviu Dragnea, vicepresedinte al PSD. El de altfel a si transmis mesajul politic din aceasta campanie al PSD, cum ca Dreapta politica din Europa incearca sa descarce aceasta criza pe statele mici si a precizat ca el vorbeste in calitatea lui de coordonator al campaniei electorale a partidului in aceste alegeri".

In campania pentru europarlamentare, singurele stiri de profil difuzate de TVR au fost, potrivit monitorizarilor CNA, cele de la lansarea PD-L (71 de secunde), PSD (51 de secunde) si UDMR (41 de secunde). Interviul cu Liviu Dragnea a durat aproape 12 minute - peste limita de 10 minute alocata rubricii "Tema zilei". Noua reprezentanti ai PSD - inclusiv presedintele Mircea Geoana si ministri PSD - sau oficiali aflati in subordinea unor autoritati numite de acest partid au fost invitati in cadrul "Tema zilei" in ultimele patru saptamani, perioada in care aceasta rubrica a avut doar doi invitati afiliati PDL.