CNA a decis, joi, sa amendeze postul Antena 3 cu 7500 de lei pentru ca a furat startul la exit-poll-ul pentru alegerile europene. Cuantumul amenzii are in vedere si promovarea unor partide, in defavoarea altora, in emisiunile de stiri si dezbateri ale postului, din ultima saptamana de campanie. Pentru dezechilibre in reflectarea campaniei electorale, in perioada 1-5 iunie, au mai primit amenzi Realitatea TV si B1TV, cate 5000 de lei fiecare, si OTV - 7500 de lei.

Decizia CNA de amendare a postului Antena 3 cu 7500 de lei a tinut cont de faptul ca postul nu se afla la prima abatere de acest gen. Mai exact, la alegerile pentru Parlamentul European din anul 2007, Antena 3 a iesit mai repede cu exit-poll-ul din ziua alegerilor, fiind nevoita, la acea vreme, sa tina pasul cu Realitatea TV care a procedat la fel.

In cazul Antenei 3, situatia s-a repetat si cu exit-poll-ul de la alegerile locale din 2008.

"Trebuie sa gasim mijloace clare de sanctionare aspra in cazul difuzarii exit-poll-urilor mai devreme, pentru ca avem de a face nu doar cu incalcarea deciziilor CNA privind campania electorala, ci si cu incalcarea unor reguli elementare care trebuie sa guverneze competitia corecta intre posturi", a declarat pentru HotNews.ro Gelu Trandafir, membru CNA.

In ceea ce priveste restul amenzilor, acestea au fost acordate pentru incalcarea prevederilor din Decizia nr. 391/martie 2009 ce obliga radiodifuzorii sa reflecte campania electorala cu echitate, echilibru si impartialitate, sa respecte timpii de antena oferiti competitorilor electorali si sa nu se implice editorial in emisiunile de promovare electorala.

Potrivit monitorizarii CNA, in ultima saptamana de campanie, PNL si UDMR au fost defavorizatii emisiunilor de stiri si de dezbateri la Realitatea TV. La Antena 3, dezechilibrele in reflectarea campaniei electorale au fost in defavoarea candidatilor independenti si ai UDMR. Candidatii independenti au fost mai putin prezenti si la OTV, in raport cu celelalte partide.