Principalele posturi de televiziune din Statele Unite ale Americii vor finaliza vineri trecerea la transmisia de servicii TV doar in format digital, masura care ar putea taia semnalul TV pentru aproximativ trei milioane de gospodarii, care nu au optat pentru servicii TV digitale sau nu si-au cumparat un receptor de televiziune digitala, informeaza Bloomberg. Romania si-a asumat fata de UE eliminarea serviciilor de televiziune analogica si trecerea la servicii de televiziune digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012, masura care va afecta la maxim circa 19% din gospodariile din Romania, care au televiziune prin antena terestra.

Incepand de maine, 974 de posturi de televiziune din Statele Unite ale Americii, inclusiv cele din marile orase, vor inceta sa mai transmita servicii TV in format analog, potrivit Comisiei Federale de Comunicatii.

Masura nu-i afecteaza pe abonatii la serviciile de televiziune digitala prin cablu si prin satelit, ci pe cei care au servicii TV prin antene terestre.

O analiza a companiei de cercetare Nielsen,data publicitatii miercuri arata ca in Statele Unite ale Americii, 2,8 milioane de gospodarii, respectiv 2,5% din piata de servicii TV, sunt complet nepregatite pentru aceasta tranzitie la servicii TV digitale.

Romania si-a asumat fata de Uniunea Europeana finalizarea procesului de tranzitie de la televiziunea analogica la televiziunea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012. Potrivit strategiei de tranzitie la televiziunea digitala, finalizata de Ministerul Comunicatiilor in primavara acestui an, 14 posturi TV in format digital, printre care TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV, National TV, vor putea fi receptionate gratuit, dupa ce doua frecvente pentru aceste programe vor fi atribuite pana la 1 august 2009.