Doi bloggeri au reclamat, in ultimele zile, ca accesul pe blogurile lor de pe calculatoarele din redactia Adevarul a fost blocat, in timp ce un al treilea spune acelasi lucru despre redactia Pro Sport. Redactorul-sef Adevarul spune ca nu se simte afectat de aceasta decizie, seful redactiei Pro Sport nu comenteaza pe marginea subiectului.

Tiberiu Lovin (Reporter Virtual), a semnalat in mai multe randuri, in ultimele zile, ca din redactia Adevarul blogul sau nu mai poate fi accesat. Intre altele, el il citeaza, pe propriul blog, pe Adrian Halpert, directorul editorial al Adevarul Holding, potrivit caruia "noi am decis ca, atat timp cat pe acest blog (Reporter Virtual - n.r.) se publica numai minciuni si insinuari la adresa Adevarul Holding, accesarea lui pe banii si pe timpul Adevarul reprezinta o pierdere de vreme pentru angajati".

La randul sau, Catalin Cocos, jurnalist in cadrul redactiei Adevarul si autorul Mediablog, a notat pe blog ca acesta "nu mai poate fi accesat de pe calculatoarele de la Adevarul" si ca "am inteles ca este oprit accesul la toate blogurile de pe platforma Blogspot, nu doar al meu".

Nandos a scris, la randul sau, marti, pe Nandos.ro ca e "foarte posibil" ca accesul pe acest blog sa fie blocat in redactia Pro Sport. El comenteaza, intr-un post ulterior: "Eu sper ca este vorba de o ratacire de moment si ca lucrurile vor reveni cit mai repede la normal. Asta pentru ca genul acesta de practici dauneaza grav libertatii pentru care militeaza (publicatiile - n.r.) si misiunii la care au aderat si care le justifica, practic, existenta."

Redactorul-sef al Pro Sport, Dan Filoti, a declarat pentru HotNews.ro ca nu comenteaza pe marginea acestui subiect. La randul sau, Grigore Cartianu, redactor-sef Adevarul, a afirmat ca "despre Tiberiu Lovin nu stiu nimic", dar ca "daca este vorba de Catalin Cocos, bine au facut. Am inteles ca undeva pe un blog ne defaimeaza si spune foarte multe minciuni. Ma bucur ca au procedat asa".

Cartianu a afirmat ca pe el nu-l afecteaza decizia conducerii trustului de a restrictiona accesul la cele doua bloguri, atat timp cat el acceseaza doar 2-3 bloguri pe care le considera relevante.

Contactata de HotNews.ro, Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, a spus ca "intr-adevar este o chestiune care tine de politica oricarui loc de munca care permite sau nu accesarea internetului sau a anumitor facilitati de pe calculatoarele companiei. S-a mai vazut si la alte case.

Atat timp cat este vorba de restrictionarea accesului la anumite site-uri, iar aceasta restrictionare tine doar de elemente de continut eventual defavorabile trustului, lucrurile sunt mai greu de inteles.E greu de inteles cand un trust de presa, oricare ar fi acela, care functioneaza in baza libertatii de expresie, incalca aceasta libertate de expresie altora.

Este o chestiune care tine de filosofie. La standare internationale, ea tine si de exprimarea opiniilor care tulbura si deranjeaza si a celor care sunt mai putin favorabil primite in societate. Daca cerem statelor sa accepte acest punct de vedere, trebuie sa fim pregatiti sa-l acceptam si noi la randul nostru, chiar si atunci cand suntem tinta unor comentarii defavorabile."

Nota: Informatia despre restrictionarea blogului Reporter Virtual de catre Adevarul a aparut pentru prima data pe blogul Nadiei Dincovici, conform autoarei blogului.