Intalnirile Media HotNews.ro

VIDEO AUDIO Mihai Craiu face bartere cu masini, cafea si asigurari la Vintu

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 24 iunie 2009, 14:00 Economie | Media & Publicitate


Mihai Craiu
Foto: Arhiva personala
S-a intors lumea cu susu-n jos: Vintu, omul care facea doar bani din bani, e interesat de cafea, masini si soft drinks, pe care le procura printr-o firma de bartere, pe care a facut-o cu Mihai Craiu, care Mihai Craiu nu mai e la Voiculescu, decat cu actiunile de la "Saptamana financiara". Dupa ce a adus gramezi de cash la mai multe publicatii din fostul grup si nu numai, acesta se declara multumit cu barterele si se fereste sa se implice in vanzarile pe cash de la Realitatea-Catavencu. In plus, prin Media Consulta se concentreaza pe afaceri cu statul si spune apasat ca vrea sa devina lider pe piata publicitatii de stat, care e intre 60 si 100 de milioane. Dar numai pentru alti clienti decat Realitatea-Catavencu. Oricum ar sta lucrurile - sau poate tocmai de aceea stau asa -, criza e criza, Mihai Craiu nu vede cresteri mai devreme de trei ani, iar scaderile de venituri din publicitate din trimestrul al treilea le prognozeaza, cu o jumatate de gura, la 60-80 la suta pe print si 40-50% pe TV.

Asculta interviul acordat de Mihai Craiu in Studioul HotNews.roBusiness-ul inceput de Mihai Craiu impreuna cu Sorin Ovidiu Vintu, dupa plecarea din grupul Voiculescu, se numeste Realitatea Media Barter Deals, o companie care se ocupa cu contrapartidele de publicitate: spatii in vehiculele media ale grupului Realitatea-Catavencu contra produse si servicii, a afirmat Craiu la Intalnirea Media HotNews.ro de miercuri, 24 iunie. Firma are un capital social de 200 de mii de euro, 15 angajati si este detinuta in proportie de cate 50% de cei doi. In interviul de dupa discutia cu cititorii, Mihai Craiu i-a spus lui Iulian Comanescu ca printre barterele realizate pana acum se numara cele la cafea, soft drinks, asigurari si masini. In prima faza e vorba de necesitatile grupului Realitatea-Catavencu, dar la un moment dat Craiu se gandeste la lansarea unei banci de brokeraj, care sa faca legatura dintre diferiti furnizori, contra comision.

Mihai Craiu a fost unul din oamenii care i-au construit lui Voiculescu grupul media, cel mai puternic cu capital romanesc in momentul de fata: director general la "Jurnalul national", director general si actionar la "Saptamana financiara", manager la Media Consulta, regia care vindea publicitate intr-o buna parte din asseturile grupului Voiculescu, si altele. Stirea despartirii de Dan Voiculescu a starnit rumori in piata in vara anului trecut. A urmat un litigiu legat de implicarea manageriala a lui Craiu la compania respectiva, unde inca detine 22,5%.

Acum, Craiu spune ca vrea sa devina lider pe piata publicitatii de stat, fiindca oricum si-a luat "niste palme peste ochi". Deocamdata, e singurul om cunoscut ca avand o firma cu fata lui Dan Voiculescu si o alta cu Sorin Ovidiu Vintu. (Aproape) in acelasi timp. Aflati de mai jos cum a facut si daca ii convine.Iulian Comanescu: Salut, Mihai, te-am adus la HotNews.ro fiindca esti unul dintre corifeii vanzarilor de publicitate si fiindca langa "director" a mai scris (si scrie) "general" prin locuri ca "Jurnalul national". Ai o firma cu Vintu si una cu Voiculescu si...

Mihai Craiu: Da. Sunt un mic mogul. Am avut ocazia sa lucrez si cu Sarbu, am lucrat si cu Voiculescu si lucrez in continuare cu Vintu, cine stie cu cine o sa mai lucrez.

JALE IN PIATA MEDIA, ZICE CRAIU

Iulian Comanescu: Da. Dincolo de glume, lumea te asociaza mai ales cu vanzarile de publicitate. Spuneai in discutia cu cititorii de pe site, in privinta pietei de reclama: "Tinand cont de contextul economic, nu avem sanse credibile de recovery." Poti detalia in privinta contextului economic?

Mihai Craiu: Cred foarte tare ca piata de publicitate se leaga foarte tare de ceea ce se intampla in businessul real si in economie. Vazand ce se intampla la nivel economic, nu cred ca lucrurile vor merge foarte bine in urmatorii trei ani. Lumea se gandeste la consolidare, eficienta si profit, nu se mai gandeste nimeni la market share, numarul de angajati sau cifra de afaceri. Vestea buna e ca daca exista vreo sansa de recuperare in urmatorii ani, primul domeniu care se va dezvolta va fi cel al publicitatii. Cred ca publicitatea nu va muri, ea se va diminua si ritmul de crestere va fi mai mic, fiindca, asa cum spuneam si in discutia cu cititorii, piata lucrurilor de stricta utilitate, a FMCG-urilor, va continua sa existe. Corporatiile multinatinoale, care au trecut prin crize in alte piete, vor continua sa comunice. Acest lucru va mentine totusi industria in niste limite respirabile.

Iulian Comanescu: Se asteapta un trimestru al III-lea mai prost decat ce-a fost anul trecut in publicitate. Esti de aceeasi parere?

Mihai Craiu: Confirm. Vara prin definitie este un sezon in care lucrurile merg prost sau mai prost, oamenii nu prea consuma ci se duca in vacanta, iar balcanicii si cu precadere romanii sunt oameni ai extremelor: cand consuma, consuma foarte mult, cand se opresc din consum, se opresc total. Ne aflam acum la inceputul unei perioade in care va exploda criza, eu cred ca adevarata criza, in sensul recunoasterii ei plenre pe toate palierele, va deveni undeva in toamna, oamenii au inteles din efectele crizei din lumea occidentala ca vine si la noi si s-au oprit pur si simplu din consum. Asta vine si pe fondul scaderii naturale a consumului pe timp de vara si n-avem nicio sansa sa evaluam ca vara va insemna altceva decat un dezastru.

Iulian Comanescu: Poti sa indraznesti niste procente? Vara 2009 fata de vara 2008, ca incasari din publicitate?

Mihai Craiu: In general ma feresc de pronosticuri cand nu controlam lucrurile si aici nu le putem controla, dar ca o estimare extrem de simpla, cred ca piata de print va pierde intre 60 si 80 la suta, vara contra vara, iar piata de TV va pierde cam 40-50%. Pierderile se vor inregistra in ordine invers proportionala cu situarea in clasamentul indicilor BRAT si SNA. Deci cu cat titlurile de pe piata presei scrise stau mai bine, cu atat vor avea pierderi mai mici. La fel si pe televiziune. Pentru ca acum, nici plannerii nu mai stiu cum sa planifice, cu ce frecventa, unde?, te pomenesti ca ai planificat intr-un anumit ritm si pur si simplu televiziunea nu are audienta si nu descarca.

Pe de alta parte, aceasta criza are si un caracter igienic, in care eu cred, se curata multe businessuri mirositoare, se curata multe entitati media, care nu au legatura cu afacerea media si care nu traiesc prin ele insele, din ceea ce produc. Una peste alta, criza ne va ajuta sa ne reconsideram atitudinea fata de mia de euro, eu insumi traiesc aceasta experienta, presiunea pe oamenii care vin sa se angajeze in agentia mea este extrem de mare si daca un junior imi cerea acum sase luni 1500 de euro ca salariu, fara sa ofere mare lucru, acum angajez intre 500 si 1000 in agentie. Deci este un lucru nu neaparat rau.
Iulian Comanescu: Mi-ar placea sa citesc intr-o revista de business ceva despre stadiile crizei. Exista, de pilda, acum, o nervozitate in privinta banilor din cont si a platilor. Cel putin un mare grup media din Romania a intarziat cu plata unora dintre salarii. Companiile straine aduc bani de la centru pentru aceleasi chelttuieli. Unde suntem cu criza?

Mihai Craiu: Teoria spune ca dupa un interval de intre trei si cinci ani lucrurile se vor aseza. Cred, peste patru-cinci ani, intr-o crestere de o singura cifra a economiei. Pe de alta parte, sa nu uitam ca in Romania, multinationalele si-au adus inca de acum 10-15 ani expati care au multa experienta in pietele unde au venit, oamenii aceia au inceput sa fie extrem de tehnici si au introdus in Romania timpuriu dupa parerea mea niste indicatori de vanzare, ca audientele din TV. Piata nu era asezata. Asa se face ca sunt companii de bere care vand in Romania cat vand in Austria, insa bugetele pe care le investesc in marketingul din Romania sunt cu un zero mai putin si toata diferenta au bagat-o in profit. Cred ca multinationalele nu pompeaza bani din Romania, cred ca au scos bani din Romania...

Iulian Comanescu: Da, au scos o multime pana acum [iar banii i-au facut oferind angajatilor conditii mai bune si bani mai multi], dar e vorba de conjunctura asta in care veniturile din reclama nu... vin.

Mihai Craiu: Da, eu resimt aceasta presiune inclusiv din cauza trusturilor foarte mari, sunt si intarzieri la plati, destul de mari, si iti marturisesc ca asta e una din ratiunile de dezvoltare a tipului de business in barter pe care il am eu.

REALITATEA MEDIA BARTER DEALS: COFFEE, CARS, SOFT DRINKS AND INSURANCE BY VINTU & CRAIUIulian Comanescu: Da, aici voiam sa ajung. Cu Vintu ai o firma de bartere care se cheama Realitatea Media Barter Deals, care este fifty-fifty. Care e poanta, ce bartere ai facut pana acum? Am auzit ca Mihai Tatulici are mai nou un Jaguar in parcare, e de la tine?

Mihai Craiu: Nu e de la mine, e de la Vintu... da, am reusit sa semnez niste contracte importante care privesc categoria auto, ceva pe asigurari, ceva pe cafea, ceva pe soft drinks... lucrurile nu sunt foarte complicate. In esenta, business-ul se bazeaza pe ideea ca intr-o economie lipsita de lichiditati, oamenii incearca sa-si vanda produsele si sa-si plateasca datoriile in ele. Aceasta nevoie a lor se cupleaza cu o nevoie pe care Vintu si-a descoperit-o in propriul grup: aceea ca in fiecare zi arunca la gunoi minute de publicitate sau pagini de reclama, pentru ca el are niste costuri fixe si are un inventar [de GRP-uri] pe care il consuma sau nu in fiecare zi. Daca nu ai vandut tot inventarul, arunci la gunoi ceea ce nu ai vandut. Ideea pe care el a avut-o - si marturisesc cu ciuda ca el a avut-o si nu eu - este de a schimba acest garbage, acest gunoi pe care il arunci in fiecare zi cu asseturi. Intr-o prima etapa, iau sa spunem masini, fac publicitate si le pastrez. Ceea ce nu am aruncat la gunoi astazi si am transformat in masini inseamna niste bunuri in curtea mea. Ca mai departe le dau oamenilor sa le foloseasca sau gasesc o modalitate de a le vinde este un business si este o valoare adaugata. Asta daca nu agresezi businessul de cash. Aici trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca e o tentatie foarte mare, clientii vor vrea sa se mute de pe cash pe barter. E natural.

Pe de alta parte, ne gandim si la posibilitatea unei banci de barter, vorbeam si cu cititorii, m-a intrebat cineva care-i principiul. Principiul e relativ simplu, faci match-making intre nevoile a doua companii. Gasesc o companie care vinde sa spunem mocheta si are un buget pentru transport aerian, are nevoie de bilete. Treaba mea e sa gasesc o linie aeriana care are nevoie de mocheta. Pentru contractul intermediat, imi iau un comision cash fata de volumul pe care il schimba. Dificultatea, aici, este sa-ti angajezi o echipa de 20-30 de vanzatori care sa cartografieze pe categorii, regiuni, businessuri stocurile aflate in piata, si dupa aceea sa le gaseasca corespondentul.

Iulian Comanescu: Inapoi la compania care a inceput sa functioneze, inteleg ca deocamdata a produs stocuri, masini, cafea si asigurari?

Mihai Craiu: Nu, eu nu produc stocuri, ci numai ceea ce grupul Realitatea-Catavencu imi cere sau ceea ce pot vinde. De asigurari, grupul are nevoie, pentru ca are o flota de peste 500 de masini, si atunci nu mai da bani pe asigurari, am gasit un client care nu avea cash si am facut toate asigurarile.

Iulian Comanescu: Cafeaua ati vandut-o sau e la Vintu in vila?

Mihai Craiu: Nu, pentru cafea am gasit un distribuitor, avantajul pe care i l-am oferit este acela ca i-am dat un termen de plata foarte lung, iar el ne-a garantat cu niste cambii, cu bilete la ordin, pe care eu le-am dat catre grup, care le-a girat mai departe, in contul unei datorii.

Iulian Comanescu: Cam cata cafea e-n toata povestea asta?

Mihai Craiu: Sunt niste bugete de 20-30 de mii de euro, nu sunt spectaculoase, dar la fel am si din partea de soft drinks, de ape minerale, si daca incepi sa le aduni, o sa vezi ca usor-usor se leaga niste sume.

Iulian Comanescu: Am inteles. Masini? Unde sunt?

Mihai Craiu: Sincer sa fiu, nu stiu si nici nu e treaba mea. Stiu doar atat, ca grupul si-a exprimat o necesitate, Vintu mi-a zis: "Dom'le, fa-mi rost de ele. Pentru mine, inseamna ca m-ai scutit de o investitie." Cum spuneam, nu stiu unde s-au dus pentru ca grupul este imens, n-am banuit ce masinarie... spuneam ca domnul Sorin Ovidiu Vintu este un colectionar: a creat o masinarie teribila acolo si cred ca incercarea mare este sa fie si un pic cost effective. E foarte greu, cand ai colectionat tot felul de nume, sume si companii, sa le aduci la un nivel de break even. Insa e un proiect ambitios si sper sa-i reuseasca. Nu ma amestec in el, nu vreau sa fac decat partea la care m-am angajat. Au fost intrebari referitoare la o posibila competitie intre mine si regia lui de vanzari, inca o data: nu ma ocup de altceva [decat bartere] in acest grup si imi place sa respect regulile care au fost create. Sunt convins ca nu te poti ocupa de douazeci de mii de lucruri, desi eu incalc aceasta regula, fiindca ma ocup si de Media Consulta.

RECURS LA ISTORIE. CRAIU NU PREA POATE VINDE ACTIUNILE LA VOICULESCU, DAR NICI NU LE-AR DA PE GRATIS

Iulian Comanescu: Asta ne aduce la mogulul celalalt, de la care ai plecat. Mai ai inca 22,5% din "Saptamana financiara". Exista un litigiu.

Mihai Craiu: Exista mai multe litigii, dar niciunul pe cele 22,5 procente. Ce s-a inteles este gresit si cu permisiunea ta am sa incerc sa clarific putin acest lucru.

Iulian Comanescu: Te rog, chiar asta voiam sa stiu.

Mihai Craiu: A fost o incercare a mea de a vinde actiunile pe care le am in cadrul "Saptamanii financiare". Nu ne-am inteles la pret cu domul Voiculescu si am ramas impreuna actionar impreuna cu el. Nu aveam nimic impotriva: in acest moment, eu am 22,5% din "Saptamana financiara", Gabriela Firea are 10% si Camelia Voiculescu are restul de 67,5%. Conflictul nostru porneste de la o viziune diferita asupra managementului si controlului asupra companiei. La momentul la care noi... hai sa spunem ca nu ne-am certat, am avut o divergenta de pareri, eu eram director general si administrator. In acel moment, Voiculescu a vrut sa parasesc aceste pozitii, eu n-am vrut, el a fortat aceasta decizie ca majoritar intr-o adunare generala a actionarilor - si acesta e lucrul pe care l-am contestat, hotararile Adunarii Generale a Actionarilor, prin care eu am fost inlaturat din functii. Mai departe, sunt niste dividende pe care eu le-am reclamat si care nu au fost platite - si pentru care iarasi am deschis o actiune. Deci totul priveste partea de management al companiei, viitorul acestei companii si, din nefericire, se pare ca am avut dreptate, pentru ca iata, 2008 este un an care s-a incheiat cu pierderi, 2009 nu poate fi un an care se incheie pe profit. Cred ca daca nu se face ceea ce trebuie la "Saptamana financiara", in urmatorii doi-trei ani, reteta pe care eu am aplicat-o in primii trei ani si care a dus la rezultatele bune inregistrate in saptamana financiara... sigur, nu exclud aici efortul redactional, sa nu inteleaga cineva ca minimizez inclusiv eforturile Gabrielei Vranceanu-Firea...

Iulian Comanescu: ...da, plus sinergiile din grup, promovarea incrucisata si asa mai departe.

Mihai Craiu: Da, plus efortul deosebit de promovare a grupului. Ei bine, toate astea se inscriu intr-o reteta. Reteta trebuie tot timpul schimbata. E ca atunci cand mananci acelasi fel de mancare tot timpul. Te plictisesti sau el nu mai are acelasi gust pentru tine. Trebuie sa adaugi o aroma noua, un patrunjel, un alt decor... schimbi fata de masa, gasesti o varianta ca sa-ti atragi tot timpul consumatorul. Acelasi lucru se intampla si la "Saptamana financiara". Daca stai tot timpul in reteta pe care eu am lasat-o acolo, adica evenimente speciale + pachete adaugate (carti sau DVD-uri) si trei stiri date la Observator sau emisiunea Gabrielei Vranceanu-Firea, pana la urma consumatorul se va plictisi. Uitati-va la "Capital". "Capital" a pierdut pentru ca n-a facut marketing. Castiga cine are un marketing inteligent si adecvat, asta-i tot. 

Iulian Comanescu: Ca actionar, poti sa-mi spui ceva despre pierderile din 2008 ale "Saptamanii financiare"?

Mihai Craiu: N-as vrea. Vor fi publice peste doua-trei luni, iar faptul ca nu am o intelegere cu grupul Voiculescu nu inseamna ca as vrea sa fac rau acestui grup. Ce vreau sa spun e - cred cu tarie ca daca ai devenit lider (cu perioada de inertie, fiindca datele vin dupa 6 luni, 9 luni), nu este corect sa inregistrezi aceste pierderi. Ceva se intampla gresit. Daca eu am reusit ca timp de patru ani, de trei ani si jumatate, sa produc, chiar de la lansare, profit si taxe platite la zi, si in al patrulea an, cand las compania cu cifre bune, se inregistreaza o pierdere, undeva e o greseala.

Iulian Comanescu: Ai spus tot timpul: "Camelia Voiculescu - actionar" si "Dan Voiculescu a decis sa...". Cine conduce?

Mihai Craiu: Dan Voiculescu, fara nicio indoiala.

MEDIA CONSULTA CERE PALME IN PIATA PUBLICITATII DE STAT

Iulian Comanescu: Ce mai face Media Consulta? Cu Vintu am lamurit-o.

Mihai Craiu: Media Consulta are cateva directii de activitate pe care le respecta de vreo patru ani de zile. Prima este cea legata de consultanta financiara. Am o serie de clienti pentru care lucram si pentru care atragem finantari de la banci interne sau banci internationale pe proiectele de dezvoltare pe care le au. Am o divizie care face publicitate full service si care exerseaza acest tip de serviciu pe niste clienti traditionali, care lucreaza cu noi de ani de zile, si pe care nu-i mai pomenesc, ca sa nu imi fac publicitate. Intrati pe site si ii puteti vedea [www.mediaconsulta.ro]. Alta directie de dezvoltare este cea in domeniul real estate, pe o linie de finantare data de BCR-Erste Bank acum cateva zile, am reusit sa cumparam niste imobile si sa le inchiriem si administram aceasta operatiune. Nu in ultimul rand, participam la tot felul de licitatii organizate de entitati de stat. Pentru ca am descoperit ca este o nisa fantastica, piata publicitatii de stat e undeva intre 60 si 100 de milioane de euro. Este fabulos! Am descoperit tot felul de firme care n-au niciun fel de expertiza, dar aveau foarte multe conexiuni si invatasera sa lucreze la caiete de sarcini... Vedem si noi scandalurile care sunt prin presa. Sunt firme care nu stiu sa lucreze cu marja de profit de 7-10%, stiu sa lucreze cu margini de 99%, fara sa livreze serviciul respectiv. Participam la 20-30 de licitatii pe luna, avem niste deal-uri cu tipografii, vindem servicii de tiparire, pur si simplu, pentru ceea ce cuprinde piata de tipografii. Din toate aceste activitati reusim sa ne asiguram niste venituri care sunt publice - atentie, nu cunosc foarte multe companii care sa aiba nebunia asta si multi m-au intrebat: "De ce nu ti-ai optimizat profitul, nu l-ai aruncat afara?" -, reusim sa producem niste venituri care ne situeaza in medie, pe ultimii cinci ani, la o cifra de afaceri de 5,4 milioane de euro anual in medie si cu un profit care se duce binisor peste un milion de euro.

Iulian Comanescu: Ce contracte cu statul ai? Nu ti-e teama sa intri in vizorul presei?

Mihai Craiu: Nu mi-e teama. Primul contract pe care l-am castigat cu statul a fost acum un an, am participat la o licitatie la Transelectrica si am fost singurul care a fost in stare sa stranga toata documentatia ceruta de ei. Am castigat un contract care se deruleaza pe parcursul a trei ani de zile. Cand am vazut eu ca mi-am luat niste palme peste ochi - pentru ca toate firmele care au contracte cu statul isi iau mai devreme sau mai tarziu palme peste ochi, desi nu toate firmele care lucreaza cu statul au interese oculte, nu toti banii se duc la un mogul sau altul -, dupa ce am castigat un contract, mi-am zis ca trebuie sa devin lider pe piata asta: daca tot imi iau palme, macar sa am de ce. Si-atunci mi-am creat un departament de licitatii, unde am angajat cinci oameni, foarte buni, stau si vaneaza licitatii tot timpul. Veti fi surprinsi sa vedeti cum incearca statul sa isi ascunda licitatiile. Unele dintre ele poti crede ca sunt interesate, altele nu. Am banuiala asta legitima: si le ascund prin tot felul de colturi, de achizitii, de servicii obscure, printre alte obiecte de activitate care se liciteaza... Bref, am invatat sa le gasim si participam la TOATE licitatiile. Sunt nevoi foarte mari in randul companiilor de stat, de la productia de materiale publicitare sau explicative, pana la programe de tip structural, programe finantate de Uniunea Europeana... am vazut acum la televizor, la Antena 3 daca nu ma-nsel, ca a iesit un mare scandal cu privire la o licitatie de la agricultura, in valoare de sapte milioane si jumatate. Eu voi participa la aceasta licitatie. Oamenii aceia vorbesc in totala necunostinta de cauza. Acesti bani nu sunt dati de Guvernul Romaniei, sunt fonduri europene.

Iulian Comanescu: Ok. Pe internet - fiindca-i o discutie care o sa apara pe internet -, vinzi publicitate pe bloguri, vinzi publicitate pe site-uri?

Mihai Craiu: Nu, imi marturisesc o oarecare inabilitate in acest domeniu, cred ca nu stiu suficient lucruri despre domeniu. Mi-ar place, dar deocamdata nu am expertiza necesara. Nu exclud insa ca in viitorul apropiat sa ma documentez si sa vin si aici. Fiindca miros bani multi! Si unde sunt bani, am si eu loc.


 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Biografie pe MediaPedia.ro

Din editiile trecute ale Intalnirilor Media HotNews.ro
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Anevoiosul drum catre normalitate (Marţi, 23 iunie 2009, 16:18)
  Roxana [anonim]

  Intrebarea nu vizeaza direct actuala pozite pe care o detineti la Realitatea, ci experienta acumulata in domeniul televiziunii si capacitatea de a vedea dicolo de presiunea concurentei si de nevoia de a face profit, mai ales in timp de criza, de a incerca o schimbare, o cale catre un continut care a disparut din oferta mass media, continutul educational pentru copii si tineri, cel care sa se adreseze cognitivului si nu acumularilor in planul experientei sociale.
  Nu putine sunt retelele de televiziune americane care se conformeaza obligatiei (de a carei indeplinire depinde reinnoirea licentei ) de a oferi 3 ore/ saptamana de program de educatie/informatie, semnalizat pe ecran E/I. S-a acumulat un plictis gros de toata mahalaua gazduita de talk-show-uri, de invitatii sterili in idei plimabati la toate emisiunile informative, de actualitati, care rascolesc in rufele murdare ale partidelor. Este peste masura de obositor si de daunator pentru public genul actual de grile de programe. Orice raza de soare nascuta din idei care seadreseaza mintii, care nu insulta intelectul uman, ar putea fi benefice si pentru posturi si pentru public. Merita incercat. Ce credeti dumneavoastra ca specialist in televiziune in legatura cu adevaratele continuturi educationale ci specific si traditie romaneasca, cum ar fi de ex. tele-enciclopedia, cu subiecte condensate, vii, semnificative, care de la o saptamana la alta continua un parcurs ascendent, dar care s-ar putea adresa copiilor, alegand anumite subiecte, tinerilor, altele, intr-un fel complementar cu conceptele pe care fiecare grupa de elevi si de tineri le parcurg in educatia formala. Daca subiecte din cele studiate in clasa le-ar putea intalni si in programele radio si tv, credibilitatea rolului lor in scoala si a scolii ca institutie ar putea creste.

 • New mission for Mihai (Marţi, 23 iunie 2009, 20:23)
  mugur [anonim]

  Ce isi propune Media Consulta sa faca nou la Realitatea TV dupa Splendid Media si Media House ?
  Cum va functiona Media Consulta pe piata de publicitate in conditiile in care exista (inca!) si oferta Media House pentru acelasi post TV ?
  Dupa Sarbu si Voiculescu, Vantu - sa fie aceasta o reteta a succesului ca si la Sergiu (Toader) si Sorin (Enache) ?

 • 3 intrebari scurte (Miercuri, 24 iunie 2009, 9:38)
  adrian ivanescu [anonim]

  1. Care e motivul real al despartirii de Voiculescu? (daca nu se poate un raspuns direct, atunci macar o metafora, o parabola, ceva)
  2. O descriere intr-un cuvint a celor 3 sultani pt care a lucrat. Sarbu, Voiculescu, Vintu.
  3. Din cite stiu, si Pro si Antena au fost puse pe picioare ca vinzari de el. de ce nu isi face televiziunea lui daca e chiar asa meserias?

  adrian

 • piata de media (Miercuri, 24 iunie 2009, 11:03)
  ciprian andrei [anonim]

  - cum credeti ca va evolua/involua piata de media in perioada imediat urmatoare (Q3 si Q4) ?
  Mizati pe un trend ascendent dat de increderea firava manifestata de jucatorii de pe piata din actualul bazin media, sau conform previziunilor sumbre prognozate chiar si de guvern , credeti ca va intra intr-un picaj necontrolat?
  Ce parere aveti de piata de media in 2010? va continua sa scada (valoric), sau se va aprecia usor fata de indicii trasati in 2009?

  multumesc
  Ciprian

 • vanzari (Miercuri, 24 iunie 2009, 11:42)
  alex [anonim]

  Mihai Craiu este cunoscut in piata de media drept unul dintre cei mai buni vanzatori/manageri de vanzari.
  1.In opinia lui, care sunt principalele calitati ale unui bun vanzator( aplicate in acest sector).
  2. Cum a reusit / reuseste sa isi motiveze oamenii din echipele de vanzari pe care le- a format, in vederea unei colaborari de lunga durata ?( 2-3 factori motivationali importanti)
  3. Ce il motiveaza pe el sa mearga mai departe in aceste conditii de criza?

 • solutie de moment (Miercuri, 24 iunie 2009, 11:44)
  gerald [anonim]

  va salut,

  am doua intrebari scurte
  1. solutia pe care o ofera acum in materie de vanzari - cea axata pe bartere - este una de moment sau credeti ca ar functiona si in afara perioadei de criza?
  2. unde mai poti sa mergi dupa ce ai fost la realitatea, pro si antene? ca pare a fi ultima gara pentru multi... pregatiti un exit?

 • care vanzari (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:14)
  infidel [anonim]

  Credeti ca orientarea pe online a grupului RC va da rezultate in acest an de criza? in cat timp bugtele de publicitate vor reveni la sumele din 2007-2008? cum se poate vinde mai eficient un post de stiri, prin vedete sau prin calitatea informatiei?

 • saptamana financiara (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:15)
  koks [anonim]

  A trecut peste jumatate de an de cand ati intrat in proces pe tema Saptamana Financiara. Cum stau acum lucrurile? Cand credeti ca se va termina povestea asta?

 • Piata de publicitate locala (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:23)
  valentin coman [anonim]

  Multe salutari pentru Mihai Craiu de la Constanta.

  Intrebare: N-ar fi momentul ca, profitand de aceasta criza sa se ia masuri, ca sa se curete piata locala de capusele care ciugulesc pe interese politice? Nu e cazul sa fie admise la masa publicitatii comandate de companiile de stat sau de institutiile publice doar posturile media auditate BRAT?

 • relatie (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:30)
  troi andrei [anonim]

  ne puteti impartasi ce relatie aveti / ati avut cu Nicu Gheara? parca in trustul Intact aceasta relatie a provocat tensiuni

 • alaturi de SOV (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:34)
  paspartu [anonim]

  Buna ziua,
  Sa inteleg ca v-ati facut o firma impreuna cu SOV si ca firma aceasta "vinde" ce nu se vinde, pe publicitate, la Realitatea? Cum se cheama firma si cat aveti fiecare si practic ce faceti acolo, din ce/cum scoateti bani? Ati facut pana acum, la Realitatea, ceva care s-a putut vedea si la tv? Mai faceti si altceva la Realitatea decat ce faceti prin firma asta?

  Multumesc

 • strategii viitoare (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:41)
  elena [anonim]

  Ce va propuneti sa realizati concret in urmatorul an in activitatea de vanzare in cadrul grupului RC?
  Este vanzarea clasica a spatiului TV o varianta atractiva pentru dvs in anii urmatori?
  Daca ar fi sa stabiliti o strategie pentru urmatorii ani in vanzarea RC, pentru ce varianta ati opta: vanzarea integrata de grup/vanzare integrata TV/vanzare separata de produs etc

 • intreb si eu, ca nu strica (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:47)
  nontolo [anonim]

  La R-C, ati avut legatura cu Artisan/Mark/MTS-Ridzi si evenimentele din 2 mai? Puteti spune cum si prin cine a ajuns spotul cu Ridzi de doua ori mai tanara in calupul publicitar de la R-C, in perioada aceea?
  Multumesc

 • e adevarat? (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:15)
  alice [anonim]

  E adevarat ca ati incasat facturi pe Media Consulta pentru Jurnalul si nu le-ati dat mai departe dupa plecare?

  Ati pustiit garile si ocupat marile la ziar inainte de plecare?

  Multumesc.

 • televiziuni (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:23)
  daniel [anonim]

  1. Credeti ca televiziunile de stiri, in formatul actual gen RTV , A3 sau MC, au viitor ca business in Ro?

  Precizare: nu ma refer aici la "vointa" lui vantu sau voiculescu de a le mentine in viata ca mijloc de presiune politica/economica, ci pur si simplu ca afacere de media cu profit.

  2. Cum vedeti rezultatul luptei dintre PROTV si A1 pentru atragerea publicitatii, practicand oferte de "dumping"? Este o strategie care-i poate scoate din criza pe cei doi competitori? Cum se resimte acesta competitie a "preturilor mici, mici, mici..." in piata publicitatii din Ro?

 • realitatea statii locale (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:26)
  mihaela [anonim]

  este adevarat ca realitatea a cumparat reteaua de statii locale infiintata in franciza de mediamall? comentati sansele satiilor locale de a se autofinanta in conditii de impartialitate totala, asa cum suna mission statementul Realitatea Media

 • curiozitate (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:37)
  mihai tel [anonim]

  Imi puteti spune, din evaluatrile d-voastra, ce procent din volumul de publicitate total rulat in media il reprezinta banii la negru (cash virat catre conturi off-shore, neregasiti in contracte cu posturile TV)?

 • Firma cu SOV (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:52)
  Valjean [anonim]

  Cum merge frma cu SOV? Au iesit ceva banuti sau contracte? PS Stiu ca e proaspata inca, dar nu strica o intrebare.

 • banca de bartere? (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:56)
  izarescu [anonim]

  "Pasul urmator este de a creea o banca de bartere unde banii se fac la match making ul de produs." mai precis despre ce e vorba? si pe cand?

 • publicitate mascata (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:03)
  gabriel mobi [anonim]

  din ce-ati vazut si trait din 2004 incoace, cat de extinsa este la posturile tv romanesti practica de a include in oferte si in contracte de publicitate continut editorial publicitar care nu este marcat ca atare? adica sa-i oferi lui cutarica (fie om public - ministru etc, fie om de afaceri), intr-un contract mai amplu, pe bani, si interviuri sau materiale laudative fara "p"?

 • contracte de publicitate contra tacere (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:17)
  Andrei Adamescu [anonim]

  citez dintr-un raspuns: "Romania e un judet din Europa. Poti merge oriunde sa-ti faci meseria daca esti realmente bun."
  ce inseamna "realmente bun" atunci cand accepti bani de la o companie pentru a ignora, cu buna stiinta, diverse aspecte negative din activitatea acesteia? practica asta ar merge si in restul judetelor din Europa?
  SPER sa nu mi se raspunda ceva de genul "n-am mancat usturoi la Intact..."

7953 vizualizari

 • Anevoiosul drum catre normalitate (Marţi, 23 iunie 2009, 16:18)

  Roxana [anonim]

  Intrebarea nu vizeaza direct actuala pozite pe care o detineti la Realitatea, ci experienta acumulata in domeniul televiziunii si capacitatea de a vedea dicolo de presiunea concurentei si de nevoia de a face profit, mai ales in timp de criza, de a incerca o schimbare, o cale catre un continut care a disparut din oferta mass media, continutul educational pentru copii si tineri, cel care sa se adreseze cognitivului si nu acumularilor in planul experientei sociale.
  Nu putine sunt retelele de televiziune americane care se conformeaza obligatiei (de a carei indeplinire depinde reinnoirea licentei ) de a oferi 3 ore/ saptamana de program de educatie/informatie, semnalizat pe ecran E/I. S-a acumulat un plictis gros de toata mahalaua gazduita de talk-show-uri, de invitatii sterili in idei plimabati la toate emisiunile informative, de actualitati, care rascolesc in rufele murdare ale partidelor. Este peste masura de obositor si de daunator pentru public genul actual de grile de programe. Orice raza de soare nascuta din idei care seadreseaza mintii, care nu insulta intelectul uman, ar putea fi benefice si pentru posturi si pentru public. Merita incercat. Ce credeti dumneavoastra ca specialist in televiziune in legatura cu adevaratele continuturi educationale ci specific si traditie romaneasca, cum ar fi de ex. tele-enciclopedia, cu subiecte condensate, vii, semnificative, care de la o saptamana la alta continua un parcurs ascendent, dar care s-ar putea adresa copiilor, alegand anumite subiecte, tinerilor, altele, intr-un fel complementar cu conceptele pe care fiecare grupa de elevi si de tineri le parcurg in educatia formala. Daca subiecte din cele studiate in clasa le-ar putea intalni si in programele radio si tv, credibilitatea rolului lor in scoala si a scolii ca institutie ar putea creste.
  • content de calitate (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:03)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Roxana

   roxana,
   teoria spune ca un content de calitate de tipul celui gandit de dvs sta numai intr-o tv publica ptr ca ea absoarbe bani pentru asta din subventii. Experienta mea arata ca, daca ai content tv de calitate intr-o televiziune comerciala, vinzi bine, iti cresti indicatorii de afinitate, demograficele si poti creea audienta. Cred ca exista loc ptr TeleEnciclopedia in orice tv care, atentie, performeaza deja. Intr-o tv aflata la inceputul carierei este calea sigura spre faliment.

   Copiii nostri sufera de viteza si superficialitate si asemenea emisiuni pe tv i-ar ajuta. Pe radio si print mai putin.
 • New mission for Mihai (Marţi, 23 iunie 2009, 20:23)

  mugur [anonim]

  Ce isi propune Media Consulta sa faca nou la Realitatea TV dupa Splendid Media si Media House ?
  Cum va functiona Media Consulta pe piata de publicitate in conditiile in care exista (inca!) si oferta Media House pentru acelasi post TV ?
  Dupa Sarbu si Voiculescu, Vantu - sa fie aceasta o reteta a succesului ca si la Sergiu (Toader) si Sorin (Enache) ?
  • media consulta (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:05)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mugur

   Media Consulta nu-si propune sa faca nimic pentru Realitatea. Media Consulta nu a discutat si nu are perspectiva unui contract de reprezentare cu Grupul Realitatea. Deci, reiterand un slogan clasic al lui Dragos Grigoriu, "DBV poate dormi linistita".

   Ma concetrez pe afacerea de barter care este una ofertanta, creativa si chiar desteapta.

   Referitor la colaborarea cu grupul lui Vantu e bine sa stiti ca eu nu lucrez decat daca am succes. Meseria mea e profitul. Asta am facut intotdeauna pentru toate partile implicate. Atunci cand el dispare pentru una din parti, plec.
 • 3 intrebari scurte (Miercuri, 24 iunie 2009, 9:38)

  adrian ivanescu [anonim]

  1. Care e motivul real al despartirii de Voiculescu? (daca nu se poate un raspuns direct, atunci macar o metafora, o parabola, ceva)
  2. O descriere intr-un cuvint a celor 3 sultani pt care a lucrat. Sarbu, Voiculescu, Vintu.
  3. Din cite stiu, si Pro si Antena au fost puse pe picioare ca vinzari de el. de ce nu isi face televiziunea lui daca e chiar asa meserias?

  adrian
  • trei intrebari (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:09)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian ivanescu

   Daca vi l-as spune nu m-ati crede. Oricum problemele apar de la prea putini sau de la prea multi bani. Alegeti dvs raspunsul. Pun pariu ca sunteti pe panta gresita.

   2. Nu pot sa aloc doar un cuvant ptr ca oamenii despre care vorbiti sunt super interesanti:
   Sarbu: un marketer briliant, om de vanzari prin excelenta, arogant si greu de digerat
   Voiculescu: un business man care isi controleaza atat de amanuntit afacerea incat uita sa o mai si dezvolte
   Vantu: un broker media. In bazinul lui nu innoata pesti ci numai rechini. Colectionar media de tipul romanului de John Fowles

   3. Sunt meserias, ai nimerit-o dar m-am nascut in timpuri gresite: cand piata permitea nu aveam resurse si contacte, acum cand am, nu mai permite timpul.. Totusi never say never... caut oportunitatea si poate o voi gasi.
 • piata de media (Miercuri, 24 iunie 2009, 11:03)

  ciprian andrei [anonim]

  - cum credeti ca va evolua/involua piata de media in perioada imediat urmatoare (Q3 si Q4) ?
  Mizati pe un trend ascendent dat de increderea firava manifestata de jucatorii de pe piata din actualul bazin media, sau conform previziunilor sumbre prognozate chiar si de guvern , credeti ca va intra intr-un picaj necontrolat?
  Ce parere aveti de piata de media in 2010? va continua sa scada (valoric), sau se va aprecia usor fata de indicii trasati in 2009?

  multumesc
  Ciprian
  • piata de media (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:13)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ciprian andrei

   q3 dezastruos, q4 natural mai bun in special pentru televiziuni si online, in special pe piata produselor de stricta utilitate/necesitate - FMCG etc

   Nu cred intr-o revenire, nici macar spectaculoasa, trendul este descendent fata de anul trecut.. picajul este prin definitie greu de controlat, dar tinand cont de contextul economic, nu avem sanse credibile de recovery.

   Anul viitor cred ca se poate stabiliza situatia, iar trendul de crestere, in opinia mea, va fi incepand din 2011 in procente care se masoara intr-un digit.

   Presa va suferi daca nu adauga contentului de calitate drivere de imagine si marketing de continut - atentie nu de produs, combinat cu evenimente speciale. Oricum, daca vreo categorie economica se va reface ceva mai rapid publicitatea va fi aceea
 • vanzari (Miercuri, 24 iunie 2009, 11:42)

  alex [anonim]

  Mihai Craiu este cunoscut in piata de media drept unul dintre cei mai buni vanzatori/manageri de vanzari.
  1.In opinia lui, care sunt principalele calitati ale unui bun vanzator( aplicate in acest sector).
  2. Cum a reusit / reuseste sa isi motiveze oamenii din echipele de vanzari pe care le- a format, in vederea unei colaborari de lunga durata ?( 2-3 factori motivationali importanti)
  3. Ce il motiveaza pe el sa mearga mai departe in aceste conditii de criza?
  • vanzari (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:16)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Da, sunt un vanzator bun. Aroganta face parte din meserie, iar modestia ( daca chiar esti bun) cum spunea Goethe e pentru prosti.

   Un vanzator trebuie sa stie sa faca fata in fiecare zi refuzurilor, sa zambeasca, sa fie optimist, sa aiba contacte si sa fie flamand.
   2. Un vanzator bun e motivat daca face bani impreuna cu tine, daca are recunoastere si daca locul de munca ofera prestigiu. In aceasta ordine

   3. Eu sunt un om fericit: imi place ceea ce fac si se intampla sa mai fac si bani. Asta este motivatia mea.
 • solutie de moment (Miercuri, 24 iunie 2009, 11:44)

  gerald [anonim]

  va salut,

  am doua intrebari scurte
  1. solutia pe care o ofera acum in materie de vanzari - cea axata pe bartere - este una de moment sau credeti ca ar functiona si in afara perioadei de criza?
  2. unde mai poti sa mergi dupa ce ai fost la realitatea, pro si antene? ca pare a fi ultima gara pentru multi... pregatiti un exit?
  • gerald (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:19)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gerald

   1. Solutia barterelor functioneaza pentru 50% din economia USA deci va functiona si la noi, in special pe o piata lipsita de lichiditati. Cata vreme tine criza de lichid, tine si afacerea de barter. Daca esti destept si muncitor si tine mai mult

   2. Romania e un judet din Europa. Poti merge oriunde sa-ti faci meseria, daca esti realmente bun. In materie de exit - nu cred in varianta asta... Cine se gandeste sa nu mai munceasca deloc, e ingust complet. Cred in echilibru, cred in a munci un numar de ore mai mic si cred in succes. Cred ca m-as plictisi teribil altfel. Daca te uiti la cifrele Media Consulta de pe site-ul Ministerului de Finante vei intelege ca eu lucrez chiar serios la asta.
 • care vanzari (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:14)

  infidel [anonim]

  Credeti ca orientarea pe online a grupului RC va da rezultate in acest an de criza? in cat timp bugtele de publicitate vor reveni la sumele din 2007-2008? cum se poate vinde mai eficient un post de stiri, prin vedete sau prin calitatea informatiei?
  • infidel (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:21)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui infidel

   Nu am o mare expertiza in online, dar observ ca acest este trendul pietei si cred ca grupul s-a orientat corect. De altfel Realitatea Catavencu are in acest moment cea mai puternica si performanta echipa de business din cate cunosc pe piata si atinge toate tipurile posibile de cash liber: comercial, special events, sinergic, future media, barter.

   Legat de perioada de recuperare a bugetelor la nivelul anului 2007- 2008 - iarasi nu cred ca ar putea sa prezica in mod corect cineva. Expectatiile mele sunt ca nu pe termen mediu.
 • saptamana financiara (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:15)

  koks [anonim]

  A trecut peste jumatate de an de cand ati intrat in proces pe tema Saptamana Financiara. Cum stau acum lucrurile? Cand credeti ca se va termina povestea asta?
  • saptamana financiara (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:26)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui koks

   Avem pareri diferite in acest moment. Procesele vor mai dura, desi personal nu-mi doresc acest lucru. Sunt mandru de ceea ce am creeat acolo, sunt cativa oameni de valoare, dar sunt orgolii si probleme majore de management.

   Sunt deschis in continuare sa preiau un pachet semnificativ si majoritar de actiuni sau sa le vand pe ale mele. Ramane valabil ceea ce i-am spus lui Voiculescu cand am plecat: am facut lucrurile atat de solid iar retetele aplicate la Saptamana Financiara si la Jurnalul sunt corect implementate astfel incat nici un produs nu e in pericol sa piarda ceva. Inca ceva: cat timp m-am aflat la conducerea celor doua publicatii acestea au inregistrat permanent cifre pozitive si crescatoare. Subliniez efortul deosebit facut de cele doua redactii, efort datorita caruia eu am reusit sa potentez rezultate foarte bune.

   Povestea se va termina atunci cand Voiculescu va vedea ca finanteaza si nu are rezultate sau atunci cand orgoliile s-au topit suficient. Ambele variante sunt posibile inca.
 • Piata de publicitate locala (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:23)

  valentin coman [anonim]

  Multe salutari pentru Mihai Craiu de la Constanta.

  Intrebare: N-ar fi momentul ca, profitand de aceasta criza sa se ia masuri, ca sa se curete piata locala de capusele care ciugulesc pe interese politice? Nu e cazul sa fie admise la masa publicitatii comandate de companiile de stat sau de institutiile publice doar posturile media auditate BRAT?
  • valentin coman (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:29)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui valentin coman

   Vali

   Asa ar fi normal, dar acest lucru nu se va intampla. Specific pe piata despre care vorbesti sunt interese economice atat de mari incat permit capusarea in continuare a oricarei regii si directionarea publicitatii unde vor ei. De exemplu, zilele astea e o licitatie de publicitate la Raja local si agentia mea nu a putut sa participe ptr ca una dintre conditii era sa fii detinator de media locala. Ce lagatura are una cu alta? De scarba nu am mai participat. Am suficiente proiecte.

   Raspuns final: vino la Bucuresti, aici lucrurile sunt mai normale.

   p.s multumesc inca odata pentru gandurile exprimate pe site-ul tau. Au venit intr-o perioada in care aveam nevoie de confirmari.
 • relatie (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:30)

  troi andrei [anonim]

  ne puteti impartasi ce relatie aveti / ati avut cu Nicu Gheara? parca in trustul Intact aceasta relatie a provocat tensiuni
  • nicu gheara (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:30)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui troi andrei

   Nu am nici o relatie cu Nicu Gheara. L-am intalnit  o singura data acum vreo 10 ani. Altcineva din trust era apropiat de el... eu cred ca tu stii sigur cine.
 • alaturi de SOV (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:34)

  paspartu [anonim]

  Buna ziua,
  Sa inteleg ca v-ati facut o firma impreuna cu SOV si ca firma aceasta "vinde" ce nu se vinde, pe publicitate, la Realitatea? Cum se cheama firma si cat aveti fiecare si practic ce faceti acolo, din ce/cum scoateti bani? Ati facut pana acum, la Realitatea, ceva care s-a putut vedea si la tv? Mai faceti si altceva la Realitatea decat ce faceti prin firma asta?

  Multumesc
  • colaborare cu sov (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:35)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui paspartu

   Sa incep cu sfarsitul: nu mai fac altceva la realitatea decat ceea ce m-am angajat ca fac. Legat de firma de bartere, aceasta se numeste Realitatea Media Barter Deals si face exact ceea ce se spune in titlu. Firma are un capital social de 200,000 euro, 15 angajati in acest moment si fiecare dintre parti are 50%. Partile sunt: SOv si Craiu

   Esenta crearii acestei firme vine de la o idee a lui SOV - foarte buna dealtfel - aceea de a transforma in asset-uri spatiul publicitar pe care prin neutilizare orice proprietar de media il arunca in fiecare zi. Briliant, nu? Unele asett-uri le vinzi in cateva luni si se poate spune ca ti-ai recuperat banii, altele intra in consumurile proprii, iar altele prin compensare iti sting datorii. Una peste alta este un business complementar pe care eu il fac pentru acest grup cu grija de a nu interfera cu business-ul de cash.

   Pasul urmator este de a creea o banca de bartere unde banii se fac la match making ul de produs.
 • strategii viitoare (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:41)

  elena [anonim]

  Ce va propuneti sa realizati concret in urmatorul an in activitatea de vanzare in cadrul grupului RC?
  Este vanzarea clasica a spatiului TV o varianta atractiva pentru dvs in anii urmatori?
  Daca ar fi sa stabiliti o strategie pentru urmatorii ani in vanzarea RC, pentru ce varianta ati opta: vanzarea integrata de grup/vanzare integrata TV/vanzare separata de produs etc
  • elena (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:41)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui elena

   Prefer sa ma concentrez numai pe ceea ce am agreeat cu partenerul meu sa fac. Mi-am propus un buget de realizat si cine ma cunoaste stie ca asset-ul meu cel mai important este credibilitatea. Ceea ce spun cam fac.

   Din perspectiva vanzarii clasice de publicitate a spatiului tv nu mi-am propus nimic concret, dar daca partenerii mei vor considera ca sunt o solutie performanta fiti sigura ca ma voi implica. Fac asta de multi ani, am contactele necesare si cred ca nu aici e dificultatea.

   In urmatorii trei ani, care vor fi foarte greu de digerat, as opta pentru vanzarea integrata. Odata cu revenirea la normal a pietei de publicitate si a economiei insa as merge exclusiv pe vanzarea separata de produs. Cine intelege situatia nu inchide acum decat branduri fara viitor. Acum trebuie facuta investitia masiv in branduri ptr ca investitia e sensibil mai mica decat in ani normali.

   Banii se fac la exit in perioade normale dpdv economic atunci cand se cumpara si asset-uri intangibile si loc intr-o piata si multiplicator de Ebitda si profit per capita. Cu alte cuvinte adevaratii proprietari de media investesc acum. Restul inchid. Din acest punct de vedere criza are un rol igienic: raman doar business-urile autentice si bineinteles companiile care cred in viitorul pe care si l-au construit.
 • intreb si eu, ca nu strica (Miercuri, 24 iunie 2009, 12:47)

  nontolo [anonim]

  La R-C, ati avut legatura cu Artisan/Mark/MTS-Ridzi si evenimentele din 2 mai? Puteti spune cum si prin cine a ajuns spotul cu Ridzi de doua ori mai tanara in calupul publicitar de la R-C, in perioada aceea?
  Multumesc
  • ridzi (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:43)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nontolo

   nu am nici o legatura si, daca as sti, v-as spune, ca nu sunt timid. Oricum pentru cine stie acest business adevarul e simplu.
   Nu cunosc firmele implicate si m-am "Ars Advertising" cu aceasta firma de multe ori in licitatii. Artisan/mark imi sunt total necunoscute
 • etica (Miercuri, 24 iunie 2009, 13:40)

  ionut [anonim]

  cat de diferita e piata romaneasca de business (media) fata de teoria de la harvard business school. se aplica retelele si lectiile de succes?
 • Salut (Miercuri, 24 iunie 2009, 13:53)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Suntem aici, începem la fix.
 • buna ziua (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:00)

  Mihai Craiu [hotnews.ro]

  salut tuturor si va multumesc pentru interesul aratat. asta demonstreaza ca anii multi de media pe care-i am in spate nu s-au consumat degeaba
 • e adevarat? (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:15)

  alice [anonim]

  E adevarat ca ati incasat facturi pe Media Consulta pentru Jurnalul si nu le-ati dat mai departe dupa plecare?

  Ati pustiit garile si ocupat marile la ziar inainte de plecare?

  Multumesc.
  • alice (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:00)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alice

   Esti pe un drum gresit. Atat la incasari cat si la plati. Sa nu uiti ca pe toate documentele  (contracte) exista mai multe semnaturi conjuncte si necesare. La fel si pe ordinele de plata. Iau intrebarea ta de buna credinta, altfel nu m-as obosi sa raspund.
 • televiziuni (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:23)

  daniel [anonim]

  1. Credeti ca televiziunile de stiri, in formatul actual gen RTV , A3 sau MC, au viitor ca business in Ro?

  Precizare: nu ma refer aici la "vointa" lui vantu sau voiculescu de a le mentine in viata ca mijloc de presiune politica/economica, ci pur si simplu ca afacere de media cu profit.

  2. Cum vedeti rezultatul luptei dintre PROTV si A1 pentru atragerea publicitatii, practicand oferte de "dumping"? Este o strategie care-i poate scoate din criza pe cei doi competitori? Cum se resimte acesta competitie a "preturilor mici, mici, mici..." in piata publicitatii din Ro?
  • daniel (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:11)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel

   cred in viitorul televiziunilor de nisa in Romania si in special al celor de stiri. Ele fac sens nu numai prin perspectiva interesului pur comercial - se poate obtine profit din ele in vremuri normale dpdv comercial, dar pentru jucatori mari care au business uri conexe ele deschid usi, creeaza influente si netezesc drumuri. Nu spun ca e neaparat rau, aceste lucruri insa se intampla peste tot. Vezi modelul Berlusconi de dezvoltare - modelul luat de Voiculescu
   Daca impachetarea de marketing de continut cu evenimente speciale si cu marketing de produs este facuta eficient, acest lucru maximizeaza si incasarile din piata de publicitate.
   Nu in ultimul rand orice televiziune de acest tip poate la un moment dat sa-si asigure un parteneriat cu un nume de referinta din Europa si atunci sa aiba acces la pachet mai ieftin la speakeri ptr a creea evenimente, coverage de la locul faptei mai ieftin sau/si mai rapid, deci audienta mai sofisticata... uita-te la CNN-la creearea caruia nimeni nu credea in viitorul acestui tip de business, iar acum e de neinlocuit atat ca tv, cat si ca sursa de stiri.

   Legat de Pro si A1 - Sarbu a creeat o reteta care functioneaza si a creeat un spirit in acea televiziune. Atata timp cat Antena nu va creea spiritul de apartenenta si sentimentul de onorabilitate nu va putea sa motiveze suplimentar angajatii. Echipa din Jurnalul National a mai creeat acest tip de spirit in primii 3 ani de la relansarea cu succes in 2003.

   Sunt inovatii de marketing si solutii de tv la care Antena nu are acces ptr ca nu face parte dintr-o retea internationala. Cand va depasi si acest handicap - si cred ca o va face curand, cand Antena isi va aduce expati profesionisti de la partea de sales pana la partea de programming, atunci balanta se va echilibra. Sa nu fie foarte tarziu...
  • preturi de publicitate (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:14)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel

   Nu cred in preturi de dumping, ci cred in pachete de avantaje inteligent alcatuite si destinate cu grija investitorilor in publicitate care ani de-a randul au investit /cheltuit bani pompand publicitate in statii. Totul trebuie conditionat de volum in aceste conditii. Cand esti undersold nu te intereseaza ce pret dai, ci ce bani primesti ( daca ai inventory liber)
    
   Daca dai preturi mici fara criterii de evaluare corecte a clientului atunci ai pierdut meciul. Pentru ca incasarile vor scadea, iar programele de calitate vor fi greu de sustinut fara surse credibile de finantare.

   In continuare pro este trend setter pentru ca are viziuni de sales, pentru ca are initiative si pentru ca toata lumea se straduie sa-l urmeze si nu sa-l depaseasca.
 • realitatea statii locale (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:26)

  mihaela [anonim]

  este adevarat ca realitatea a cumparat reteaua de statii locale infiintata in franciza de mediamall? comentati sansele satiilor locale de a se autofinanta in conditii de impartialitate totala, asa cum suna mission statementul Realitatea Media
  • mediamall (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:47)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihaela

   Cel mai bine este sa-l intrebi direct pe Constantin Druica-cel care se ocupa de Media Mall. Personal cred ca statiile locale nu au un viitor decat in masura in care au in management performant si reprezentanti pe partea de business la Bucuresti astfel incat sa fie in centrul negocierilor pe bugete la agentiile de publicitate sau sa prezinte oportunitatile de business direct la client.

   Nu cred in impartialitatea totala , din experienta mea nu exista. Mission Statement ul poate fi corect, de aici si pana la ce se intampla pe teren pot aparea anumite diferente

   Este la fel de adevarat ca oamenii au uitat sa mai munceasca, nu mai exista hard selling, oamenii nu fac altceva decat sa stea la fax si sa astepte comenzi, nu creeaza evenimente , nu creeaza business.
   trebuie sa fii pregatit sa ai succes, el nu vine catre tine, ci te duci tu catre el
 • curiozitate (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:37)

  mihai tel [anonim]

  Imi puteti spune, din evaluatrile d-voastra, ce procent din volumul de publicitate total rulat in media il reprezinta banii la negru (cash virat catre conturi off-shore, neregasiti in contracte cu posturile TV)?
  • off shore business (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:52)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai tel

   Nu stiu. Cred insa in varianta serviciilor si contraserviciilor care se fac intre decision makeri. Si asta inseamna tot bani dar e greu de evaluat.

   Sa nu ma intelegi gresit,nu spun ca aceste lucruri nu se intampla. Doar ca eu nu sunt in centrul lor si deci nu am informatii.
 • Firma cu SOV (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:52)

  Valjean [anonim]

  Cum merge frma cu SOV? Au iesit ceva banuti sau contracte? PS Stiu ca e proaspata inca, dar nu strica o intrebare.
  • firma cu sov (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:55)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valjean

   am semnat niste contracte in domeniul auto si asigurari...sunt semnale pozitive si cred ca sunt intr-o nisa de piata care are sanse mari de a produce bani..e un business nou insa, oamenii trebuie sa-i inteleaga filosofia si, daca au inteles, semneaza.
 • banca de bartere? (Miercuri, 24 iunie 2009, 14:56)

  izarescu [anonim]

  "Pasul urmator este de a creea o banca de bartere unde banii se fac la match making ul de produs." mai precis despre ce e vorba? si pe cand?
  • banca de bartere (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:57)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui izarescu

   ai o companie care vinde PC-uri si are nevoie de bilete de avion. gasesti o companie care vinde bilete de avion si are nevoie de PC-uri. Cand le pui in legatura intr-un buget de comun acord acceptat, iti iei un comision versus volumele implicate in tranzactie.

   dificultatea e de a cartografia continutul de stocuri al business-urilor de pe piata si de a face cum spuneam match-making-ul.

   In momentul cand am pus pe picioare afacerea de barter cu descarcarea pe media ma indrept spre pasul urmator.
 • publicitate mascata (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:03)

  gabriel mobi [anonim]

  din ce-ati vazut si trait din 2004 incoace, cat de extinsa este la posturile tv romanesti practica de a include in oferte si in contracte de publicitate continut editorial publicitar care nu este marcat ca atare? adica sa-i oferi lui cutarica (fie om public - ministru etc, fie om de afaceri), intr-un contract mai amplu, pe bani, si interviuri sau materiale laudative fara "p"?
  • publicitate fara p (Miercuri, 24 iunie 2009, 16:00)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabriel mobi

   Sunt multi deontologi care o incrimineaza si care o practica.

   As spune asa: cu cat economia este mai subdezvoltata, deci business-ul comercial merge mai bine, cu atat mai mici sunt derapajele pe continut.

   Cu cat presiunea economica pe manageri este mai mare si proprietarul nu intelege sa finanteze, iar conditiile economice nu permit dezvoltarea unui business comercial, lucrurile de care vorbesti se intampla.
 • contracte de publicitate contra tacere (Miercuri, 24 iunie 2009, 15:17)

  Andrei Adamescu [anonim]

  citez dintr-un raspuns: "Romania e un judet din Europa. Poti merge oriunde sa-ti faci meseria daca esti realmente bun."
  ce inseamna "realmente bun" atunci cand accepti bani de la o companie pentru a ignora, cu buna stiinta, diverse aspecte negative din activitatea acesteia? practica asta ar merge si in restul judetelor din Europa?
  SPER sa nu mi se raspunda ceva de genul "n-am mancat usturoi la Intact..."
  • usturoi (Miercuri, 24 iunie 2009, 16:04)

   Mihai Craiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Adamescu

   Cum spunea un om simplu: daca nu suporti caldura ce cauti in bucatarie?

   Regula nu este cea de care vorbesti tu. Nu exclud exceptiile. Sa stii ca peste tot in lume sunt exceptii, sa nu ne blamam sau amagim spunand ca numai la noi se intampla unele lucruri.. diferenta e ca numai noi ne punem poalele in cap.
 • Mulţumesc (Miercuri, 24 iunie 2009, 16:08)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Ok, închidem aici. Mulţumesc, Mihai, mulţumesc, oameni buni. Sper să fi fost de folos discuţia de azi.
 • Uite asa mai invat cate ceva! (Miercuri, 8 iulie 2009, 22:23)

  Marius Paraschiv [anonim]

  Daca nici de la Mihai Craiu nu inveti sa faci bani, inseamna ca traiesti degeaba:)
  Intrebari nu am. Doar salutari si toata admiratia pt brandul Mihai Craiu:)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by