Mai multi jurnalisti ai Directiei Stiri din TVR au inaintat, miercuri seara, o scrisoare presedintelui-director general al SRTv, Alexandru Sassu, si membrilor Consiliului de Administratie prin care cer inlocuirea directorului interimar al departamentului, Madalina Radulescu, potrivit informatiilor HotNews.ro. Semnatarii arata ca aceasta conduce departamentul de aproape doi ani fara a fi trecut prin filtrul unui concurs si ca a dovedit ca nu are autoritatea morala si profesionala necesara pentru postul pe care il detine. Scrisoarea cere conducerii sa redea publicului platitor de taxe controlul asupra conducerii Stirilor TVR.

UPDATE 2 Responsabilii de comunicare ai TVR au confirmat, in jurul orei 17.00, ca aceasta scrisoare a fost depusa. Ei au precizat ca este semnata de 16 membri ai echipei editoriale, dintr-un total de aproape 200 de angajati ai Departamentului Stiri, unde "110 sunt jurnalisti". Din informatiile HotNews.ro, lista ramane deschisa pentru alte semnaturi.

UPDATE1 Contactata de HotNews.ro, Madalina Radulescu a declarat ca nu face comentarii pe acest subiect. Responsabilii de comunicare ai TVR au declarat, joi dupa-amiaza, ca "pana la aceasta ora nu s-a primit nicio scrisoare pe aceasta tema la biroul domnului Sassu. Deci nu putem sti cine sunt semnatarii scrisorii, ce nemultumiri au si cati sunt acestia".

Jurnalistii invoca Legea avertizorului public, ce ii protejeaza pe cei care semnaleaza cazuri de incalcare a legii in virtutea interesului public. Ei aduc drept argumente multe nereguli petrecute in cadrul departamentului Stiri, ce au determinat, dupa cum se sustine in scrisoare, deprofesionalizarea activitatii jurnalistice, derapaje grave si ilegalitati care contravin interesului platitorului de taxe.

"Va avertizam ca aveti obligatia de a opri abuzurile legale si derapajele profesionale, dar in special de a reda publicului platitor de taxe controlul asupra conducerii Directiei Stiri a televiziunii publice", arata scrisoarea adresata conducerii SRTv.

Semnatarii invoca doua evenimente recente:

  • Difuzarea de mesaje electorale, fara respectarea principiului impartialitatii, prin intermediul unui interviu in Telejurnalul din preziua alegerilor europarlamentare, ceea ce a incalcat normele legale si deontologice. Urmarea a fost, potrivit scrisorii, ca directoarea Madalina Radulescu a amenintat public editorii care nu au vrut sa legitimeze prin semnaturile lor acest derapaj sanctionat de CNA. Citeste despre decizia CNA in cazul Dragnea-Telejurnal aici
  • Directoarea interimara a prezentat-o oamenilor din redactie pe Simona Patruleasa drept o posibila colega in viitorul apropiat, Madalina Radulescu declarand public ca un om poate fi instalat crainic la TVR doar prin contract de colaborare, in locul oricaruia dintre prezentatorii Stirilor. Citeste mai mult despre cazul Patruleasa-TVR aici

Scrisoarea arata ca, sub conducerea Madalinei Radulescu:

  • stirile TVR sunt in deriva, cea mai mare problema fiind lipsa de profesionalism, cauza lipsei de notorietate a Telejurnalului;
  • sunt evitate subiectele proprii si subiectele incomode;
  • nu exista motivare in randul reporterilor si dispare performanta;
  • sunt promovati cei care raspund la comenzi;
  • putinele concursuri organizate pentru ocuparea unor locuri de munca la Stiri sunt un simulacru si sunt marcate de nereguli ce au dus la abuzuri.

Semnatarii afirma ca in momentul in care Madalina Radulescu a fost numita interimar nu era un jurnalist cunoscut si nu avea calitatile pentru ocuparea acestui post, insa atunci a fost acceptata in ideea ca interimatul va fi unul scurt.

Scrisoarea - ramasa deschisa pentru alte semnaturi - i-a fost inaintata miercuri seara lui Alexandru Sassu si membrilor CA al SRTv, semnata fiind de membri ai redactiei Stiri, inclusiv producatori si corespondenti din strainatate. Acestia cer organizarea urgenta a unui concurs legal pentru desemnarea unui nou director si, pana atunci, numirea unui alt director interimar.

Madalina Radulescu a fost numita director interimar al Departamentului Stiri in octombrie 2007, initial pentru 30 de zile, mandatul ei fiind prelungit, ulterior, in repetate randuri.

Miercuri, la Intalnirile Media HotNews.ro, Ioana Avadani, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, afirma in raspuns la o intrebare legata de numarul mare de sefi interimari existenti la ora actuala in TVR: "Ei sunt tinuti 'interimari' tocmai pentru ca, cu sabia desupra capului, nu prea misti, nu prea te agiti, nici chestii prea multe nu faci, de teama sa nu superi pe cine nu trebuie."