Adevarul Holding a anuntat incetarea relatiilor comerciale cu Rodipet, din cauza unei datorii de peste 1,2 milioane euro, si cere in instanta falimentul distribuitorului de presa, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro. Un alt comunicat anunta ca Adevarul a preluat pachetul majoritar al celei mai mari tipografii din vestul tarii, West Tipo International din Timisoara.

Ziarul Adevarul publica, miercuri, un amplu material in care reia comunicatul de presa si descrie modul cum Rodipet a "sechestrat" o masina a Adevarul Holding, in noaptea de luni spre marti. UPDATEPagina de media califica articolul respectiv drept un derapaj si publica pozitia redactorului-sef Grigore Cartianu pe aceasta tema: "A fost un conflict comercial transformat într-un subiect editorial".

Grupul detinut de Dinu Patriciu informeaza ca miercuri, 8 iulie, a sistat pe termen nedeterminat colaborarea cu distribuitorul de presa Rodipet (redenumit Network Press Concept sau Rodikiosk). Motivul invocat este "refuzul sistematic al conducerii Rodipet de a achita datoria de peste 1,2 milioane de euro fata de Adevarul Holding", precum si "demersul amintitei companii de a opri unilateral distribuirea produselor Adevarul Holding in Bucuresti si in tara, incepand cu data de marti, 7 iulie".

Adevarul afirma ca "a incercat in repetate randuri, in ultima perioada, sa-si recupereze pe cale amiabila datoria de la Rodipet" si a propus "chiar si realizarea unui calendar de reesalonare a restantelor financiare" ale distribuitorului de presa. Insa "Rodipet a decis sa incalce sistematic contractele incheiate cu Adevarul Holding si a refuzat onorarea la plata a unor bilete de ordin, in valoare de peste 23 de miliarde de lei vechi (ce reprezinta o mica parte din datoria totala), suma pentru care Adevarul Holding a demarat executarea silita".

Adevarul anunta ca a demarat toate procedurile juridice pentru recuperarea datoriilor Rodipet si ca marti, 7 iulie, a inaintat instantei o crerere de deschidere a procedurilor de insolventa ale companiilor Rodikiosk SRL, Star Collection Agency si Network Press Concept. Compania mai spune ca va sesiza Consiliul Concurentei in privinta nerespectarii de catre Rodipet a legislatiei privind practicile anticoncurentiale.

Adevarul mai afirma ca:

  • Rodipet nu si-a mai achitat datoriile financiare nici fata de alti editori, debitele sale crescand "constant si impunator".
  • Totul a culminat cu cele intamplate in noaptea de 6 spre 7 iulie, la Serviciul Expeditii, amplasat in Casa Presei Libere, cand, in doua randuri, reprezentantii Rodipet au refuzat sa preia produsele Adevarul Holding fara a oferi explicatii.
  • "Colegii nostri au insistat sa primeasca un raspuns, dar s-au trezit ca masina de transport Adevarul Holding a fost blocata de autovehicule Rodipet, iar ei amenintati, ba chiar sechestrati pret de cateva minute. 9.900 de exemplare din editia de marti a cotidianului Click! si alte 2.409 de copii ale ziarului Adevarul din aceeasi zi n-au mai ajuns astfel la cititori, printr-o simpla decizie a celor de la Rodipet."
  • Adevarul Holding va continua sa distribuie ziarele si revistele cu ajutorul difuzorilor traditionali de presa, punand accent pe folosirea vanzatorilor volanti si pe infiintarea unor linii speciale de distributie a publicatiilor Adevarul Holding".
  • "Adevarul Holding a decis ca le va acorda abonatilor din intreaga tara asistenta juridica pentru ca persoanele care nu-si vor mai putea primi produsele achitate deja, in urma deciziilor Rodipet, sa-si poata recupera banii".
  • "Adevarul Holding va cere o pozitie oficiala si din partea Clubului Roman de Presa, institutie care, nu mai departe de primavara acestui an, solicita Rodipet sa-si achite datoriile financiare fata de companiile de media si sa respecte clauzele din contractul de privatizare. 

Un alt comunicat Adevarul Holding anunta ca acest grup a achizitionat pachetul majoritar, de 75%, in compania tipografica West Tipo International din Timisoara, unde au fost efectuate mai multe investitii in sediu, masina de tipar si alte tehnologii.

Comunicatul il citeaza pe presedintele WTI, Zoltan Kovacs, potrivit caruia "pana in primavara anului viitor, unitatea va fi dezvoltata cu alte doua turnuri. Astfel, la finalul proiectului, utilajele vor avea capacitatea de a tipari simultan doua ziare a cate 24 de pagini full-color, intr-un tiraj total de 90.000 exemplare/ora, fapt care va conduce la ocuparea in proportie de 80% a pietei tipografice din zona”, a spus Zoltan Kovacs, presedintele WTI.

Zoltan Kovacs va ramane presedintele CA al West Tipo International timp de inca doi ani de la preluarea pachetului majoritar.

La inceputul acestui an, Adevarul Holding si Trustul Agenda, condus de Zoltan Kovacs si din care face parte WTI, au inceput sa colaboreze in distributia de presa prin preluarea de catre Adevarul a pachetului majoritar in compania Mediatim.