Compania Network Press Concept (fostul Rodipet) se afla in prezent in negocieri cu toti editorii de presa, singurul trust care a refuzat negocierile fiind Adevarul Holding, a declarat joi Florin Lungoci, directorul general al companiei. Acesta a mai precizat ca, lunar, compania inregistreaza pierderi de 550.000-600.000 euro pe luna. Reprezentantii Adevarul Holding au transmis insa, tot joi, ca "Rodipet incearca deturnarea atentiei de la adevaratele probleme cu care se confrunta".

Astfel, potrivit unui comunicat remis de Adevarul Holding, managementul societatii a acumulat in ultimii ani "datorii uriase fata de majoritatea editorilor cu care colaboreaza". Totodata, Clubul Roman de Presa afirma, intr-un comunicat difuzat joi, ca distribuitorul de presa trebuie "sa isi achite de urgenta datoriile fata de societatile de presa, de pe urma carora difuzorul continua sa traiasca".

Florin Lungoci a declarat insa in cadrul unei conferinte de presa ca valoarea comerciala a datoriilor Rodipet este de 3,5-4 milioane de euro, insa creantele pe care distribuitorul de presa trebuie sa le incaseze de la parteneri se ridica la 10 milioane de euro.

Directorul general al Rodipet a mai spus ca societatea a fost obligata in ultimii cinci ani sa distribuie orice publicatie scrisa, la preturi care nu-i acopereau costurile. Din data de 10 mai insa, moment la care monitorizarea post-privatizare s-a incheiat, compania poate sa-si negocieze contractele in baza unor fundamente economice.

"Rodipet nu mai poate distribui presa inregistrand pierderi la fiecare livrare. In prezent ne aflam in negocieri cu toti editorii de presa, singurul trust care a refuzat negocierile fiind Adevarul Holding", precizat Lungoci.

Alte declaratii ale lui Florin Lungoci:

  • Timp de sase ani, Rodipet a fost obligata prin contractul de privatizare sa distribuie orice publicatie scrisa, fara a i se da posibilitatea de a alege publicatiile pe care sa le distribuie, aceasta alegere urmand sa aiba la baza fundamente economice.
  • Relatia cu editorii de presa trebuie sa fie "win-win". Pana acum Rodipet era singurul care pierdea.
  • Din 1993, Rodipet a distribuit 90% din presa scrisa in pierdere.
  • Ceea ce nu a inteles Adevarul este ca Rodipet doreste sa colaboreze cu toti editorii de presa, dar prin acoperirea tuturor cheltuielilor de difuzare.
  • Costul de distributie depinde de greutatea pe care o are un ziar. Costul Rodipet pentru distributia unui ziar Adevarul este de 1,03 lei, iar in acest moment Adevarul ofera 0,3 lei pentru distributia unui ziar, insuficient pentru a fi rentabil.
  • Rodipet doreste reluarea relatiilor comerciale cu Adevarul, dar nu o mai putem face in conditiile de pana acum.
  • In acest moment, valoarea comerciala a datoriilor Rodipet este de 3,5-4 milioane de euro, insa creantele pe care Rodipet trebuie sa le incaseze de la parteneri se ridica la 10 milioane de euro.
  • Programarile la plata catre Adevarul vor fi respectate.
  • La 10 mai a expirat contractul de privatizare.
  • Cota de piata a Rodipet este de 30-35% pe partea de distributie de presa.