Razboiul declaratiilor si acuzelor grave pe care Dan Diaconescu si Luis Lazarus si le servesc, de ceva vreme, prin intermediul emisiunilor pe care cei doi le modereaza la OTV si, respectiv, Kanal D, a atras, joi, posturilor in cauza sanctiuni din partea CNA. Amenda este de 15.000 de lei pentru postul Kanal D si de 20.000 de lei pentru postul OTV.

In cazul postului din Magheru, cuantumul amenzii reflecta si alte abateri semnalate in mai multe editii ale emisiunii "Dan Diaconescu Direct" pe care forul le-a analizat in sedinta publica de astazi. Emisiunea moderata de Dan Diaconescu a incasat, tot joi, o alta amenda de 30.000 de lei pentru dezinformare in privinta producatorului de bere Ursus Breweries.

Membrii CNA au analizat in sedinta publica de joi mai multe editii ale emisiunilor "Lazarus Show" si "Dan Diaconescu Direct" in care cei doi moderatori s-au lansat in dezvaluiri si afirmatii, incalcand astfel legislatia privind limbajul injurios, dreptul la viata privata si la propria imagine. De altfel, OTV si Kanal D s-au reclamat reciproc la CNA pentru emisiunile in care Dan Diaconescu si Luis Lazarus isi platesc polite.

Diaconescu a adresat chiar o plangere in nume personal forului in care scrie ca "de trei saptamani, in fiecare emisiune pe care o modereaza (Luis Lazarus, n.r.) face referiri la mine astfel: Dan Diaconescu - un neica nimeni, o scursura a societatii, un derbedeu mediatic, un zero barat, un mincinos etc. Nu doar invitatii dumnealui sunt lasati sa foloseasca un limbaj injuros la adresa mea, dar insusi moderatorul o face, fara a respecta nicio norma a legislatiei in vigoare si a bunului simt".

De cealalta parte, Kanal D reclama "informatiile neadevarate si defaimatoare" in legatura cu postul si managementul sau" difuzate in mai multe editii ale emisiunii moderate de Dan Diaconescu. Acesta si invitatii sai au comentat, printre altele, sms-urile prin care comunica managementul Kanal D si contractul incheiat de Luis Lazarus cu postul.

Prezenta la sedinta CNA, Irina Radu, director de productie la Kanal D, a afirmat ca situatia creata "e o problema intre 2 persoane fizice care s-a rasfrant din pacate asupra a doua posturi, a doua emisiuni, precum si asupra telespectatorilor. Fiecare a incercat sa-si plateasca o polita. Noi am luat in plan intern masuri radicale atat in privinta emisiunii, cat si a prezentatorului".

Amenda incasata de OTV reflecta si alte abateri de la legislatia amintita, semnalate in cadrul mai multor editii ale emisiunii "Dan Diaconescu Direct" pe care forul le-a analizat tot in cadrul sedintei publice de joi. De aceasta data, "victime" au fost El-Amin Ferial, zisa si Pamela, si o echipa de muncitori care au taiat din greseala cablurile care alimentau cu electricitate sediul OTV.

OTV: Alta amenda de 30.000 de lei pentru dezinformare

Postul OTV a mai incasat o amenda de 30.000 de lei pentru mai multe editii ale emisiunii "Dan Diaconescu Direct", in care moderatorul si invitatii sai au continuat sa vorbeasca despre berea Redd's si continutul ei "nociv", in conditiile in care postul mai primise o amenda similiara pentru aceeasi problema, la inceputul lunii iulie. Si atunci, ca si acum, membrii CNA au considerat ca postul incalca reglementarile privind dreptul la propria imagine si informarea obiectiva a publicului.

CNA a amendat, tot joi, si urmatoarele posturi TV:

  • Acasa TV – 10.000 de lei amenda pentru incalcarea legilatiei privind protectia minorilor in cadrul emisiunii „Povestiri Adevarate” din 7 iulie 2009.
  • Pro TV – amenda de 5.000 de lei pentru incalcarea legislatiei privind protectia minorilor in cadrul emisiunii informative "Stiri Pro TV" din 6 iulie 2009.
  • Antena 3, OTV si Realitatea TV – cate o amenda de 5000 de lei, pentru difuzarea pe crawl, in mod repetat si la ore diferite, a unor informatii referitoare la ofertele EXIMBANK, incalcand astfel legislatia referitoare la modul de difuzare a publicitatii.

In aceeasi sedinta publica, Consiliul a hotarat sanctionarea posturilor de televiziune Antena 3 si Realitatea TV si a posturilor de radio Realitatea FM si Radio Romania Actualitati cu somatie publica pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la asigurarea informarii corecte si a pluralismului in programele de stiri si dezbateri difuzate in perioada 08.06 – 07.07.2009.

O somatie publica a primit si postul Antena 1 pentru incalcarea prevederilor privind protectia minorilor în cadrul emisiunii "Observator" din 17 iunie 2009.