Cornel Nistorescu i-a anuntat astazi pe jurnalistii de la Cotidianul ca publicistul Cristian Patrasconiu, senior editor, nu va mai scrie la ziar nici un text si ca atunci cand se va intoarce din concediu va primi preaviz, au declarat pentru HotNews.ro surse din ziar. Patrasconiu urma sa scrie astazi un comentariu. Ziaristii l-au intrebat pe Cornel Nistorescu care este motivul concedierii lui Patrasconiu, iar explicatia noului director editorial ar fi fost ca nu se conformeaza genului de ziar pe care vrea sa-l faca. Cornel Nistorescu a refuzat sa-si explice decizia. Contactat de HotNews.ro, a declarat: “N-am nici o treaba cu HotNews.ro. Te rog sa nu-ti mai permiti sa suni la mine cu acest tip de gazetarie la telefon.”

Cristian Patrasconiu pe blog:"Intrucit efectele deciziei de astazi a dlui Nistorescu mi-au provocat cel mai dificil, mai absurd si mai nedrept moment al carierei mele profesionale, va rog sa imi ingaduiti sa nu formulez deocamdata decit acest mesaj. Daca as vorbi mai mult acum, ar fi reactii pe care le-ar dicta presiunea emotiilor si poate ca pe unele le-as regreta apoi". Citeste mai multe despre reactia publicistului de la Cotidianul aici.

Astazi este programata si o sedinta a board-ului Realitatea-Catavencu, unde se va decide daca va fi sanctionat Costin Ilie, redactor sef la Cotidianul.ro, editia online. Costin Ilie a refuzat vineri sa scoata de pe prima pagina o ancheta realizata de Mirela Corlatan despre colaborarea lui Petru Romosan cu Securitatea. Romosan este bun amic cu Cornel Nistorescu.

Alti jurnalisti de la Cotidianul se asteapta sa fie concediati de Cornel Nistorescu, numit vineri director editorial. Fostul director, Doru Buscu, a refuzat sa comenteze atat oprirea anchetei despre Romosan, cat si concedierea lui Patrasconiu.

Liviu Avram, redactor sef adjunct: Nu inteleg decizia lui Cornel Nistorescu cata vreme nu stiu care este conceptul viitor al ziarului. Dupa ce a luat decizia si a anuntat-o, a spus ca ziarul va avea mai putine opinii si mai multe informatii.

Mirela Corlatan, autoarea anchetei care documenteaza colaborarea lui Petru Romosan cu Securitatea si pe care Nistorescu a cenzurat-o la doar o ora de la publicarea ei pe site-ul Cotidianul, a publicat, luni, pe blogul sau o scrisoare dechisa pentru Sorin Ovidiu Vantu:

"Nu as fi apelat in mod obisnuit la clementa dumneavoastra, dar vad ca in ultimele zile s-a instituit in redactie un obicei al pamintului de a nu se mai discuta cu impricinatii, ci doar de a se dispune. De aceea imi iau si eu libertatea de a ma adresa direct instantei superioare, adica dvs", scrie Mirela Corlatan.

Dupa modelul concedierii lui Cristian Patrasconiu, Corlatan noteaza ca "au fost sau urmeaza sa fie anuntati si comentatori precum Theodor Baconski, Daniel Vighi si Alin Fumurescu. A decis (Nistorescu n.r), de asemenea, sa scoata de pe cotidianul.ro blogurile lui Ioan T.Morar si Eugen Istodor. Deciziile cu pricina au generat renuntarea la colaborarea cu Cotidianul a lui Liviu Antonesei si Robert Turcescu. Fireste, e posibil sa fiti in asentiment cu deciziile domnului Nistorescu. Puteti, de asemenea, considera ca aici sint banii dvs si ca nu e treaba niciunui muritor de rind din redactie sa judece managementul editorial al ziarului. Am insa speranta ca omul care ne considera deunazi cea mai buna echipa din presa romaneasca nu ne poate trata astazi (si el) ca pe niste muncitori la o fabrica de cuie, vorba cuiva".

"Daca nu cer prea mult, dati-ne un sef cu care - in acele momente - sa nu ne fie rusine sa mincam din coliva gazetei la care am muncit atitia ani. Fondata de Ion Ratiu, cum i-a placut si domnului Nistorescu sa sublinieze", incheie jurnalistascrisoarea deschisa adresata lui Vantu.

Robert Turcescu pe twitter:De miine nu mai public editorialul saptaminal din Cotidianul. Nu-mi cereti explicatii.

Au mai scris despre concedierea lui Patrasconiu:

Mihnea Maruta

Tiberiu Lovin

Catalin Striblea