O bloggerita a carei identitate a fost dezvaluita saptamana trecuta de Google, in urma unui ordin judecatoresc fara precedent, va da la randul sau in judecata compania, cerand daune de 15 milioane de dolari pentru ca i-a incalcat drepturile, scrie The Times.

O instanta new-yorkeza s-a pronuntat, saptamana trecuta, intr-un proces intentat Google de fotomodelul Liskula Cohen. Curtea a obligat Google sa deconspire identitatea autorului anonim al blogului "Skanks in NYC", gazduit de platforma Blogger.com, detinuta de Google, blog pe care au fost proferate insulte si a fost folosit un limbaj defaimator la adresa fotomodelului Cohen. Drept urmare, Google a dezvaluit adresa de e-mail si alte date ce au permis identificarea unei studente in varsta de 29 de ani, Rosemary Port, drept autoarea blogului respectiv.

Aceasta a declarat ca va da in judecata Google pentru faptul ca nu a protejat drepturile celor care utilizeaza serviciile sale. The Times citeaza declaratiile facute de Port publicatiei New York Daily News, potrivit carora "desi sunt oameni care ma ataca acum pe internet, cred ca acei oameni au dreptul la propria opinie si dreptul sa-si pastreze anonimatul".

Pe de alta parte, cotidianul britanic citeaza experti juridici potrivit carora decizia de saptamana trecuta a instantei new-yorkeze inlatura partial garantia anonimatului pe care o ofera internetul, facandu-i mai responsabili pe cei care apeleaza la bloguri, retele sociale sau platforme video pentru a transmite mesaje defaimatoare.

In ceea ce o priveste, Liskula Cohen a declarat ca este multumita ca autorul blogului respectiv nu este o persoana apropiata ei si ca a decis sa nu continue actiunile in instanta, cu atat mai mult cu cat blogul a fost sters in luna martie a.c.. La randul sau, Google a declarat ca utilizatorii platformei Blogger.com sunt de acord cu politica acestei companii privind datele cu caracter privat, politica ce permite Google sa ofere informatii personale ale utilizatorilor, atunci cand actiuni judecatoresti impun acest lucru.