Premierul turc Tayyip Erdogan a negat, luni, sugestiile ca o amenda de 2.5 miliarde dolari impusa celei mai mare companii mass-media din Turcia, ar fi parte a incercarii de a pune presiune asupra mass-media si a opozitiei din tara candidata la UE, potrivit Reuters.

Amenda fiscala anuntata saptamana trecuta a ridicat ingrijorare in randul criticii ca guvernul incearca sa sufoce trustul media Dogan Yayin pentru acoperirea ostila a stirilor in ce priveste actualul guvern, inclusiv acuzatii de alegeri corupte si acuzatii de introducerea islamului in viata publica - o incalcare a principiilor seculare constitutionale.

Dogan Yayin Holding AS, cel mai mare grup media din Turcia, a fost condamnat, la inceputul lunii, la o amenda de 2,5 miliarde dolari, in contul taxelor datorate statului in perioada 2005 - 2007, in urma unor tranzactii cu actiuni efectuate intre companiile holdingului.

Aceasta este a doua amenda primita de Dogan Yayin in acest an, dupa ce patronul sau, Aydin Dogan, s-a angajat intr-un "razboi al cuvintelor" cu premierul Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat grupul media de partinire in relatarea activitatilor guvernamentale.