Pe blogul lui Catalin Tolontan un cititor a publicat un comentariu care reproduce anuntul primit de la departamentul de PR al Ministerului Educatiei. Comentariul a fost semnalat ulterior de Tolontan intr-un post separat pe blog.Ideea principala a anuntului poate fi sintetizata astfel: "Prezenta cerere de oferta se emite pentru urmatoarele servicii: Stiri, relatari reportaje....Va rugam sa transmiteti oferta Dvs. de pret corespunzatoare solicitarilor prezentate mai sus". Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Ministerului sustin ca ar fi vorba, de fapt, de un studiu de piata legat de preturi dar ca vizeaza spatiu editorial gratuit. Cum explicatia nu a clarificat problema, departamentul de PR al ministerului a promis ca va transmite un comunicat cu lamuriri.

Anuntul a fost transmis de catre Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior și a Cercetării Științifice Universitare (UEFISCSU) catre "departamentelor de marketing ale unor publicatii", asa cum a spus Adriana Rotar, PR Officer al institutiei, contactata de HotNews.ro.

In textul publicat pe blogul lui Catalin Tolontan se precizeaza:

"Prezenta cerere de oferta se emite pentru urmatoarele servicii:

Aparitia unor articole referitoare la:

  • Stiri, relatari, reportaje de la evenimentele realizate de/in colaborare/parteneriat UEFISCSU- CNCSIS-CNFIS;
  • Contributia adusa de realizarile deosebite obtinute de catre directorii de proiecte finantate prin programele derulate de catre UEFISCSU – CNCSIS in implementarea proiectelor structurale (strategice);
  • Corelarea rezultatelor obtinute in cadrul proiecte derulate de catre UEFICSU in calitate coordonator sau partener (proiecte FP7, FP6) cu activitatile aflate in derulare/ care vor fi derulate in cadrul proiectelor structurale (strategice)

Spatiul alocat (pentru 3 luni):3 pagini intregi / aparitie derivat format A4;

Va rugam sa transmiteti oferta Dvs. de pret corespunzatoare solicitarilor prezentate mai sus."

Adriana Rotar a declarat pentru HotNews.ro ca este vorba despre un studiu de piata prin care ar fi dorit sa afle care sunt "costurile estimative privind posibile aparitii in presa despre proiecte finantate", avand in vedere ca proiectele mentionate in anunt sunt realizate cu fonduri europene si, in acest caz, informarea opinie publice este obligatorie.

Intrebata daca este vizat un spatiu editorial sau un spatiu publicitar, reprezentanta ministerului a spus ca e vorba de un spatiu editorial. "Dar ne-am dori in primul rand ca aceste articole transmise periodic sa nu implice un cost", a explicat aceasta, precizand ca va transmite un comunicat cu mai multe lamuriri.

UPDATE Clarificarile transmise de Minister:

"Referitor la cererea de oferta transmisa in data de 15 septembrie 2009, de catre UEFISCSU, precizam urmatoarele:

Cererea de oferta vizeaza publicarea unor materiale scrise, de catre expertii CNCSIS – CNFIS- UEFISCSU, privitoare la modul de implementare si rezultatele obtinute in cadrul proiectelor strategie finantate din fondurile structurale, componenta Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU.

Cererea de oferta lansata urmareste, cu precadere, modalitatea prin care se poate beneficia de un spatiu de diseminare a rezultatelor proiectelor implementate de catre UEFISCSU.

Tinand cont de specificul articolelor, unul strict informativ, oferta care nu implica costuri, este prima varianta pe care o luam in calcul.

Dupa cum bine se stie proiectele finantate din fondurile structurale, componenta Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU au ca si clauza contractuala informarea periodica a opiniei publice privind modul de implementare si realizarile obtinute."