Central European Media Enterprises (CME), grupul american ce controleaza in Romania posturile din reteaua Pro, va cumpara 55% din actiunile bTV, postul de televiziune detinut de mogulul media Rupert Murdoch pe piata bulgara, potrivit novinite.com, preluata de NewsIn.

Ar fi cea de-a treia mare tranzactie de pe piata de profil din Bulgaria din ultimii doi ani, dupa ce CME a cumparat TV2 si Ring, pentru 110 milioane euro, iar grupul suedez MTG a achizitionat Nova TV pentru 620 milioane euro.

Pretul achizitiei - care ar fi aproape incheiata - ar fi de aproape 500 milioane euro, potrivit Sofia News Agency, care citeaza surse neoficiale, iar cumpararea restului de 45% din actiuni ar fi, de asemenea, in discutie.

Discutiile despre e eventuala vanzare a bTV au inceput initial in iulie 2008, cand compania News Corp a lui Rupert Murdoch a angajat fosta banca americana Lehman Brothers - intrata intre timp in faliment - sa evalueze si sa identifice optiunile strategice pentru cele trei posturi de televiziune detinute integral de omul de afaceri in Letonia, Serbia si Bulgaria.

Printre pretendenti s-a aflat si grupul german RTL, care preciza anul trecut ca ia in calcul cumpararea portofoliului celui mai mare si mai de succes post tv bulgar. Initial, pretul era de 1,1 miliarde euro, dar ulterior a scazut la 750 milioane euro. Insa ofertele s-au imputinat dupa accentuarea crizei mondiale.

bTV a anuntat recent lansarea a doua canale tematice pana la finalul acestui an, respectiv bTV Comedy si bTV Cinema.

Grupul CME, controlat de omul de afaceri american Ronald Lauder, detine mai multe televiziuni in Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Slovacia, Slovenia si Ucraina.

In iulie, grupul a semnat un acord cu Adrian Sarbu, avansat director executiv al CME, pentru achizitionarea MediaPro Entertainment, intr-o tranzactie estimata de banca americana Merrill Lynch la 97,6 milioane dolari.

In schimbul MPE, Sarbu va primi 10 milioane dolari cash, 2,2 milioane de actiuni CME si i se va oferi posibilitatea sa cumpere, in viitorul apropiat, inca 850.000 de actiuni, la pretul de 21,75 dolari bucata.